slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
zasvojenost z odnosom • Odvisnosti - zasvojenosti • Psihoterapija forum

zasvojenost z odnosom

Nekemične odvisnosti (od odnosov, spolnosti, pornografije, iger na srečo, interneta ...), alkohol - alkoholizem, droge - mamila, nikotin - kajenje ...

zasvojenost z odnosom

Odgovor mateja22 čet. 24.apr.2014 17.06

Ugotovila sem da sem zasvojena z eno osebo. Neprestano mislim nanjo, vsem govorim o njej, meša se mi od misli na njo. Sicer sva prijateljice in vsak dan komaj čakam, kdaj se naslednjič zopet vidiva. Ne morem brez nje. Pišem ji sporočila, čeprav pravi da si tega ne želi, saj mora svoj čas posvetiti delu in izobraževanju. Meni pa se dobesedno vstanem z mislijo na njo, spat grem z mislijo na njo. 25 ur na dan mislim nanjo. Ne morem več tako živet in zato prosim za nasvet.
mateja22
 
Prispevkov: 5
Član od: pon. 7.okt.2013 10.53

Re: zasvojenost z odnosom

Odgovor Neulovljiva čet. 24.apr.2014 20.14

Mateja,

mnogokrat je prvi in najpomembnejši korak pri reševanju problema uvid, da problem sploh imamo.

In ti si ta korak že naredila.

Drugi korak je morda to, da razmisliš, kakšno korist ti prinaša tvoje vedenje v zvezi s to osebo. Ali ti morda prinaša tudi škodo?

Ko ugotovimo, da nam neko vedenje prinaša več škode kot koristi, ga veliko lažje opustimo.

In še nekaj je.... pretirano željo po druženju z neko osebo imamo ljudje takrat, ko v svojih glavah iz te osebe naredimo ''svetnika vseh svetnikov''... to pomeni, da osebo idealiziramo, ji pripisujemo pretirano dobre in ne povsem realne lastnosti. In takrat smo na daljši rok v veliki nevarnosti, da bomo zelo razočarani, ker oseba v resnici nima vseh teh lastnosti v tolikšni meri kot si prej mislimo. Kaj kmalu se izkaže, da to ni ''svetnik'', ampak navaden človek, ki naredi vsak dan kaj prav, pa tudi narobe. Za vsak odnos je veliko bolje, da so naše predstave o drugi osebi čim bližje realnosti. Taki odnosi lahko trajajo dolgo, so bolj kvalitetni in v njih ni velikihvelikih razočaranj.

Želim ti vse dobro,
Neulovljiva :idea:
Neulovljiva
 
Prispevkov: 29
Član od: tor. 4.feb.2014 22.37

Re: zasvojenost z odnosom

Odgovor Nevenka tor. 29.apr.2014 10.45

Pozdravljena, "mateja22", tvoja navezanost na prijateljico res ni najbolj običajna, lahko bi rekla, da je močno pretirana in nakazuje na tvojo zasvojenost s tem odnosom in morda tudi z odnosi na splošno. Tudi zasvojenosti z odnosi imajo podobno značilnost kot vse ostale zasvojenosti, npr. z alkoholom, drogami, kajenjem, hrano, namreč, da mislimo, da brez objekta zasvojenosti ne moremo živeti, in se naše življenje bolj ali manj vrti samo okoli tega. Ker te ne poznam, ti težko karkoli več napišem tu, vsekakor pa potrebuješ pomoč. Za začetek ti predlagam, da se oglasiš na naši brezplačni skupini za osebnostno rast, ki ima naziv skupina za pomoč pri anksioznosti in depresiji. Urnik in kraj srečanj najdeš na naši spletni strani pod "aktualno". Tam se bova kaj več pogovorili o tvoji težavi in skupaj poiskali pomoč zate.

Želim ti lep dan:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: zasvojenost z odnosom

Odgovor SpartaMe tor. 15.nov.2022 10.54

Nevenka je napisal/-a:Pozdravljena, "mateja22", tvoja navezanost na prijateljico res ni najbolj običajna, lahko bi rekla, da je močno pretirana in nakazuje na tvojo zasvojenost s tem odnosom in morda tudi z odnosi na splošno. Tudi zasvojenosti z odnosi imajo podobno značilnost kot vse ostale zasvojenosti, npr. z alkoholom, drogami, kajenjem, hrano, namreč, da mislimo, da brez objekta zasvojenosti ne moremo, in se naše življenje bolj ali manj vrti samo okoli tega. Ker te ne poznam, ti težko karkoli več napišem tu, vsekakor pa potrebuješ ta pomoč. Za začetek ti predlagam, da se oglasiš na naši brezplačni skupini za osebnostno rast, ki ima naziv skupina za pomoč pri anksioznosti in depresiji. Urnik in kraj srečanj najdeš na naši spletni strani pod "aktualno". Tam se bova kaj več pogovorili o tvoji težavi in skupaj poiskali pomoč zate.

Želim ti lep dan:-)
Nevenka

eh lastnosti v tolikšni meri kot si prej mislimo. Kaj kmalu se izkaže, da to ni ''svetnik'', ampak navaden človek, ki naredi vsak dan kaj prav, pa tudi narobe. Za vsak odnos je veliko bolje, da so naše predstave o drugi osebi čim bližje realnosti. Taki odnosi lahko trajajo dolgo, so bolj kvalitetni in v njih ni velikihvelikih razočaranj.
SpartaMe
 
Prispevkov: 8
Član od: tor. 8.feb.2022 16.37


Vrni se na Odvisnosti - zasvojenosti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron