slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Izgubljena • Razhod, ločitev, razveza, izguba bližnjega • Psihoterapija forum

Izgubljena

Izgubljena

Odgovor Mornarka15 tor. 10.mar.2015 9.17

Spoštovani,

Sem totalno izgubljena in nesrečna v svoji zvezi. Imam partnerja že nekaj časa. Z njim sem bila zelo srečna, vendar sem se mu podredila že od vsega začetka. Naredila sem vse samo,da je bil srečen in da sem mu ustregla. Takrat nisem razmišljala,da to dolgoročno najbrž ne bo šlo. In res je , prišel je čas, ko sem postala zelo nesrečna Ne morem več sprejemati njegove posesivnosti in kontrole. Brska mi po osebnih stvareh, torbica, denarnica, telefon, maili. Občutek imam,da nimam nobene svobode. Zelo dobro manipulira z mano, ter me čustveno izsiljuje. Na splošno sem kar močen karakter, vendar pred njim vedno zmrznem. Počutim se kot otrok, ki od starša posluša pridige. Želel je,da se preselim k njemu in njegovim staršem in takrat je pri meni vse to začelo prihajati na dan. On diktira kako živim, kdaj smem do svojih staršev. Dopoveduje mi,da tisto ni več moj dom, da moj pes ni moj pes, ampak od mojih staršev,da naj sami skrbijo za njega, da je zdaj tukaj moj dom, vendar jaz se stem nočem sprijazniti, ne morem, ne počutim se doma. Naj povem,da so starši zelo dobri do mene, tudi on je, kadar je vse ok, je dober, vse bi naredil zame, se razumeva. Vendar jaz nisem več srečna. Tudi do spolnosti mi ni več. Ko že pride do tega, komaj čakam,da se konča. Občutek imam,da sem ujeta, z njim ne morem več rasti. Res je,da sem stara že 30 let in se včasih bojim,da sem že prestara,da sem ponovno samska, vendar življenja tako in z njim si ne predstavljam. Nimam prijateljev, nimam ničesar več,samo njega. Nimam hobijev, imam samo službo v kateri tudi nisem srečna. Ko sem bila še doma je bilo lažje, ker sem imela čas zase, z mojo družino, psom, zdaj pa se mi zdi,da živim samo za službo in njega. Zelo sem nesrečna in ne vem kaj naj naredim, ne vem kako naj to končam. Vem,da če mu povem,da si želi živeti nazaj domov, bova končala, jaz pa se bojim biti sama, vendar z njim nisem srečna. Kako naj končam ta začarani krog. Kako naj se postavim na svoje noge in nekaj naredim zase in za svojo srečo?


Hvala vam :poljubček:
Mornarka15
 
Prispevkov: 4
Član od: tor. 20.jan.2015 15.55

Re: Izgubljena

Odgovor Nevenka tor. 10.mar.2015 20.27

Pozdravljeni,

to, kar se vam dogaja v odnosu, verjetno ni več ljubezen, ampak odvisnost od odnosa oz. od partnerja. Oba se bojita končati ta odnos, čeprav nobenemu ni več udobno v njem. Partner se boji, da ga boste zapustili in vas vedno bolj stiska in utesnjuje, vi pa v imenu strahu pred tem, da bi bila sama, na vse pristanete. Tako se oba vrtita v tem krogu in ne znata ven.

Česa vas je pravzaprav strah, če bi bila sama? Osamljenosti, žalosti, pritiska okolice, dolgčasa..., česa? Pravite, da vam ni več do njegove bližine, do spolnosti, verjetno tudi do dotikov ne. Kaj bi torej pogrešali? Občutek, da niste sama?

Verjetno bi vam bila samota zdaj v veliko olajšanje, če vas ne bi bilo strah. Nobenih pritiskov več ne bi bilo, ne bi bilo potrebno na silo prenašati spolnih odnosov, njegovih nadležnih vprašanj, lahko bi šli, kamor bi hoteli, počeli kar bi hoteli se družili s komerkoli...

Strah pred biti sam ali zapustitvijo navadno izvira še iz otroštva in tu je potrebnega nekaj dela na sebi v obliki psihoterapije, predvsem dela na vaši samopodobi. Nihče si namreč ne zasluži odnosa, kjer ni svoboden in cenjen in kjer si ne more osebno razvijati. Ni se potrebno odločiti čez noč, najbrž pa potrebujete malo pomoči in podpore, še posebej zato, ker si v tej utesnjeni zvezi ne morete (ne upate...) poiskati prijateljev in hobijev.

Pri 30 letih ste dovolj mlada za popolnoma nov začetek, predvsem pa se morate najprej naučiti ceniti in imeti rada samo sebe in reči ne, kadar vas nekaj omejuje in vam preprečuje življenje, ki si ga želite.

Veliko poguma in lep večer --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Izgubljena

Odgovor Mornarka15 čet. 12.mar.2015 16.08

Spoštovana,

Najprej hvala za odgovor. Strah me je biti sama, strah me je biti brez njega, ker vseeno ga imam še vedno rada, ali pa je to navezanost, ne ločim tega trenutno. Tudi navajena sem in trenutno ne vem kako bi funkcionirala brez njega. Najbrž dobro, vendar ta strah me ovira. Nekaj časa sedaj je bil dober do mene, pozoren in razumljiv vendar sem ugotovila,da mi je spet bral maile, med njimi je bil tudi mail, ko sem svoje občutke glede njega napisala svoji mami.
Ne maram tega, da me kontrolira in da gleda moje osebne stvari. To se mi ne zdi normalno. Jaz njegovega telefona nikoli nisem kontrolirala, kaj šele druge stvari. Vem,da je med partnerje potrebno zaupanje in še vseeno mislim,da moraš imeti nekaj intime, neke zaupnike in občutke, ki jih z njim ne deliš. Meni to ni dovoljeno. Ko sem rekla,da se počutim ujeto mi je rekel,da grem lahko domov kadar hočem,da me ne bo več oviral a na koncu je spet prišlo do tega, da mi je omejil obiske na vsak ponedeljek. Se pravi ponedeljke imam za to,da grem domov. Zveze si nisem tako predstavljala, še vseeno je to moje življenje in bi rada počela kar želim, rada bi bila srečna in z njim sem nekoč bila. Nekaj časa vmes sva oba imela svobodo, vsak svoje hobije, nobenega pritiska, ne vem kaj se je zdaj spremenilo.

Hvala in lp
Mornarka15
 
Prispevkov: 4
Član od: tor. 20.jan.2015 15.55

Re: Izgubljena

Odgovor herr Flick pet. 13.mar.2015 2.09

Mornarka15 je napisal/-a:... Strah me je biti sama, strah me je biti brez njega, ker vseeno ga imam še vedno rada, ali pa je to navezanost, ne ločim tega trenutno. Tudi navajena sem in trenutno ne vem kako bi funkcionirala brez njega.

Funkcionirala bi bistveno bolje kot sedaj.

Mornarka15 je napisal/-a: ... še vseeno mislim,da moraš imeti nekaj intime, neke zaupnike in občutke, ki jih z njim ne deliš. Meni to ni dovoljeno.

... Ko sem rekla,da se počutim ujeto mi je rekel,da grem lahko domov kadar hočem,da me ne bo več oviral a na koncu je spet prišlo do tega, da mi je omejil obiske na vsak ponedeljek. Se pravi ponedeljke imam za to,da grem domov...


Da faq? Kaj bi svetovala prijateljici, ki bi te vprašala za nasvet, pa ti takele povedala? Da ostane kjer je?
Mene tvoje izjave spominjajo na tole: http://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_syndrome

Hmmm, popravi me, če se motim, tole je zgoščena verzija, kar si napisala: ni ti do tipa, tip te omejuje, ne dovoli ti zasebnosti, ne dovoli ti fizične svobode, ni ti do seksa z njim, ne more ti ponudit nič, kar se tiče osebne rasti, zanj si žrtvovala vse prijatelje in navajena si ga imeti rada.

Pri tridesetih si ravno prave starosti, da si najdeš nekoga normalnega. Hkrati pa se pri teh letih že kaže, kdo je zabluzil in kdo ima perspektivo, tako da je izbira tipa/ženske bistveno lažja kot pri dvajsetih.

Želim ti obilo sreče in svobode,
Herr Flick
:shock:
herr Flick
 
Prispevkov: 65
Član od: tor. 8.nov.2011 23.01


Vrni se na Razhod, ločitev, razveza, izguba bližnjega

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov