slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
zakaj pride do slabega počutja? • Depresija • Psihoterapija forum

zakaj pride do slabega počutja?

Depresija - depresivna motnja razpoloženja - "depra";
trajnejše stanje potrtosti, žalosti, nemoči, nihanja razpoloženja ...

zakaj pride do slabega počutja?

Odgovor pika čet. 22.mar.2012 10.30

Pozdravljeni!
Imam hude probleme sama s seboj in s komunikacijo z ljudmi. Ker ne vem, kako naprej, se obračam na vas.
Problemi, ki jih imam sama s seboj vključujejo zelo nizko samozavest, občutek manjvrednosti, občutek, da sem neumna in grda, stalno sem nesproščena in nič več ne morem narediti spontano, vsako dejanjo pretehtavam. Vse to nima nobenega smisla, ker namreč, če skušam "objektivno" pogledati nase, vizualno nikakor ne zgledam slabo, tudi v šoli sem imela dobre ocene in sedaj študiram, nisem ravno najbolj birhten študent, ampak nekako se prebijam skozi letnike.
Kar se tiče komnukacije - največji problem je pogovor z ljudmi, ki jih ne poznam, v zadnjem času pa ne morem normalno komunicirat tudi z bližnjimi prijatelji. Enostavno zablokiram in ne dobim nikakršne ideje, kaj naj bi k debati dodala. Imam hude tremo nastopat, to vključuje tudi veliko tremo, ko se je treba pred veliko ljudmi predstavit in povedat, kaj te v življenju veseli.
Situacija je nevzdržna! Počutim se kot v okovih, kot da me nekaj stalno nazaj drži, prav ničesar več ne morem narediti spontano in stalno se počutim, kot najbolj beden človek na svetu.
Ko sem razmišljaja, kje je izvor mojih problemov, do odgovora nisem prišla. Vem pa, da se je problem začel v času pubertete. Ko nastopi, se začneš bolj zavedat svojega telesa in tudi duševno/karakterno se nekako oblikuješ. No in ko je to obdobje nastopilo pri meni, sem v trenutku dobila vse ideje, zgoraj zapisane - da joj, kako slabo zgledam, kako sem v bistvu bedna in kako so ljudje okoli mene bolj v redu.
Sedaj pa me zanima, ZAKAJ do tega pride? Vsak doživi v puberteti nevihto občutij, ampak običajno se to poleže, nekako se vse uravnovesi, ko odrasteš, ali ne? Zakaj so pri meni vsi ti občutki ostali? Kaj je tisto, kar je npr. moje prijateljice v puberteti naredilo bolj "flirtarske" - da so začele osvajati fante, so se začele "rihtati", nekako so se zavedale, da so ženske, ampak na pozitiven način. In ZAKAJ pri nas drugih nekaterih, je prišel samo občutek, kako smo grdi in le zakaj naj bi nas kakšen fant pogledal? Dala sem čisto banalen primer, ker so "prve ljubezni" tudi ena od stvari, ki jih prvič doživiš v puberteti ... Ampak problemi nikakor ne zavzemajo samo nizko samozavest, ko gre za ljubezenske zadeve, ampak vse, kar sem zapisala v uvodu.
Iščem odgovor ZAKAJ? ZAKAJ se človek tako počuti? Je to res neizogiben karakter, ker če je, s takim karakterjem ni smiselno živeti! Zakaj bi celo življenje živel v okovih in se počutil bedno. Moram iskati naprej, kje je izvor težavam? Kaj pa če ga ni, pa sem enostavno po naravi depresiven človek. Tega ne želim sprejeti! :( Rada bi se veselila življenja in bila srečna zaradi malih stvari, pa ne znam kako ... Kaj pa če dejansko najdem razlog v kakšnem dogodku v preteklosti, kako narediti, da ne bi vplival na sedanjost? Kako pustiti preteklost za seboj in iti naprej? Tudi to me teži, nenehno premlevam dogodke iz preteklosti, če sem se kdaj osramotila ali kaj podobnega - vse to ostaja v meni, ne znam se "spucat".
Če ima kdorkoli razlago na moje "zakaj", bi bila hvaležba odgovora. Pa tudi ideje, kako se znebit nesproščenih občutkov in okov ...

stara sem 23

p.s. nikoli in res nikoli ne mislim jemat kakšnih antidepresivov ali kaj podobnega, četudi bi se dejansko izkazalo, da imam "pravo" depresijo. pa že raje umrem, kot da sem celo življenje na tabletah, ki zagotovo iz tebe naredijo le bledo senco ... po možnosti še odvisen od nih rataš
pika
 
Prispevkov: 2
Član od: čet. 22.mar.2012 10.19

Re: zakaj pride do slabega počutja?

Odgovor Darja čet. 22.mar.2012 12.20

pika, živjo.

Se strinjam s teboj … le zakaj bi živeli v okovih lastnih predstav o sebi in se neprijetno počutili, če je težave mogoče razrešiti in zaživeti bolj sproščeno, zadovoljno. Vesela sem tvojega razmišljanja, saj pomeni, da želiš iti naprej in poskrbeti zase. :D

Najbolj pravilne odgovore na tvoje Zakaj-e lahko dobiš le sama, s samospraševanjem, s samoanalizo, z delom na sebi. Skratka do odgovorov lahko prideš le sama. Pri tem ti lahko pomagajo prijatelji, bližnje osebe ali strokovnjak oz. psihoterapevt. Eden od ciljev v psihoterapiji je ravno poiskati ustrezne odgovore na vprašanja oz. razrešiti težave, s katerimi se soočaš.

Tvoje težave niso toliko povezane s tvojimi osebnostnimi lastnostmi kot verjetno s tvojimi prepričanji o sebi. Neprijetni občutki, s katerimi se soočaš, težave v komunikaciji, nizka telesna samopodoba … to ni samo rezultat doživljanj v puberteti, ampak vzroki lahko segajo v zgodnje otroštvo. Takrat si na podlagi vedenja, sporočil naših staršev (oz. naše interpretacije) ustvarimo neka prepričanja o sebi ali drugih. Glede na to, da si te predstave ustvari majhen otrok (v skladu z njegovo mentalno in čustveno zrelostjo), so lahko neustrezne/napačne/nerealne. To sčasoma ponotranjimo in živimo v skladu s tem.
Gre zgolj za ugibanje … morda si si ustvarila prepričanje, da nisi pomembna, da si ne zaslužiš ljubezni, uspeha … Na podlagi tega je tvoje vedenje, mišljenje, čustvovanje v skladu s tvojimi predstavami. Namreč če bi bila pomembna (se imela rada, se cenila), potem ne bi imela takšnih težav s samopodobo, z občutki manjvrednosti itd.

Iskanje vzrokov in premlevanje preteklosti ni zadosti, pomembno je, da se na podlagi najdenega vzroka naučimo novih oblik vedenj, čustvovanj, razmišljanj, torej vsega tistega, kar bo za nas ustrezno/primerno. In da končno zapremo poglavje naša preteklost in začnemo živeti tukaj in zdaj.

Ali si v depresiji ali ne, ne morem diagnosticirati on-line. Toda glede na opisano simptomatiko, je majhna verjetnost, da si depresivna.

Lepo bodi. :zvezdica:
Darja
Uporabniški avatar
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 132
Član od: tor. 13.apr.2010 18.07

Re: zakaj pride do slabega počutja?

Odgovor pika pet. 23.mar.2012 11.41

hvala za odgovor :)
pika
 
Prispevkov: 2
Član od: čet. 22.mar.2012 10.19


Vrni se na Depresija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron