Spoštovana Nevenka,
Svojo stisko bom skušala strniti v kar najkrajšo verzijo. Za uvid temu, kdo sem in kakšne so moje korenine, pa bi se vselej dotaknila tudi svojega otroštva. Stara sem 34 let. Živela sem z mamo samohranilko, očeta ne poznam in mi tudi do danes ni znan razlog, zakaj me je po enem letu moje starosti prenehal obiskovati. Otroštvo je bilo izredno težko. Življenje na 7m2, opravljanje higiene v lavorju, sobivanje z izredno problematično osebo, finančne stiske, materialno pomanjkanje. Veliko, veliko preveč za pojasnjevanje tukaj in zdaj. Občutki iz otroštva? Močni občutki manjvrednosti, stigmatiziranosti, sramu, nevrednosti, žalosti, nemoči, ujetosti, depresije, zelo malo brezpogojne ljubezni in veliko več pogojne in še in še. Moje otroštvo je bilo prežeto z obilo negativne energije. Velikokrat sem lagala o marsičem saj me je bilo sram priznati resnico. Zavedam se, da sem takrat na življenje pričela gledati skozi prizmo žrtve, saj ni bilo mogoče pobegniti iz nastalih okoliščin. Kot otrok sem si želela imeti streho nad glavo ob kateri me ne bo sram, vse svoje ambicije pa sem podredila želji, da bi nekoč uspela, bila situirana, karierno naravnana, predvsem pa, da bi bila finančno močna. Veliko sem stavila na izobrazbo, saj se mi nikoli ni bilo težko učiti. Sramovala sem se svojega življenja, sramovala svoje mame, ki je bila navadna delavka. In nikoli si nisem želela biti kot ona.
Vselej sem imela težave tudi v partnerskih odnosih. Do danes nisem uspela ustvariti zadovoljujočo skupnost z moškim. Občutek imam, da si nenehno izberem moškega "z napako". Kajti tako mi je lažje. Ne vem zakaj. In vedno si rečem: "Morda se bo tokrat izšlo." In nikoli se ne izide. Globoko v sebi imam občutek, da nisem dovolj dobra za moškega, pri vsakemu me je strah, da me bo zapustil, nizka samopodoba in samozavest pa sta stalnici. Nenehno se trudim biti popolna. Zanj sem pripravljena narediti skoraj vse, samo da bi me imel rad. Najmanjše prerekanje me prestraši, da bo odšel. In tako se pretirano trudim, dajem vse od sebe, samo da bi uspelo, a nikoli ne uspe. Spoznala sem, da prevzemam vso krivdo v odnosih. In vsakokrat, ko se razmerje prekine, sem mnenja, da se moram izboljšati, da mi bo v naslednji zvezi uspelo. Nikoli nisem dovolj dobra takšna kot sem. Čutim in spoznavam, da sem se vsa ta leta trudila na napačnem koncu.
In kje sem danes? Trenutno sem v sedmem mesecu stanja brezposelnosti. Tokrat že četrtič. Od kar sem pred sedmimi leti prišla na trg dela, mi nikakor ne uspe najti neke stabilnosti, še najmanj finančne. Utrujena sem od vsega. Svojega življenja nikakor ne morem spraviti v red. Pred letom dni sem se tudi razšla z zadnjim partnerjem. V tem času pa sta se preselile tudi dve moji zelo dobri prijateljici. In tako se danes počutim osamljeno kot že dolgo ne. Vse se je porušilo. In ta občutek nezadovoljstva se vleče že iz otroštva. Nikoli ni prav v mojem življenju. Nikakor ne morem začutiti zadovoljstva. Veliko premišljujem o sebi, o smislu. Priznati moram, da sem v tem zadnjem obdobju o sebi spoznala marsikaj. A globoko znotraj me razjeda praznina, občutek nesreče, nezadovoljstvo, nemoč, ne vem kaj naj naredim. Se trudim biti aktivna, a že dolgo, dolgo časa sem otopela za občutek zadovoljstva. Velikokrat sem aktivna zato, da mine čas. Ta občutek me mori in odločena sem, da mu pridem do dna. Ne vem, ali je vse skupaj posledica moje negativne naravnanosti, blokad, strahu ali zgolj odziv na stanje, v katerem se nahajam? Zmedena sem.
Pri svojih 34-ih se počutim izgubljeno. Nimam službe, nimam partnerja, nimam prijateljev (vsaj tako ne fizično). Občutek imam, da moje življenje stoji, samo jaz se staram in gubam. Tudi za družino nimam več veliko časa. To me tako boli. Zakaj nekaterim uspe, meni pa ne??? Zakaj se mi vseskozi ruši, podira življenje? Kot bi bila rojena pod nesrečno zvezdo, občutek, ki mi je tako zelo domač že iz otroštva. Nič ni stabilno v mojem življenju in ne razumem zakaj. Ne vem kako naj dobim zaposlitev, ker je to v zadnjem času "Misija nemogoče". Mama mi pravi naj se sprostim, uživam, najdem partnerja. A ne razume, da bi si rada najprej uredila svoje življenje, s katerim bom zadovoljna. Vseskozi se trudim, da bi ga, pa se mi znova in znova rušijo temelji. In to mi mori, tako zelo ...
Vsakršen nasvet bi bil več kot dobrodošel. Lepo vas pozdravljam.