slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
kako iz zacaranega kroga? • Depresija • Psihoterapija forum

kako iz zacaranega kroga?

Depresija - depresivna motnja razpoloženja - "depra";
trajnejše stanje potrtosti, žalosti, nemoči, nihanja razpoloženja ...

kako iz zacaranega kroga?

Odgovor kartako ned. 16.dec.2012 0.53

Pozdravljeni!

Pisem sem, ker sem ze zelo obupan. Namrec star sem 20 let in nikakor ne najdem izhoda iz zacaranega kroga. Namrec tezava je v tem, da se vedno vracam k bivsi oziroma ona se k meni, ceprav vem, da bom nakoncu tisti, ki bo prizadet in na dnu. Z punco sem zacel pred 4 leti in prvi dve leti je bilo dokaj vredu, ceprav je prihajalo tudi do veliko prepirov, nato pa se je ona odlocila, da zeli koncati zvezo in iti naprej, kar sem zelo tezko sprejel vendar sem jo pustil oditi. Cez nekaj casa sem zvedel da ima drugega, kar me je v tistem momentu se bolj prizadelo, ampak scasoma mi je zaradi tega postalo lazje. Bila sva v takem okolju da sva se vsakodnevno videvala, ampak mi ni bilo vec tako tezko, ceprav sem pogosto mislil na njo. Ko je minilo pol leta, je pustila fanta in me poklicala. Razlagala mi je da ji je zelo tezko, ter da zeli, da bi bila spet skupaj. Zelo sem nasprotoval vendar, ko sva se prvic srecala in pogovorila, sem popustil. Tukaj se je zacel zacaran krog. Bila sva vredu 2-3 meseca in nato sva se zacela kregati, vedno zaradi istih stvari. Namrec tezko sem zaupal, tako, da sva v letu in pol sla velikokrat narazen in umes nazaj skupaj. Razlog je bil to da ji nezaupam dovolj. Problem je v tem da ko nisem z njo, nimam nikogar, ker sem vse prijatelje izgubil nazacetku, ko nisem imel vec casa za njih. Takrat sem zelo osamljen in ne vidim izhoda. Ven nehodim, ker niti nimam prave druzbe, niti nimam casa za to. Namrec delam ponoci (celo noc sem sam), ter podnevi imam se fax. Hodim tudi vsakodnevno na fitnes, ker mi je to pomagalo priti do boljse volje, vendar zadnje casa izgubljam interes do vsega nastetega. Zavedam se, da nesmem popuscati pri tej odlocitvi, da nebova vec nikoli skupaj, vendar se tega drzim vse dokler ne pride nazaj. Imam jo res zelo rad, ampak vsakic, ko odide, ostanem sam in prizadet. Rad bi to spremenil, rad bi jo pozabil pa mi nikakor ne rata. Ko se vrne je punca ki bi si jo vsak zelel imeti, ter vec se prilagajam slabse je(postaje vse bolj hladna), nato pa brez besed izgine za nekaj casa. Zadnji mesec sem res zelo obupan in nevidim izhoda, zacel sem hujsati, ker sem izgubil apetit, posledicno zato sem tudi izgubil voljo za vadbo. Rad bi si poiskal normalno punco, pa nikakor nemorem. Tudi, ko mi kaksna punca pokaze zanimanje jo nekako odbijem, ker enostavno nemorem nehati misliti na (sedaj) bivso punco. Rad bi temu naredil konec, a nikakor nemorem narediti korak naprej. Malce mi je lazje ker sem to dal ven iz sebe. :(

LP
M
kartako
 
Prispevkov: 2
Član od: ned. 16.dec.2012 0.11

Re: kako iz zacaranega kroga?

Odgovor Nevenka ned. 16.dec.2012 8.25

Pozdravljen, kartako, prebrala sem tvoje sporočilo, v katerem se je verjetno našel še marsikdo. Gre za nekakšno odvisnost od odnosov, v katero sta se ujela oba, ti in tvoja punca. Pri njej je to še bolj opazno, ker pravzaprav ona vodi to igro. Pride k tebi, vsa prijazna in krasna, nato se ohladi in te zavrže. Po nekem času ugotovi, da je sama in da te potrebuje, ter spet ponovi to igro. Ti igro vzdržuješ in ji daješ moč. Kaj sploh dobiš zase v tem odnosu? Ne eden ne drugi nima drugega rad, tu ne gre za ljubezen, ampak odvisnost, kot bi bila drug drugemu droga. Če imaš nekoga rad, ga ne zavržeš znova in znova, ker ga s tem hudo prizadeneš. In ker je vajin odnos kot droga, je tudi izhod ali zdravljenje podobno kot pri odvisnosti od droge ali alkohola. Nič stikov, odločen "ne" vsakemu poskusu, kljub temu, da ti vse v tebi govori "ja". Kaj se ti bo zgodilo, če boš brez nje? Zakaj jo sploh rabiš? Da ti povzroča vedno znova bolečino? Seveda bo težko nekaj časa, vendar se je treba prebiti čez to obdobje, kar je možno le ob popolni "abstinenci". Praviš, da se vsak dan videvata. Ali je možno, da se ne? Dobro je tudi, da najprej na novo zgradiš socialno mrežo in si poiščeš prijatelje, ki ti bodo v oporo, ko bo težko. Išči prijateljice, ta trenutek boš težko našel punco, ker potrebuješ še nekaj časa, da preboliš, da se čustva umirijo. Predvsem pa si zapomni, da je škoda tvojega časa in energije za odnos, ki je popolnoma predvidljiv, vedno znova povzroča boli in nikamor ne vodi.
Lahko se tudi pridružiš naši brezplačni skupini za pomoč pri anksioznosti in depresiji, ki bo imela naslednje srečanje po novem letu v torek, 8.1. ob 18.00 v Gasilskem domu na Brdu.

Lepo nedeljo ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: kako iz zacaranega kroga?

Odgovor kartako ned. 16.dec.2012 17.33

Se zahvaljujem na odgovoru in povabilu.

Na nekatera od vprasanj si niti sam neznam odgovoriti. npr. "Kaj sploh dobiš zase v tem odnosu?" ..ceprav samo za kratek cas, sem dobil obcutek, da nekomu nekaj pomenim..da me nekdo ima rad..pa se sedaj zavedam da temu ni tako..in videvava se veliko zaradi tega ker ona dela v blizini mojega doma..Poskusal se bom drzati vasega nasveta, da naj prekinem to "norost". Zavedam se problema odvisnosti odnosov, ker sem veliko prebiral o tem in se popolnoma najdem v tem.. Zanima me ce se da to "pozdraviti", ker me je strah da se bo to ponavljalo tudi kasneje, v drugih odnosih. Se enkrat se zahvaljujem za odgovore.

LP
M
kartako
 
Prispevkov: 2
Član od: ned. 16.dec.2012 0.11

Re: kako iz zacaranega kroga?

Odgovor Nevenka ned. 16.dec.2012 18.50

Seveda se da pozdravit, čeprav je potrebno kar nekaj dela na sebi, tako kot vsaka stvar v psihoterapiji, je tudi to proces.

Bodi lepo --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Depresija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron