slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Razveza in izguba volje do življenja • Razhod, ločitev, razveza, izguba bližnjega • Psihoterapija forum

Razveza in izguba volje do življenja

Razveza in izguba volje do življenja

Odgovor Fogel sr. 22.maj.2013 13.22

Pozdravljeni,

po ločitvi se kar nekako ne ujamem v normalno življenje. Izgubil sem voljo do življenja in večkrat me še vedno sili na jok, kar se mi prej sploh nikoli ni dogajalo. Nič me ne veseli in nimam nobene družbe. Sploh ne vem kje začeti, da bi se spet lahko povrnil v normalno življenje. Mi morda pri trem lahko pomaga psihoterapija ? Ne vem, kaj bi potreboval, da bi bil spet motiviran za kakršnokoli akcijo. Bil sem že pri psihiatru, ki mi je predpisal cipralex, a po njem se počutim le še bolj omrtvičenega, nikakršnega navdušenja do ničesar ni več v meni. Znašel sem se v slepi ulici iz katere ne vidim izhoda.
Prosim vas za kakršenkoli nasvet kako začeti, da si povrnem voljo do življenja, do kontaktiranja z ljudmi in se izkopljem iz te začarane zgodbe. Za vsak nasvet vam bom resnično hvaležen.
Lp Fogel
Fogel
 
Prispevkov: 3
Član od: tor. 14.avg.2012 8.10

Re: Razveza in izguba volje do življenja

Odgovor Darja sr. 22.maj.2013 14.59

Fogel, pozdravljen.

Ko se ločimo, ne izgubimo samo partnerja, ampak tudi način življenja, nekatera pričakovanja, načrte, predstave, ki smo jih imeli. Vse se razblini v nič. In ko izgubimo nekaj, kar nam je zelo pomembno, se začne proces žalovanja. Ne žalujemo samo za izgubo osebe, ampak lahko žalujemo tudi za izgubo nečesa, kar nam je bilo pomembno. Vaše počutje nakazuje, da (tudi) žalujete. In je povsem normalna reakcija glede na situacijo. Zato je včasih veliko bolje, da se ne borimo proti neprijetnim občutkom, ampak jih sprejmemo in »odčutimo«. Saj so tam z razlogom.

Sprašujete, kako si povrniti voljo do življenja? Žal nimam nobenega »pravega« odgovora …
Razmislite, kaj si želite, kaj si želite početi/videti/spoznati v življenju. Kaj bi vas veselilo, če bi bolje počutili? Oziroma če bi se prestavili v prihodnost za 5 let … kaj bi počeli? Morda se vam zdi v tem trenutku neuresničljivo, vendar razmišljanja ne morejo škoditi. In morda jih kdaj potem udejanjite.

Psihoterapija oz. delo na sebi vam lahko pomaga pri soočenju z neprijetnimi čustvi in razmišljanji, vam lahko olajša proces žalovanja, in obenem povrne motivacijo za »iti naprej«.

Želim vse dobro. :)
Darja
Uporabniški avatar
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 132
Član od: tor. 13.apr.2010 18.07

Re: Razveza in izguba volje do življenja

Odgovor Nevenka sr. 22.maj.2013 18.28

Dragi Fogel, resnično mi je žal, da se vam to dogaja. Veliko vam je napisala že Darja, jaz bi vas pa samo rada povabila na našo skupino za podporo ločenim. Skupina je majhna, varna, prijetna in strokovno vodena. Videli boste, da v tej svoji bolečini niste sami, slišali mnoge zgodbe in izkušnje, predvsem pa spoznali tudi kakšnega prijatelja. Ko nekdo, ki nam je nekoč pomenil vse v življenju, odide, se včasih zdi, da je vse nekako izgubilo svoj smisel in da je življenje prazno. Treba je graditi na novo, počasi, z veliko razumevanja in nežnosti do sebe, pa čeprav so trenutki, ko jokamo v nemoči in obupu, ko smo jezni, da bi komu zavili vrat, in morda sovražimo svoje življenje. Pot iz tega res ni lahka, ni pa treba, da jo prehodite sami :)

Želim vam veliko poguma in toplega sončka --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 700
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Razhod, ločitev, razveza, izguba bližnjega

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov