slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
čudno občutje • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

čudno občutje

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

čudno občutje

Odgovor takšnasem pon. 2.sep.2013 8.20

Lepo pozdravljeni!

Čimbolj na kratko bom opisala kar se mi dogaja. Že nekaj let se borim z anksioznostjo, vendar ne vseskozi. Pojavi se mi za vsakim stresnim dogodkom in vedno so simptomi drugačni in to me bega. Begajo pa me tudi misli. Ali menite da so lahko negativne misli posledice straha? Velikokrat kar iznenada me recimo mal "špikne" v glavi in potem mi naprej pridejo najhujše misli naprej in grozni občutki povezani z zdravjem. imam občutek mehkih nog in občasno šumenje v ušesih ali v glavi, potem občutek bočenja v ušesu ko s prepognem ali nekaj podobnega. Ti občutki mi ne daj normalno živet. Včasih se mi zazdi, da sploh ne vem kaj mi je točno, ne vem ali me res kaj špika ali si že domišljam. Muči me tudi depresija, ker bi si rada malo oblikovala telo in ne zmorem. Ne najdem prave motivacije in ne vem kako se naj vsaj že na sprehod spravim, ne vem ali gre za strah ali za lenobo :?
Spremljajo pa me tudi negativne misli glede prihodnosti. Trenutno zaključujem študij in si iščem službo. Po eni strani komaj čakam da grem v službo po drugi strani pa me skrbi, da ne bom sposobna delat zaradi različnih simptomov in včasih čudnega počutja ko ga še sama ne znam opisat. ne vem ali je to nejevolja ali sem res taka, da če se že nekaj časa ne počutim slabo ali čudno, je potem to res neki čudnega. Zadnje čase grem težko spat, ker sem pred 14 dnevi doživela dva kar močna panična napada med spanjem in sedaj se pred spanjem prepričam da se bom zjutraj vredu zbudila brez težke noči. če se to res naredi sem pa potem recimo cel dopoldan čudnega počutja in brez volje.
res so se mi zadnje čase dogajale stvari, zaradi katerih sem morala sprejeti težje odločitve. Ali menite, da se za vsemi temi simptomi lahko skrivajo kakšne skrite želje ali so lahko posledice stresa, saj je imel partner pred 14 dnevi malo hujšo nesrečo?
Kaj predlagate, kako naj se lotim vseh teh misli, ki pridejo iznenada, ker ugotavljam, da imam v celem dnevu morda le 20% pozitivnih misli, kadar sem sama in imam čas pa razmišljam le negativno in ugotavljam kaj mi je? Kako naj se znebim straha, in grem sama na sprehod (menim, da ne grem zaradi tega, ker mislim da bom skupi kje padla ali kaj podobnega, prav tako pa se ne upam ukvarjat s športom, ker sem slabe kondicije in mi srce začne zelo hitro biti in sem preveč zadihana pol pa spet panika, kljub temu da vem da z srcem ni nič narobe).

Vem da sem veliko in mogoče malo zapleteno napisala, vendar bi Vas res rada prosila za kak nasvet. Vem da me muči ta ansksioznost, sam po drugi strani pa ne vem ali res nisem sposobna pozitivno živet ali sem tako "lena" da bi se malo potrudila ali mi to res ne dopušča anksioznsot?

Lep dan.
takšnasem
 
Prispevkov: 6
Član od: sob. 26.maj.2012 22.53

Re: čudno občutje

Odgovor Nevenka pon. 2.sep.2013 10.51

Pozdravljena, "takšna sem", simptomi, ki jih opisujete, so verjetno del vašega strahu pred strahom ali anksioznosti.

Navadno se vse skupaj začne s kakšnim zelo običajnim telesnim znakom, kot je zbadanje, rahla bolečina, tesnoba, vrtoglavica, občutek omotice, mravljinčenja, pritiska v glavi in podobno, potem se pa tega ustrašimo in pomislimo na to, da se nam bo kaj hudega zgodilo. In tako se začne krog tega strahu. Na koncu že ne vemo več, ali se bojimo samih simptomov ali tega, da bodo spet prišli ali celo naše misli, da bodo prišli, skratka ujamemo se v neki začaran krog. Sem in tja se seveda priključi še kakšen panični napad, se ga ustrašimo, potem se nam pa na lepem zazdi, na nikjer nismo več varni in začnemo kršiti svoj življenjski prostor. Ne upamo si več na sprehod, v trgovino, v avto, med ljudi, no, sčasoma se nam zdi nevarno tudi doma, v postelji. Pa čeprav je vse skupaj POPOLNOMA NENEVARNO IN NEŠKODLJIVO!!!

Vem, da je to relativno lahko razumeti, počutiti se varno ob nenavadnih mislih in telesnih znakih pa je popolnoma druga stvar. In ravno to je tisto, kar vas lahko spet pripelje v boljše počutje. Z anksioznostjo in paničnimi napadi SE NE BORIMO, ker se tako samo jačajo, treba se je prepustiti, da naredijo z nami, kar jim pač paše :pomezik: . Prav nič se vam ne more ob tem zgoditi, popolnoma varni ste. Poleg tega se je pa potrebno zavedati, da anksioznost pride z namenom, da nekaj v svojem življenju spremenimo in je, čeprav se bo slišalo malo noro, prijazna stvar, ki nam želi samo nekaj dopovedati.

Vabim vas, da se nam priključite na naši brezplačni skupini za anksioznost in depresijo jutri ob 18.00 v Gasilskem domu Brdo, da kaj več rečeva o tej vaši težavi, lahko me pa tudi kontaktirate za individualno terapijo.

Želim vam miren dan z veliko sončka :)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron