slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
ne vem • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

ne vem

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

ne vem

Odgovor robi65 tor. 24.feb.2015 19.05

živio

Imam težave ki se mi dogajajao občasno in trajajo tudi nekaj tednov Letos bom dopolnil 50 let,sicer poročen,oče dveh otrok in na srečo zaposlen.
Pred dvema letoma se mi je začelo dogajati pogosto hitri utrip srca,stiskanje v prsih,strah pred potovanji,strah pred višino,in še kaj bi lahko naštel.
Obiskal sem svojo zdravnico ki mi je opravila EKG,pregled ščitnice,pregled krvi itd.Opravil sem UZ trebuha bp.UZ srca bp,kardiologa obremenitveni test vse v meji normale.
Hvala bogu nič niso našli,le malo previsok pritisk in mogoče sem malo predebel .
Težave pa kar niso pojenjale tako,da mi je zdravnica predpisala antidepresive,ki sem jih jemal sedem mesecev vsak dan po eno tableto.
Stanje se je nakako popravilo,pa ne za dolgo.Zopet me je stiskalo v prsih,stiskanje v predelu želodca ,visok pritisk občasno,blažja aretmmija(ki mi EKG ni pokazal ko sem prišel v ZD 10 minut po napadu) .
Zdravnica se je odloćila da mi da tabletke,ki ki zavirajo razne impulze v srcu in tudi nižajo visok pritisk.
Tako da pritisk je sedaj uredu ,pulz tudi ok,samo stiskanje in razne motnje kot so strah pred višino,strah pred smrtjo,stiskanje v predelu trebuha in podobno(ne vsak dan) so pa ostale.
Kaj bi mi vi predlagali ker se z psihoterapoijami še nisem soočal.
Rad bi spet smučal(strah ptred sedežnico višina) hodil v hribe,ne da bi se skozi poslušal srce itd.
robi65
 
Prispevkov: 2
Član od: tor. 24.feb.2015 18.28

Re: ne vem

Odgovor Nevenka tor. 24.feb.2015 23.04

Pozdravljeni, robi65 na našem forumu.
Psihosomatski simptomi, kot so hitro bitje srca, stiskanje v prsih, in razni strahovi včasih sicer izzvenijo tudi sami od sebe, vendar se praviloma spet pojavijo, kadar smo pod kakšnim stresom. Velikokrat se anksioznosti pridružijo različne fobije, kot je strah pred višino, zaprtimi prostori in podobno. Telo je takrat bolj senzitivno in se hitro odzove na najmanjši možni moteči dražljaj iz okolice.

Zdravila sicer te simptome potlačijo, odpravijo jih pa ne, ker ne odpravijo vzroka zanje. Zato smo slej ali prej prisiljeni nekaj narediti na sebi, ugotoviti, zakaj so se težave pojavile in zamenjati nekatere vzorce vedenja, čustvovanja in mišljenja. Čeprav se nam pri anksioznosti včasih zdi, da nas napadajo kakšne čudne neznane sile, ki jim nismo kos, pa temu ni tako. Pomembno je, da ravnamo tu nasprotno kot pri zdravljenju fizičnih bolezni. Ko zbolimo, smo se navajeni boriti proti bolezni, tu pa je ravno obratno, simptome je treba sprejeti, plavati z njimi, ne pa se boriti, ker jih s tem samo ojačamo. In to je včasih težko, ker nas je strah. Strah pa vzdržuje adrenalin in posledično simptome... in tu se vrtimo.

Resnično vam priporočam, da začnete z delom na sebi oz. psihoterapijo. Ne bo vam prinesla samo olajšanje simptomov, ampak marsikatero novo spoznanje o sebi in svojem načinu življenja. Ko namreč spremenimo nekatere svoje načine razmišljanja in doživljanja stvari, se spremeni celotno naše življenje, pravzaprav bi lahko rekli, da odvržemo nekatera težka bremena, stvari, ki smo si jih po nepotrebnem naložili in končno bolj svobodno zadihamo.

Veliko poguma in lep večer:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: ne vem

Odgovor robi65 sr. 25.feb.2015 13.39

hvala za hitri odgovor.Sem pripravljen ,da nekaj naredim sam sseboj samo ne vem kje naj začnem.Prosim za navodila kje in kam naj se oglasim.

lp robi65
robi65
 
Prispevkov: 2
Član od: tor. 24.feb.2015 18.28

Re: ne vem

Odgovor Nevenka sr. 25.feb.2015 21.20

Če želite, me lahko za dodatne informacije kontaktirate na mail: nevenka.breznik@siol.net.

Lep večer:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov