slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
ZANIMA ME KAKŠEN NASEVT • Socialna fobija • Psihoterapija forum

ZANIMA ME KAKŠEN NASEVT

Socialna fobija, socialna anksioznost ...

ZANIMA ME KAKŠEN NASEVT

Odgovor Simoon tor. 5.avg.2014 19.08

Pozdravljeni!

Tudi sam imam podoben problem, kot ga opisujejo nekateri posamezniki na forumu. Zadnje čase se mi v vse večji meri dogaja, da mi javni nastop pred NEZNANCI predstavlja pravo nočno moro. Simptomi, ki jih ob tem občutim so divje razbijanje srca, tresoče roke, potenje, zardevanje in grozen občutek tesnobe, zatem pa še močan občutek krivde, ker niti najbolj preprostih nalog ne morem več opravljati dostojno. Sicer sem bil vedno med bolj zadržanimi oz. tistimi, ki so za to, da so se odprli potrebovali nekaj časa. V zadnjih nekaj mesecih, pa je ta zadržanost prerasla v zadušljiv občutek nemoči. Vse to se je pričelo dogajati na mojem (psihološko precej zahtevnem) delovnem mestu, kjer od javnega nastopa (dela s strankami) živimo. Tu sem doživel par IZREDNO PONIŽUJOČIH situacij, ki so mojo samopodobo sesule v prah. Od takrat dalje, se z vsakdanjimi opravili, ki jih prinaša delovnik, soočam vse težje, vse omenjeno, pa problem, zaradi nezadovoljstva nadrejenih, posledične represije, ustrahovanja in izpostavljanja moje nesposobnosti, še zaostruje.

Trenutno se nahajam v začaranem krogu iz katerega ne vidim nobenega dobrega izhoda. Dejstvo je, da dela ne morem pustiti, saj sem od njega povsem odvisen. Celo bolniške si ne morem privoščiti, čeprav bi najraje kar pustil vse skupaj. Se pa zato izogibam vsakemu nepotrebnemu izpostavljanju v privatnem življenju. Nimam ne prijateljev, ne dekleta, pa čeprav (če izvzamemo omenjeno težavo), funkcioniram čisto normalno, racionalno, analitično in uravnoteženo. Vedno in povsod sem dosegal dobre rezultate, v dejavnostih, ki so moja strast, pa tudi nadpovprečne. Zavedam se vseh svojih sposobnosti, le zaradi omenjene stiske, ostajam vedno bolj od zadaj, osamljen, negotov in zagrenjen.

V situacije, ki mi povzročajo omenjeno nelagodje, se sicer zavestno lahko prisilim, vendar nikakor brez povsem očitne stiske, zaradi česar pogosto izpadam nedorasel situaciji. Prav slednje, pa je tudi razlog, da se takih situacij, kadar je le mogoče, izogibam. Ne vem kaj naj naredim. Iščem kak odgovor.

Lep pozdrav
Simoon
 
Prispevkov: 1
Član od: tor. 5.avg.2014 18.43

Re: ZANIMA ME KAKŠEN NASEVT

Odgovor Darja tor. 12.avg.2014 9.02

Simoon, pozdravljeni.

Simptomi, ki jih opisujete, so verjetno posledica zelo izrazite treme in strahu, ki ju doživljate pred javnim nastopanjem. Ponavadi se v situacijah, ko moramo predstaviti sebe, svoja znanja in sposobnosti, ko se damo na ogled drugim, pojavi trema. Ki ima svojo funkcijo in je normalen odziv našega telesa. Težave pa se pojavijo, če sta trema in strah prevelika ter nam onemogočata pokazati, česa smo sposobni. Velikokrat sta prevelika trema in tesnoba povezani z našo samopodobo, s prepričanji, ki jih imamo o sebi. Z dojemanjem lastne vrednosti.

Druga stran vaše težave pa so odzivi delovnega okolja. Nezadovoljstvo nadrejenih, ustrahovanje itd. samo še veča vašo stisko, občutke nemoči in tesnobe. In posledično izogibanje situacijam, kjer se počutite nelagodno. In začarani krog je sklenjen.

Razumem, da ne morete pustiti službe, da potrebujete finančno neodvisnost. Delo in delovno okolje naj bi bilo vir spodbude, podpore in ustvarjalnosti, ne pa stiske in neprijetnih občutij iz dneva v dan.

Predlagam, da se vključite v psihoterapijo in izboljšate svojo samopodobo ter se naučite postavljati meje. Kar vam bo pomagalo tako pri delu s strankami kot tudi pri komunikaciji z nadrejenimi.

Če želite, me lahko pokličete na SOS telefon -040 620 194- v ponedeljek med 14.00 in 15.00 ali v torek med 13.00 in 15.00

Vse dobro želim. :)
Darja
Uporabniški avatar
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 132
Član od: tor. 13.apr.2010 18.07


Vrni se na Socialna fobija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron