slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
čudno nenavadno počutje, strah • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

čudno nenavadno počutje, strah

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

čudno nenavadno počutje, strah

Odgovor darjazab pet. 24.maj.2013 19.16

Lepo pozdravljeni,

sem stara 19 let, in zadnja dva meseca imam nenadne pojave pri počutju.. bom probala razložiti čimbolje saj sama še nikoli nisem bila seznanjena in tudi ne vem kaj bi lahko bilo..
zadna dva mesece mi srce zelo pogosto neenakomerno bije, brez razloga (pri zajtrku, pri učenju) a vedno pa ko pričakujem naprimer obisk, ni važno kdo, tudi če pride sestra, ki jo dobro poznam na obisk sem zelo nervozna.. kot da bi pričakovala nevem kakšno osebo da bi bil razlog za hitrejše bitje srca.. ali če kam grem, naprimer v trgovino, tuči če samo po nakup hrane..
naj se objasnim da to leto pavziram zato nisem imela veliko stikov z ljudmi, mogoče sem tudi zako nervozna sedaj, kaj pa vem.. že po osebnosti sem drugače zelo sramežljiva oseba a vedno gledam na situacijo kar se da z optimizmom.. vendar pri prvem stiku z novimi ljudni glih ne blestim, se raje bolj v ozadju držim, saj nisem glih nabolj komunikativna, seveda se pa z lahkoto odprem zravem ljudmi ki jih že dolgo let poznam in vem da so zaupanja vredni..
drugače sem pa to leto pavziranja tudi nekaj studenskega dela opravljala, ampak takrat še teh težav ni bilo razen 2x, ampak samo takrat ko sem imela več strank in si nisem zaupala da bom zmogla.. vendar sadaj ta strah vedno doživljam ob nepoznanih ali celo poznanih ljudi, naprimer ko sem se pred mesecom dobila s kolegico na pjaci, zraven je bil se en prijatelj in ze ko sem prišla v mesto sem se malo nelagodno počutila, hitrejše bitje srca, nato pa sem imela kar naenkrat zelo teško glavo, kot da bi me negdo vzadi vrata držal, roke so se mi tresle, še čaja nisem mogla spiti, ne samo zaradi rok, te sem že nenako mirila s pomočjo druge roke, ampak tresla se mi je cela glava ko sem prislonla usnice k skodelici, nato sem čaj kar pustila, saj si od tistega trenutka nisem več upala niti probati spiti.. tudi cigarete nisem mogla kaditi, občutek je bil kot da nisem imela nadzora nad orentacijo in ravnovesjem glave.. kr grozno je bilo, kot da bi bila na kakšni drogi.. kar brez razloga se mi je to začelo dogajati in sem bila prestrašena saj nisem vedela kaj naj, pa še zelo nelagovno sem se počutila, prav strah me je bilo..
to se mi je še parkrat zgodilo, in to je razlog zakaj sem ta mesec skos doma, ker se bojim soočiti z takšno situacijo, saj sploh ne vem kaj narediti, takrat bi najraje odšla domov dokler se ne počitim bolje.. vem da se vse to nekam čudno sliši, zaradi tega tudi še nisem odšla do osebne doktorce, saj ne vem če mi bo sploh verjela, saj se vse skupi zelo neumno zdi.. vendar v takem strahu ne morem več živeti, sedaj vsakič ko imam namen kam iti pomislim na to.. in seveda potem raje ostanem na kuker tuk varnem okolju..
najbolje me skrbi sedaj ker se bliza matura in sprejemni izpiti in me je zelo strah da se bo to pojavilo med ustnim odgovarjanjem, sam takrat pa res nebom imela podpore za glavo, da bi si jo lahko podprla z roko, strah pa me je da bi se mi tako tresla.. kot da imam nevem kakšen napad vendar se ga zavedar kar je huje in ne vem kako to umiriti.. najhuje pa je da ne bom mogla bit zbrana pri odgovarjanju..
prosila bi vas če vete kaj približno bi to lahko bilo, ali komu se naj obrnem za nasvet.. saj če ne bo bolje res nevem kako lahko tako živim naprej, saj si potem res nikoli več ne bom upala stopiti v stik z ljudmi.. in res nočem da mi te psihične težave (al karkoli so) uničijo izobrazbo, možnost studija..

zahvaljujem se za vaš čas in za morebitno rešitev, nasvet..
darjazab
 
Prispevkov: 2
Član od: pet. 24.maj.2013 19.06

Re: čudno nenavadno počutje, strah

Odgovor Nevenka pet. 24.maj.2013 21.18

Pozdravljena, "darjazab" na našem forumu. Napisala si, da imaš včasih težave v stikih z ljudmi, da ti je neprijetno biti v ospredju in da se pogosto umakneš pred njimi. Praviš, da imaš zdaj, ko pavziraš, z njimi zelo malo stikov, kadar pa so, včasih tvoje telo nanje nenavadno reagira. Odzivi tvojega telesa so samo simptomi strahu, ki ga začutiš, ko si v kontaktu z ljudmi ali ta kontakt pričakuješ. Temu pravimo psihosomatika, ki pa se zelo razlikuje pri različnih ljudeh. Nekaterim se vrti, drugi čutijo močnejše bitje srca, tretje tišči v prsih, jih zebe, se tresejo, imajo bolečine v glavi, ravno tako lahko tudi težko glavo, skratka čudni občutki se lahko pojavijo praktično v vsakem delu telesa. Pri tem pa je vse skupaj popolnoma nenevarno, čeprav se nas večina teh občutkov močno ustraši in celo poišče pomoč na urgenci. No, tam se večinoma vse skupaj konča tako, da dobimo pomirjevalo in se takoj počutimo bolje... ker se naše telo končno umiri. Glej, bistveno je, da se zavedaš, da se ti ne bo nič zgodilo. Točno veš, da se večinoma vse odvija enako in da se ti občutki vedno umirijo. Zato ne rabiš krčiti svojega življenjskega prostora in se umikat iz različnih situacij, vse, kar si počela do sedaj, lahko tudi zdaj, še bolje, če počneš še več stvari, ker se boš tako zamotila in ne boš toliko razmišljala o svojih telesnih simptomih.

Skoraj prepričana sem, da se ti to med ustnim zagovorom mature ne bo zgodilo, ker boš takrat skoncentrirana na druge stvari, verjetno bo nekaj znakov prej in potem, vmes pa ne bo časa za to. Pa tudi če se ti zgodi..., vzemi si malo pavze, reci, da ti je slabo, popij malo vode, pa bo mimo in boš lahko nadaljevala. Zgodilo se ti pa tako ne bo nič.

Seveda bi pa bilo dobro delati na tvojem strahu pred ljudmi (in verjetno tudi sramu ter slabi samopodobi...).

Če imaš čas, se kdaj oglasi na naši brezplačni skupini za pomoč pri anksioznosti in depresiji. Tako se bova lahko še malo več pogovorili, obenem pa boš spoznala, kako se s takimi težavami spopadajo drugi.

Želim ti veliko poguma in čim manj strahcev :pomezik:
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: čudno nenavadno počutje, strah

Odgovor darjazab pet. 24.maj.2013 21.56

Lepo bi se zahvalila za tako lep in hiter odgovor :)
res lepo napisano!
se bom probala čimbolj pogosteje soočiti sedaj s tem, upam da bojo simptomi čimprej izginili, do sedaj pa bom vedno pomislila na vaše besede ko bom v takšni situaciji.
drugače pa bi se oglasila na vaši skupini a sem čisto nova na formu in res nevem kje je.. :oops: bi prosila za link

hvala Vam,
lep dan :)
darjazab
 
Prispevkov: 2
Član od: pet. 24.maj.2013 19.06

Re: čudno nenavadno počutje, strah

Odgovor Nevenka sob. 25.maj.2013 9.36

Naslednje srečanje skupine bo v torek ob 18.00 v Gasilskem domu Brdo, Brdnikova 14. Skupina se sestaja vsakih 14 dni po dve uri, vedno na isti lokaciji. Razpored terminov je na naši spletni strani pod "aktualno".

Se veselim, da se vidiva :)
Lep vikend
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov