slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Težave pri požiranju • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Težave pri požiranju

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Težave pri požiranju

Odgovor strahopetka88 sr. 19.feb.2014 20.47

Lepo pozdravljeni!


Sem 27letna (trenutno) brezposelna oseba in sem nova na forumu. Ja z paničnimi napadi sem se srečala že pred 5 leti, nekje pred 3 leti pa sem prvič obiskala psihiatrinjo, k kateri še vedno hodim ( vsaka 2 meseca, zdi se mi premalo). Zdravil ne jemljem. Danes sem ugotovila, za vsakim napetim trenutkom se pojavijo telesni problemi. Zanima me, če menite da je požiranje sline povezano z anksioznostjo. Vsak dan odkrivam vedno več stvari katerih me je strah. Strah me je bolezni, smrti, npr. da bi se zadušila ali česarkoli da bi trpela. Ne vem več kako se naj znebim tega strahu :( . resnično bi rada zaživela. Ugotavljam, da sem se že kot otrok vsega bala (morda je posledica, ker mi je oče umrl ko sem bila še majhna). Vsak večer pred spanjem sem prosila namišljeno prijateljico (neke vrste angel) da bom ponoči dobro spala in se naslednjo jutro sploh zbudila. Tega še nisem nikomur omenila in me kar strese, ko vidim kako sem že kot otrok razmišljala.

Simptomi se pojavljajo različni, najhuje pa je to požiranje sline, saj ne vem ali jo težko pogoltnem, ali enostavno ne morem zadihati.Problem je tudi kakšno špikanje po glavi in boleče roke oz težke (ne znam toćno razložit. Sita sem že vseh teh simptomov. Najbolj me pa muči to požiranje in se mi zdi da se mi bo grl zapru in podobno. Vem da je moja edina rešitev , da dobim službo, saj le tako bodo možgani zaposleni, sam kaj do takrat. Včasih res nevem kaj naj. kaj naj z vsemi temi črnimi mislimi, nevem s čim naj se doma zaposlim,saj prej sem študirala in sem imela skrb sedaj pa sem končala. Skrbi me tudi prihodnost, že sedaj se obremenjujem kako bom zdržala nosečnost (partner bi si počasi želel otroka kar je logično) in predvsem kaj lahko gre narobe pri porodu (odgovor raj ne napišem.) STRAH ME JE.
včasih imam občutek kot da me je strah življenja, najbolj pa se bojim da bom kaj zbolela, sploh ker sem skoz tako napeta. Sprostiti se sploh ne more, pri kakšnem globokem dihanju se mi zdi da se še slabše počutim.

Rada bi si dobila malo fizične kondicije, vendar me je strah it samo teč ipd. skratka v meni je veliko strahov,vendar glavni menim da je to, da bi bilo kar naenkrat kar narobe z menoj.

Kaj menite kako naj raziščem tiste vzorce iz otroštva, ki mi še sedaj povzročajo strah. Strah me je da bom pri 30 letih dobesedno živčna razvalina, saj se pri paničnem napadu tako tresem. in še nekaj: ko se že odločim da bom vse skupaj odmisla in pozitivno živela, se mi prav takrat začne kaj dogajati s telesom in potem "zmrznem".

Mi lahko kaj svetuje, kar bi pripomoglo k izboljšanju mojega stanja.


LP
strahopetka88
 
Prispevkov: 3
Član od: sr. 19.feb.2014 19.46

Re: Težave pri požiranju

Odgovor Nevenka sr. 19.feb.2014 23.09

Pozdravljena, "strahopetka88", težave s požiranjem so pri anksioznosti pogost pojav. Sploh je za anksioznost značilno, da se težave selijo in pojavljajo praktično od nog do glave in ena zna biti bolj nadležna in včasih nenavadna od druge. Najdlje vztraja tista, ki se je najbolj bojimo. Pri tebi je vzrok vseh težav verjetno v strahu pred boleznijo, tem, da bi se ti kaj zgodilo, verjetno tudi strahu za življenje..., in seveda posledično neprestani zaskrbljenosti. V nosečnosti se anksioznost običajno izboljša, saj hormončki naredijo svoje, tako da ne skrbi za to. Velikokrat simptomi tudi popolnoma izginejo. Od napetosti ne boš zbolela, PRAV NIČ SE TI NE MORE ZGODITI, to je zagotovo, problem je samo to, da rabiš verjeti v to in to ne samo z glavo, ampak tudi s srcem in telesom. Ko se boš enkrat počutila varno, bodo tudi simptomi manjši. Ne umikaj se pred življenjem, z anksioznostjo lahko počneš vse, celo še več, ker je dobro preusmeriti misli, ignorirati simptome in jih celo izzivati. Bolj kot se jih bojiš, večji so in bolj nadležni in obratno, ko se jih nehaš bati, se te naveličajo in počasi odhajajo. Zgoditi pa se ti ne more prav nič, ne od napetosti, ne od simptomov...
Če imaš možnost, se oglasi na naši skupini za pomoč pri anksioznosti in depresiji, pa bova še kaj več rekli o tem v živo.

Veliko miru ti želim in lahko noč:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Težave pri požiranju

Odgovor strahopetka88 čet. 20.feb.2014 18.31

Hvala Vam za pomirjene besede. včasih se mi prav zdi da rabim takšne besede, sploh kadar je stanje hujše. Najbolj me pa razjezi to, da ko se odločim da bom pozitivno naravnana se mi simptomi še bolj pojavljajo. Zgleda tako kot da bi me možgani malo hecali. Zadnič sem celo sama izzivala simptome in sem si govorila le pridite in potem sem na kavču za par minut zaspala in se prebudila v panični napad s hudo tresavico. Ali je možno da se telo, glava igra z mano?

Hvala Vam še en enkrat za odgovor in upam da mi kdaj uspe priti na skupino.


Lep večer!
strahopetka88
 
Prispevkov: 3
Član od: sr. 19.feb.2014 19.46


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov