slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Nasvet • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Nasvet

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Nasvet

Odgovor drejc pon. 20.okt.2014 18.47

Pozdravljeni,
Prvic sem sem s tesnobo , aksioznostjo in panicnimi napadi srecal pred 9 leti. Seveda sem dal vse vrst preiskav cez a niso nic odkrili :) . tako sem zacel jemati zoloft 50mg eno tabletko na dan in sem pocasi prisel k sebi in zivel normalno zivlenje. Posledica tega je bila prekomerna teza 140kg. Tako sem sem v spomladi 2013 odlocil da preneham z zoloftom. Pocutil sem se dobro in sem se odlocil da tudi nekaj naredim zase. Odlocitev je padla in od novega leta pa do danes sem izgubil nekje 35 kg. Spremenil sem prehrano in sezacel ukvarjati s sportom - hitra hoja in tek. Vse do letosnjega septembra je bilo super ce ne recem idealno. Potem pa puf, prvi panicni napad nekje 5 sep. zacelo se je zvecer in sem sel takoj spat tako da sem zaspal in je slo nekako mimo. Nisem si dal neke pozornosti in glej ga zlomka cez en teden popoldan na poti z druzino proti slovenski obali spet. S tezavo sem prevozil do obale in sprehod ob morju mi je dobro del. Tezave so bile na poti domov in sem sel takoj spat. Za vikend se je pa pocasi zacelo. Obcutek tiscanja v prsih, slabo pocutje in nezainteresiranost za zure in razne rojstne dneve. Vem kaj se mi je zgodilo ampak strah jemocnejsi od zdrave pameti. Imel sem tudi obcutek vsiljenih mislih da bi komu kaj naredu- temu sem se se sam cudu kako sem sploh pomislil na to. Pa tisti obcutek v glavi ko se sprasujes na kaj mislis in ne mores misliti na nic lepega da bi te pomirilo. Dobro da imam sluzbo ki me veseli in tam se zamotim dalazje prebrodim dan. Seveda sem takoj sel na pc in internet in bral razne forume in znake kaj mi je . Vsako Psihicno bolezen sem imel in njene znake in ogromno straha. Kar naenkrat sem se ustrasil da imam celo shizofrenijo. Sedaj pa se pocutim kot barka na valovih enkrat sem na valu enkrat pod njim . To stanje me mori in ubija. Rad bi bil ok brez strahu ,slabih misli , slabega pocutja. A naj grem nazaj na tablete ali premagam brez njih. Kaj mi svetujete in kako dolgo traja brez njih to stanje . hvala za odgovor
drejc
 
Prispevkov: 1
Član od: pon. 20.okt.2014 18.19

Re: Nasvet

Odgovor Nevenka tor. 21.okt.2014 5.18

Pozdravljeni, Drejc, na našem forumu,

panični napad nas zna res prestrašiti, vse skupaj pa je popolnoma nenevarno in izzveni, ko se nehamo bati. Sliši se neverjetno in preveč preprosto, da bi bilo res, ampak je. Panični napad lahko v trenutku ustavimo, ko ga začnemo na nek način izzivati oz. mu rečemo nekako takole: "No, pa si privošči, naredi z mano, kar hočeš, meni je prav vseeno!
Seveda je treba to tudi začutiti, kar je malo težje, ampak ne nemogoče. Ko globoko v sebi dojamemo, da se nam ne bo nič zgodilo, se prepustimo napadu, se adrenalin zmanjša, brez njega pa je napad brez moči. Preprosto mu odvzamemo vso energijo.

Ni vam treba nazaj na tablete, to bi vaš problem samo prestavilo v prihodnost, ko boste enkrat spet sklenili, da bi jih radi opustili. Antidepresivi so učinkoviti, niso pa rešitev na dolgi rok, ker ne odpravijo vzrokov.

Treba je poiskati vzroke za te težave, spremeniti nekatere vzorce vedenja, čustvovanja in mišljenja, in panična motnja bo izzvenela. Zato vam svetujem, da si poiščete pomoč psihoterapevta, lahko se oglasite tudi pri nas, na skupini ali individualno.

Nikar pa ne brskajte po internetu. To vedno poslabša problem, ker se še bolj ustrašimo, da imamo vse grozne bolezni, kjer se lahko najdemo (in če se človek potrudi, se najde skoraj v vsem :pomezik: ). Nekateri se bolj najdejo v psihičnih boleznih in seveda odkrijejo, da imajo psihozo oz. shizofrenijo in se že vidijo v psihiatrični bolnišnici, drugih je bolj strah
telesnih bolezni in začnejo zasledovati znake raka, multiple skleroze...

Prava pot je življenje na polno, ukvarjanje s stvarmi, ki jih imamo radi in predvsem preusmeritev misli proč od telesa in simptomov. Prehitro se namreč ujamemo v detektivsko raziskovanje samega sebe od jutra, ko odpremo oči pa vse do takrat, ko zaspimo, eni pa imajo dežurstvo še ponoči :pomezik:

Želim vam lep dan z veliko smeha in optimizma --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov