slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Napadi panike in anksioznost • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Napadi panike in anksioznost

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Napadi panike in anksioznost

Odgovor Crissy sr. 4.jun.2014 10.15

Pozdravljeni,

v upanju, na kakšne nasvete bom tudi jaz probala opisati svojo situacijo. Prvi panični napad sem doživela pri 18ih letih, pred približno 5 leti... Takrat je šlo vse zelo na dol... Začela sem bruhati tudi vsakodnevno, kot neko želodčno kislino, kasneje so me dali na gastroskopijo, vendar naj bi bilo vse v redu, dobila sem tablete Nexium, ki so situacijo z bruhanjem malce umirile. Takrat so se pojavili tudi velik problemi z mehurjem, ki so bili povezani z napadi panike ali tesnobnimi napadi, vedno, ko sem bila na mestu kjer ni bilo na voljo WCja sem bila zelo živčna začutila sem urgentno nujo po mali potrebi. Zaćela sem se tudi tresti, težko dihati pogosto je prišlo tudi do napada... Zaprla sm se zelo vase, saj sem se teh napadov zelo bala saj so me čisto paralizirali. Po nekaj časa sem začela nositi Tena vložke, za preprečitev uhajanja urina ali podobno, kar mi je dalo malo upanja in sem se nekako pobrala na noge... Nekako začela dokaj nadzorovati svoje težave. Nekaj let je bilo vredu cca. 4 leta, saj so bili napadi skoraj izginili ali pa so se pojavili ob res živčnih primerih, kot so bili izpiti, no ja vožnja z avtobusom ali pa za volan sama mi še vedno vzbuja strah... Sedaj pa so se te napadi vrnili najprej so bili le enkrat ali dvakrat na teden sedaj pa zopet bruham vsak dan ali na dva dni... Pogosto imam drisko, zelo slabo spim ponoči se zbujam in mi srce zelo močno bije, lovim sapo in težko diham... V glavi imam na tisoče scenarijev, ki si jih ne morem izbiti iz glave, kaj vse se mi lahko zgodi in kaj bo šlo narobe... Zaenkrat tudi delati nisem sposobna tudi učenje mi ne gre... Začela sem hoditi k bioenergetičarki, po teh terapijah se počutim bolje a to traja le dan ali dva in potem je spet enako... Pravi, da ne moreva priti tem motnjam in težavam do dna in da tudi ona vidi, da ni nekih konkretnih izboljšav... Prav tako sem bila pri zdravnici, ki mi je zopet predpisala Nexium tablete, pri tem se je bruhanje malo umirilo a ne dosti... Prav tako pa sem bila pri psihiatru, ki mi je predpisal antidepresive Zoloft... In sedaj hodim na skupinske terapije, vendar menim, da to ni zame saj sem že tako zaprt človek in tudi svoje težave ne delim z bližnjimi, no jih vendar ne v celoti... Zelo rada bi to odpravila brez antidepresivov, saj pravijo, da ko enkrat začneš jemati to ni več poti nazaj, da je to v veliko primerih doživljensko... Tako, da sedaj poskušam s prehranskim dopolnilom Roseroot, vendar ne čutim še nobenega učinka... Začela sem z učenjem avtogenega treninga, sicer šele drugi dan, kar upam, da bo bolje... Zanima me če imate še kakšen nasvet ali kaj podobnega, kar bi mi pomagalo, da zaživim zopet normalno življenje... Najbolj si želim ugotoviti od česa se mi to dogaja in to odpraviti.

Lp,
Crissy
Crissy
 
Prispevkov: 3
Član od: sr. 4.jun.2014 9.26

Re: Napadi panike in anksioznost

Odgovor Nevenka sr. 4.jun.2014 19.23

Pozdravljena, Crissy, tvojih težav samo z zdravili in sproščanjem najbrž ne boš rešila. Mogoče se bodo za nekaj časa v času jemanja zdravil, potuhnile, zelo verjetno pa se bodo po prenehanju jemanja spet pojavile.

Anksioznost in psihosomatski znaki (bruhanje, driska...), ki jih omenjaš, so namreč samo simptom. Včasih se pojavijo po nekem nenadnem stresu, lahko tudi precej kasneje, včasih so rezultat dolgotrajnega pritiskanja glede storilnosti v službi, mobinga, izgorelosti, ali pa se nekega dne, ko se nek simptom slučajno pojavi, tega tako ustrašimo, da tako rekoč "zakompliciramo" stvari in potem samo še trepetamo, kdaj nas bo to spet doletelo. Velikokrat so simptomi posledica nekih strahov, morda strahu pred smrtjo, pred osramotitvijo v javnosti, pred tem, da se nam bo zmešalo... Včasih pa zaradi neizražanja čustev, kot je jeza, žalost... pride do reakcije telesa oz. skozi telo. Tako kot so solze simptom žalosti, so znaki anksioznosti samo naš simptom strahu.

Predlagam ti, da si poiščeš pomoč psihoterapevta, lahko se oglasiš tudi pri nas. Na psihoterapiji najprej dosežemo, da znaš simptome kontrolirati, oz. se jih ne bojiš več, kar pripomore k velikemu olajšanju in umiritvi celega telesa. Telo je namreč v tem trenutku tako občutljivo, da se odzove praktično na vsak stresni dražljaj iz okolice, in to je zelo naporno zate. Vzporedno pa iščemo vzroke tvojih težav in spreminjamo tvoje vzorce mišljenja, čustvovanja in vedenja, ki vodijo v večjo samozavest in boljše funkcioniranje na vseh področjih.

Želim ti lep in miren večer :)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Napadi panike in anksioznost

Odgovor Crissy tor. 24.jun.2014 15.33

Pozdravljeni,

zahvaljujem se Vam za odgovor. Tudi jaz menim, da z antidepresivi moje težave ne bodo izginile zato pa si ne želim niti začeti z njimi. Kakšen pa je potek na psihoterapiji in kje se nahajate... Prav tako me zanima koliko časa navadno traja, da se take stvari naučimo nadzorovati. Hkrati pa me zanima tudi kje se nahajate, če bi se odločila, ter koliko stanejo take terapije... In ali to res pomaga, pa brez zamere ampak sem poskusila že toliko stvari, da sem malo skeptična in porabila že toliko denarja, da bi izboljšala stanje pa sem še zelo daleč od tega...

Lp,
Crissy
Crissy
 
Prispevkov: 3
Član od: sr. 4.jun.2014 9.26

Re: Napadi panike in anksioznost

Odgovor Nevenka tor. 24.jun.2014 20.44

Pozdravljena, Crissy, potek psihoterapije je težko opisati, ker se razlikuje pri vsakem posamezniku. Gre za zdravljenje s posebnimi tehnikami, pogovorom..., s katerimi ugotovimo vzroke težav in jih postopoma odpravljamo. Ne morem ti reči, koliko časa bo potrebno, da se tvoji simptomi umirijo. Včasih je to zelo hitro, pri nekaterih že v roku enega meseca ali dva, drugi potrebujejo dalj časa, tudi po leto dni, odvisno od vzrokov, zaupanja, rednosti obiskovanja terapije in seveda lastnega dela. Pri terapiji gre za to, da te terapevt vodi, ti pa delaš, povedano zelo poenostavljeno. Verjamem, da si porabila že veliko denarja za različne načine zdravljenja, pri teh težavah je vedno potrebno najti način, ki ti najbolj ustreza. Psihoterapija je verjetno tu eden najbolj učinkovitih načinov zdravljenja, najbrž tudi edini, ki pripelje do trajnih rezultatov, vse ostalo je bolj ali manj blažitev simptomov. Je pa tudi res, da je psihoterapija dolgotrajen proces, ki zahteva veliko volje in vztrajnosti. Ni lahko spremeniti vzorce vedenja, mišljenja in čustvovanja, ki smo jih vzdrževali dolga leta.

In še odgovor na tvoja vprašanja glede lokacije in cene: Nahajamo se na Slovenčevi 95, v Ljubljani, za Bežigradom, cena terapije pa je 40 eur za eno uro, s tem, da je prvi, uvodni razgovor brezplačen, da lahko vidiš, če ti naš način dela odgovarja, mi pa ugotovimo, če ti lahko pomagamo.

Želim ti miren večer:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Napadi panike in anksioznost

Odgovor Crissy pet. 27.jun.2014 8.45

Se Vam zahvaljujem za Vaš odgovor... Rada bi poskusila z psihoterapijo, saj sem poskusila že toliko stvari pa ni nič pomagalo. Kje pa se lahko naročim oz. kdaj se lahko oglasim...

Lp,
Crissy
Crissy
 
Prispevkov: 3
Član od: sr. 4.jun.2014 9.26

Re: Napadi panike in anksioznost

Odgovor Nevenka tor. 1.jul.2014 17.23

Pozdravljena, če želiš, se lahko naročiš preko maila: nevenka.breznik@siol.net ali na tel: 041 635 530.

Lep večer:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost