slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
napadi panike • Panični napadi • Psihoterapija forum

napadi panike

Panični napadi - panična motnja

napadi panike

Odgovor NinaBiba pon. 7.okt.2013 14.15

Pozdravljeni,
Naj vam opišem svoje težave. Prvič, ko sem doživela napad panike je bilo avgusta na morju, ker nisem vedela, da je to panični napad sem to pripisala temu,da sem nekaj takega pojedla in se zastrupila s hrano. V slabem mesecu se je napad ponovil med spanjem, srce mi je razbijalo, mravljinci po glavi, rokah, nogah, strah panika kaj se z mano dogaja, celo noč seveda nisem spala. Napad se je ponovil v enem tednu in obiskala sem zdravnika naredila vse preiskave, fizično je z menoj vse OK. Dobila sem napotnico za psihiatra, kjer sem že bila in sem ponovno naročena čez 10 dni. Napad se mi zgodi sedaj vsak dan, večinoma ponoči. Včasih se pomirim z dihanjem in traja približno 5 minut, včasih je tako hudo,da mislim,da bom izgubila zavest. Čez dan se večinoma počutim ok, včasih me napade tesnoba, ker se bojim in me je strah ponovnege napada, strah me je pred strahom.Osebna zdravnica mi je predpisala XANAX po potrebi, vendar me je strah jemati pomirjevalo, ko ga vzamem lahko spim, vendar ne vem po kolikem času lahko postaneš odvisen? Moram povedati da imam za sabo zelo stresno obdobje predvsem službeno, na splošno sem oseba, ki se obremenjuje za malenkosti,očitno je vse prišlo za mano. Začela sem delati na sebi, jutri začnem z jogo, imam partnerja,ki me razume in podpira, vendar jaz se bojim, ker se želim napadov znebiti, ali je možno,da minejo sami od sebe oz. s pomočjo xanaxa in tehnik sproščanja? Ali bom morala jemati antidepresive. Prejšnjič sva rekli s psihiatrinjo,da zaenkrat brez zdravil, vendar meni se napadi ponavljajo skoraj dnevno.

Hvala, ker se tukaj lahko izpovem in upam na nasvete

lep in miren dan vsem

NIna
Nina
NinaBiba
 
Prispevkov: 2
Član od: pon. 7.okt.2013 14.11

Re: napadi panike

Odgovor Nevenka tor. 8.okt.2013 12.51

Pozdravljena, Nina. Panični napadi bodo vztrajali dokler se jih boste bala, vaš strah pred njimi jih vzdržuje in hrani. So popolnoma nenevarni, prav nič ne vplivajo na vaše zdravje, samo neprijetni so in na videz strašljivi. Ampak samo na videz :pomezik: ... Velikokrat se pojavijo po kakšnem stresnem obdobju, kot pravite, da ste ga imeli tudi sama. Xanax je pomirjevalo, ki se ga pa tudi ne rabite bati. Pri paničnih napadih dobro učinkuje, vendar ne na dolgi rok. Ne bojte se odvisnosti, saj ne nastopi tako hitro. Mirno ga lahko nekaj časa po potrebi jemljete, kadar vas je strah.

Veste, pri paničnih napadih še najbolj učinkuje takšno razmišljanje: "Kar pridi panični napad in naredi z mano, kar hočeš, no, kar pokaži svojo moč..., daj že..." To izgleda kot izzivanje napada, kar v resnici tudi je. Ko ga izzivamo, se ga ne bojimo in napad lahko v hipu mine oz. se ne razvije do konca, ko začutimo, zares začutimo, da nam je vseeno, karkoli se bo že zgodilo. Ker se itak NIČ NE ZGODI!!! Ko enkrat začutimo to sigurnost, takrat navadno napadi v celoti izginejo, ker nas preprosto ni več strah in jim ne damo možnosti. In pri tem je vseeno, ali se dogajajo podnevi ali pa nas zbudijo sredi noči.

Če se le da, pa vam jaz antidepresivov zaradi tega ne bi priporočala. V bistvu bodo omilili zadevo, ne bodo pa pregnali vašega strahu in odpravili vzrokov zanj. Še vedno namreč velja, da so panični napadi samo posledica nekega dogajanja v našem življenju, zdraviti je treba tega, ne pa napadov. Mogoče ste prezahtevna do sebe, hočete vse narediti hitro in popolno, pa začutite stisko, ko to ni vedno mogoče?

Veliko bolj bo koristilo delo na sebi, predvsem v obliki psihoterapije, da prepoznate svoje vzorce vedenja, mišljenja in čustvovanja, ki vam jačajo stres, strah in paniko.

Želim vam veliko mirnih dni in noči in vas lepo pozdravljam --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: napadi panike

Odgovor NinaBiba tor. 8.okt.2013 15.51

Pozdravljena Nevenka,

Hvala vam za hiter odgovor in spodbudne besede, ki mi dajo moč.
Ja res je,da sem imela kar nekaj problemov, ki so me mučili in nažirali, nekateri me še vedno, saj življenje ni pravljica :) in ja, sem preveč samokritična predvsem pa hočem delati na tem,da se ne obremenjujem s stvarmi, ker vem,da me je ravno to pripeljajo do boja, ki ga bijem vsak večer/noč.
Ker panični napad pričakujem v strahu se pojavi skoraj takoj ko zaprem oči zvečer, če ne v celoti v obliki tesnobe in dušenja in če mi uspe zaspati me kasneje zbudi. Velikokrat imam občutek,da se pojavi v težji obliki, ko se zvečer najem, pridejo dnevi, ko mi sploh niti ne paše jesti. Vpisala sem se na jogo,danes grem prvič :pomezik: .
Je pa res, da so to grozljivi trenutki in težko je sprejeti panični napad, ki ti povzroči toliko neprijetnih reakcij.
Res se bom poskušala s tem spoprijeti na način,ki ga predlagate. Ker mislim,da je res največji problem,da si sama sprožam napade s svojim strahom pred njimi, ker se ponavljajo vsak dan po tistem, ko sem dojela,da so to panični napadi.

Lep dan vam želim --<--@
NinaBiba
 
Prispevkov: 2
Član od: pon. 7.okt.2013 14.11


Vrni se na Panični napadi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov