slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Problem z sodelavcem • Odnosi na delovnem mestu • Psihoterapija forum

Problem z sodelavcem

Mobing - trpinčenje na delovnem mestu, izgorelost (burn-out), stresorji ...

Problem z sodelavcem

Odgovor Jazon tor. 9.jul.2013 11.46

Lep pozdrav!

Kot študent delam preko študenta v enem podjetju. Delamo študentje ter se razumemo. En nov sodevc se sploh ne podreja pravilom dela, ter dela kr po svoje, če se ga opozori se dela norca oz. ma čudne komentarje. Tud drugim študentom se zdi, da ima on neke probleme ter se čudno obnaša. V glavnem mene najbolj mot to, da jz delam z ljudmi, dobr se počutim tud drugač, sm vesel. Pol pa če mam z njim opravka pa njegovi komentarji, občutim neko ogromno jezo ter bes. Mislim res je ogromna ter pol mam par dni uničenih. Z drugimi se skos razumem ter nikol nism kj taćga občutil. Ne vem kaj nj naredim, jz ne morm prenašat da en men take govori terse pol zarad njega slab počutm Prav čutim par dni tako jezo, bes v predelu prsi na sred, to je grozn no, ne morm jz tega prenašat, jz nism nikol tega čutu, razn ob njem. Pol popoldn bi rad kam šel se mel fajn pa mam pol uničenih par dni. To ni moja jeza, bolečina, jz tega nikol nism mel, ne bo mi zdj en uničeval dobre dneve pa ne bom njegova žrtev.

Zdj povedal sm šefici, ona pa je opozorila, enga delavca, ki je njegov brat, kot sm kasnej izvedel.
Očitno mu je brat zrihtal ta šiht ter ščiti tega fanta. Pol je pa men brat dans rekel, da je otročje tožarit njega ter nj se med sabo zmenmo. Kak se nj jz zmenim z nekom, k tud če mu poveš lepo, ne upošteva pravil dela no, pa še pol ta jeza, bes, al bolečina mogoč, ne morm jz tega no. Kaj nj sploh naredim, al nj ga dam na ignor al kj? Jz morm sebe zaščitit nekak.

Lp ter hvala
Jazon
 
Prispevkov: 2
Član od: ned. 16.jun.2013 21.50

Re: Problem z sodelavcem

Odgovor Darja sr. 10.jul.2013 17.59

Jazon, pozdravljen.

Kar začutimo je odvisno od našega razumevanja situacije, dogodkov. Pomeni, da enaka situacija lahko pri različnih ljudeh vzbudi različna čustva, npr. izguba telefona; nekdo bo jezen nase, drugega bo sram, tretji bo ostal ravnodušen. Skratka, gre za naš odziv na določeno situacijo.
Ste besni, jezni … na sodelavca, s katerim se ni mogoče dogovarjati/pogovarjati kot z ostalimi. Kaj pravzaprav v vas vzbuja takšno jezo? Katero njegovo vedenje vas jezi? (Ste čutili) Čutite tako intenzivno jezo še ob kom drugim? S kakšno bližnjo osebo?

Četudi bi bilo včasih veliko bolj preprosto, vendar drugi ne morejo vplivati na naša čustva. :kaj čem: Vse kar začutimo, je naše občutenje situacije in je velikokrat povezano z dogodki iz naše preteklosti. Z ignoranco ali agresivnim izražanjem jeze, ne dosežemo ničesar, samo še bolj zaostrimo situacijo.
Pomembno je, da ste si priznali, da ste jezni, včasih pomaga, če to povemo tudi drugim (v vašem primeru sodelavcu), vendar ne na način, da mu očitate njegovo vedenje (ker se bo lahko odzval obrambno ali napadalno), ampak preprosto povejte, da ste jezni in mu postavite mejo. S tem mu boste dali vedeti, da ne dovolite, da se do vas vede na žaljiv/poniževalen način. Morda se njegovo vedenje ne bo spremenilo, boste pa jasno pokazali, česa ne dovolite.

Predlagam pa , da raziščete to jezo … ali ste jezni na sodelavca ali so morda vaši boleči občutki odsev nečesa daljnega in je sodelavec s svojim vedenjem samo prebudil nekaj v vas. Če ne bi bili tako zelo jezni na sodelavca, na koga bi bili?

Želim vam vse dobro. :sonček:
Darja
Uporabniški avatar
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 132
Član od: tor. 13.apr.2010 18.07


Vrni se na Odnosi na delovnem mestu

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron