slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
depresija ali kaj drugega? • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

depresija ali kaj drugega?

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z depresijo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

depresija ali kaj drugega?

Odgovor giggi pon. 25.mar.2013 13.09

zivjo,

imam neko vprasanje.. vrjetno je odprtih ze veliko pogovorov na to temo, samo si z njimi ne znam pomagat. od rojstva imam hipotirozo tako da ce ima to kaj veze kar se z mano dogaja..
Nevem kdaj tocno se je to zacelo, ampak tega sem se zacela zavedat v 1. letniku srednje sole : takrat sem se zredila skoraj za 10 kil, zaprla sem se pred vsemi in imela grozen obcutek v trebuhu - kot da bi imela nonstop kamne v zelodcu. Ko sem bila z druzbo zunaj sem si zaželela biti doma, ko pa se bila doma, sem pa zacela panicno klicat prijatlje.
to se je nehalo samo od sebe, niti ne spomnim se kdaj.
Kakorkoli, zdaj se je vse vrnilo po 2 letih, matura se bliza jaz pa dobivam napade da bi sla najraje do ravnatelja in se izpisala iz sole.
sem si celo prebarvala sobo, ce bi mi to kaj pomagalo, ampak ni.
Spet se ponavlja tezek obcutek v zelodcu, zbadanje v srcu, utrujenost, zivcnost in napadi panike poleg tega pa se mi pojavljajo cisto nasprotna obcutja- zjutraj se zbudim popolnoma vredu, vesela kot se nikoli in se mi zdi vse hecno in neumno kako sem se pocutila prejsni dan in potem naslednji dan spet drugace , mogoce zdaj ko je zima vsi postanemo malo depresivni samo meni se mesa.
Smesno mi je ker se dobro zadrzujem glede na to kaksen 'tornado' imam v sebi nekateri me imajo se vedno za veselo osebo ki ima kdaj svoje 'muhice' v doma se pa isto zadrzujem, mogoce se bolj, ker enostavno nemorem prenest misli na to da bi se morala o mojih obcutkih pogovarjat z mami.
Moja glava enostavno ne utihne, ko sem dobre volje se popolnoma prepricam da bom spremenila svoje socialno zivljenje, da se bom bolj smejala in spoznala cim vec ljudi in postala se bolj aktivna.
Na svoje slabe dni pa da bom pustila solo, se zavila v odejo, poslusala glasbo, gledala v strop.
Strah me je zivljenja na svojem, ko se bom enkrat odselila, kaj bo ob takih dnevih z mano, ko ne bo nobenega pred katerim bi se zadrzevala, bojim se tega ker ne bo nobenega ki mi bi pomagal se sestavit nazaj in da bom prisla s tem tako dalec da dobrih dni ne bo vec in bojo samo slabi in tako na koncu ne bom vec zapustila stanovanja.
Ne razumem kako se ljudje lahko nonstop smejejo pogovarjajo in so polni energije, ob mojih dobrih dnevih jim res zavidam.
Ni mi jasno kaj bi to lahko bilo, brala sem da je eden izmed simptomov hipotiroze depresija, ampak naj bi imela tudi bipolarna motnja podobne simptome..ali mogoce obstaja kaksna raziskava ki ti pove kaj tocno se dogaja ali ko opises zdravniku , on lahko samo domneva da je to depresija?

Tako, to bo zaenkrat vse.
Lp
giggi
 
Prispevkov: 1
Član od: pon. 25.mar.2013 12.51

Re: depresija ali kaj drugega?

Odgovor Nevenka pon. 25.mar.2013 13.43

Pozdravljena, Giggi, eden izmed znakov hipotiroze je res tudi depresija in lahko tudi menjavanje razpoloženja. Zelo možno je tudi menjavanje razpoloženja pod vplivom hormonov. Jaz bi ti najprej svetovala, da greš ponovno pregledat hormonsko stanje ščitnice v laboratorij, da se vidi, če je s tem vse ok. Včasih ti hormoni nihajo in od tod tudi nihanje tvojega počutja. Motnje v delovanju ščitnice so zelo podobne psihičnim motnjam in boleznim, zato je potrebno najprej pogledati, kaj se ta trenutek dogaja na fizičnem nivoju, šele potem pa lahko sklepamo na psihične težave. Nikar ne išči novih diagnoz in znakov po internetu, ker se lahko prepoznaš skoraj v vsaki psihični težavi, motnji ali bolezni. Poleg tega se boš ob tem začela še bolj opazovati, kar pa ti lahko poveča strah, s tem pa tudi tvoje simptome. Tega ne rabiš. Glede na to, kar si napisala je zelo malo verjetno, da bi šlo za bipolarno motnjo, seveda pa te premalo poznam, da bi lahko to z gotovostjo trdila.
Če želiš, se lahko oglasiš na naši brezplačni skupini za pomoč pri anksioznosti in depresiji, da se še malo v živo pogovoriva in poskušava skupaj poiskati rešitve za tvoje težave. Naslednje srečanje je v torek, 2.4. ob 18.00 v Gasilskem domu na Brdu, Brdnikova 14.

Želim ti lep dan
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov