slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Vprašanje • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Vprašanje

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Vprašanje

Odgovor Andy čet. 14.feb.2013 21.35

Pozdravljeni
Naj pojasnim moje težave,imam verjetno neke vrste osebnostno motnjo,katero nevem pojasniti,sem veliko gledal po netu kaj bi lahko bilo,amapk točne opredelitve nisem našel.Torej,imam motnjo in sicer,recimo včasih si mislim da če nebom pet krat udaril v zid,se bo nekaj slabega zgodilo moji družini,če bom gledal tekmo se bo nekaj slabega zgodilo recimo meni,in podobno...to se mi dogaja že več let in sedaj ko poskušam to prekinit enostavno nemorem.Ko hočem to nehat,se vedno nekaj najde ki me potegne nazaj...recimo nočem oz. nemorem nehat v petek,ker kao v petek se nebi smele začeti nove stvari,potem recimo 13. tudi ne ker je kao nesrečen dan,in se avtomatsko bojim da se bo kaj slabo zgodilo...jaz dobro vem da je to vse skupaj noro in da se verjetno nebi nič zgodilo,se zavedam da o ni normalno,ampak...ne morem nehat z tem.Kakšen nasvet?

Hvala.
Andy
 
Prispevkov: 3
Član od: čet. 14.feb.2013 21.33

Re: Vprašanje

Odgovor Nevenka pet. 15.feb.2013 3.52

Pozdravljen, Andy, premalo te poznam, da bi lahko govorila o kakšni diagnozi, vendar tvoje težave spominjajo na OKM, kar pomeni obcesivno kompulzivna motnja, pri kateri zaznavamo vsiljive misli, na katere se odzovemo s strahom in nelagodjem, kar poskušamo zmanjšati z nekim ponavljajočim se dejanjem. Vem, da razumsko veš, da so misli precej iracionalne, obenem pa se počutiš, kot da bi te nekaj sililo v to in se ti zdi, da ne moreš prenehati.
Navadno si tu težko pomagamo sami, najbolj uspešna je kombinacija psihoterapije in včasih, ko nas problemi preveč obremenjujejo, tudi ustrezni antidepresivi.

Lep dan ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Vprašanje

Odgovor Andy pet. 15.feb.2013 9.10

Aha,hvala za odgovor.Ja mogoče je to ja,to kar sem napisal v prvem komentarju da moram udarit recimo v zid pa to,to delam povsem zavestno v to me nič ne sili ali kaj,ampak raje naredim ker potem sem bolj miren da sem sedaj to naredil in da zaradi tega sedaj ne bo nič slabega se zgodilo..recimo če pa to ne napravim,pa najden nek drug način da to "kompenziram"..In drugače ko poskušam to nehat,pač si zberem dan,tako sedaj bom pa skupaj vse pustil,potem pa če se kaj takega zgodi ta dan,recimo nek prijatelj me pokliče po telefonu ob 13.00 uri,potem nemorem ta dan pustit vse skupaj,ker se bojim da se bo nekaj zgodilo njemu, ker me je poklical ko je bila ura 13(kao nesrečna),potem ta dan nemorem več poskušat da bi vse skupaj opustil..in podobne stvari pač.Kot pravim zavedam se da so te stvari verjetno vse samo domišlij,ampak vseeno poskušam pustit to vse skupaj en čas že...kaj pa bi recimo bilo mogoče se to odvadit brez terapije?
Andy
 
Prispevkov: 3
Član od: čet. 14.feb.2013 21.33

Re: Vprašanje

Odgovor Nevenka pet. 15.feb.2013 13.34

Andy, ta motnja je zelo trdovratna, vem, da ti je razumsko vse jasno in lahko opustiš neka dejanja za kakšen dan ali več, vendar pa se zaradi naraščajočega strahu in anksioznosti slej kot prej spet znajdeš v tem krogu. Vsekakor ti svetujem, da poiščeš strokovno pomoč.

Lep pozdrav
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Vprašanje

Odgovor Andy pet. 15.feb.2013 14.16

Aha..hvala za odgovor.
Andy
 
Prispevkov: 3
Član od: čet. 14.feb.2013 21.33


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov