slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Depresija, anksioznost ali kaj tretjega • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Depresija, anksioznost ali kaj tretjega

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z depresijo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Depresija, anksioznost ali kaj tretjega

Odgovor zmedena pet. 26.apr.2013 14.35

Pozdravljeni,
v zrelih letih se prvič (zavestno) srečujem s takšnim problemom, oz. jih do sedaj nisem občutila.
Zadnjih nekaj mesecev je bilo v službi zelo stresnih. Pred cca. 1 mesecem pa je med mano in novim sodelavcem preskočila iskra (kemija). Dogodek je bil čustveno tako močan, kot še nobena stvar do sedaj. Telesnih stikov ni bilo (razen par bežnih poljubov). Po 14 dneh negotovosti, nespečnosti in stresa sem o stvari povedala možu. Šla sem k zdravnici, ki mi je na podlagi ankete in pogovora diagnosticirala depresijo. Predpisala mi je tablete Cipralex, Sanval in Xanax za pomiritev.
Doma sva se z možem o vsem pogovorila, ni bilo nikakršnega obtoževanja, le iskanje oz. kopanje po preteklosti, kaj sva v zakonu do sedaj delala narobe. Pričela sva s psihoterapijo, oba se strinjava, da zveze ne misliva končati.
Po 6 dneh Cipraleksa (vem, da učinkov ne morem pričakovati takoj), me v občasno še vedno razjedajo tesnoba, nespečnost, nemir in dvomi, kako bova tole vse skupaj rešila.
Menjava razpoloženja se dogaja dobesedno v valovih. Enkrat polno optimizma, drugič popolna negotovost, takrat nisem prepričana v prav ničesar, raznorazne misli mi švigajo se ter tja, nisem zmožna koncentracije, vleče me v družbo, ko se pojavim me mine.... . Kemija do sodelavca (doma sem že 1 teden), mislim da počasi izginja.
Mož mi ob zdravljenju vseskozi stoji ob strani.
Po vseh znakih, ki jih imam in prebiranju net-a se mi zdi da gre bolj za anksioznost.
Zanima me ali kaj mi dejansko je ( saj ne, da zdravnici ne bi zaupala), oz. (vem, da časovnega okvira ni možno postaviti), kako se čim bolj racionalno lotiti zadeve.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
zmedena
 
Prispevkov: 2
Član od: pet. 26.apr.2013 14.33

Re: Depresija, anksioznost ali kaj tretjega

Odgovor Nevenka pet. 26.apr.2013 19.38

Pozdravljena, "zmedena", kadar je človek v depresiji, se zelo težko zaljubi, navadno se počuti otopelega in praznega, vi pa ste se verjetno po tem, ko je med vama s sodelavcema preskočila iskra, počutili bolj živo kot kdajkoli prej... in seveda tudi zelo prestrašeno. Predpostavljam oz. bolj ugibam, da vas je tiščalo v prsih, srce je včasih močneje bilo, morda ste kdaj čutili omedlevico..., niste mogli spati, bili ste močno zaskrbljeni ali imeli celo napad panike. Kar je seveda v taki situaciji popolnoma normalno. Težko karkoli z gotovostjo trdim, ker vas res ne poznam in vse to pišem samo na osnovi vašega sporočila, ampak res močno dvomim, da ste bili v depresiji. Verjetno bi bolj kot zdravila potrebovali pogovor v zvezi z vašimi strahovi in dvomi. Antidepresivi niso spremenili situacije niti problema, in ga tudi ne morejo, ker po vsej verjetnosti niste bolni, samo zaskrbljeni in v stiski. Seveda se je pa pod njihovim vplivom spremenil vaš odnos do situacije, po domače povedano, zdravila so otopela vaša čustva, zato se zdi, kot da kemija do sodelavca počasi izginja. V bistvu bi lahko rekli, da ste dobili zdravila zato, da ne bi več čutila dvomov v zvezi z vašim zakonom in čustvi, ki jih čutite do sodelavca. Pravzaprav ste po eni strani imeli velikansko srečo, da se je to zgodilo, saj sta z možem začela reševati vajin odnos in se verjetno v tem času tudi zbližala. Sami telesni simptomi zaskrbljenosti in dvoma pa so popolnoma nenevarni, nič se vam ne more zgoditi. Ko se bo reševal vaš osnovni problem, bodo tudi ti znaki izginjali. Bolj kot jih boste ignorirali, manj jih bo :pomezik: .

Veliko sreče pri reševanju odnosa in lepe praznike vam želim --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Depresija, anksioznost ali kaj tretjega

Odgovor zmedena sob. 27.apr.2013 6.36

Nevenka, najlepša hvala za odgovor, saj me vsak takšen malo bolj pomiri.

Ob pisanju prvega posta sem nenamenoma (pozabila pač :jao ), pozabila napisati še dve dejstvi, s katero boste mogoče vašo analizo lahko dopolnili.

Dejansko (stres, drhtavica, nemir, nespečnost ...) se mi je to letos zgodilo že drugič. Prvič takoj v začetku leta, ko sem v isti službi imela velike težave (možnost odpusta), pri zdravnici pa sem dobila samo zdravila za pomiritev, katerih pa takrat nisem jemala. "Kemija" s sodelavcem se je zgodila, cca. 1 mesec po vrnitvi v službo (zaradi možnosti odpusta sem bila pred tem še doma cca. 1 mesec).

Drugo dejstvo pa je, da so vsi moji bratje in sestre že imeli anksiozne motnje, nekateri bolj nekateri manj izražene, skoraj vsi pa so potrebovali zdravljenje.

Še enkrat se Vam naiskreneje zahvaljujem za odgovore.
zmedena
 
Prispevkov: 2
Član od: pet. 26.apr.2013 14.33


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov