slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
spanje • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

spanje

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave s paničnimi napadi;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

spanje

Odgovor lanca8 čet. 11.jun.2015 10.01

Pozdravljeni. Imam vprašanje, ki zadeva spanje. Zaradi majhnega stanovanje spimo z otrokom v isti sobi. Ker se hči, stara 5 let, včasih premetava in s tem velikokrat zbudi moža ga to zelo moti. Prepričan je, da jo mora zbuditi ker se drugače ne bo naučila "normalno" spati. Moje prepričanje pa je, da ji s tem lahko naredi škodo, saj gre za spanje, torej vse kar počne, počne nezavedno. Ali ima lahko takšno "discipliniranje" posledice? Vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
lanca8
 
Prispevkov: 1
Član od: čet. 11.jun.2015 9.50

Re: spanje

Odgovor Nevenka čet. 11.jun.2015 17.22

Pozdravljeni,

vaš mož ima precej nenavadne ideje o tem, kako otroka pripraviti do mirnega spanja. Vprašajte ga, kako bi bilo njemu, če bi ga kdo neprestano zbujal, ko bi se premetaval. Bi potem spal bolj ali manj mirno?

Vsekakor spanja ne moremo kontrolirati in taka metoda je popolnoma brez smisla in seveda lahko tudi škodi. Lahko se namreč zgodi, da si punčka ne bo več upala zaspati, ker se bo bala, da bo spala nemirno. Potem boste imeli veliko večje težave kot zdaj.

Deklica spi nemirno, ker se ji verjetno precej sanja, morda čez dan veliko doživi ali pa ima bujno domišljijo. Vsekakor ni to nič zaskrbljujočega in bo čez čas minilo. Poskusite jo čim bolj umiriti pred spanjem, povedati kakšno pomirjujočo lepo pravljico, se pogovarjati z njo o stvareh, ki so se ji zgodile.

Otroci so pač otroci in nemirne noči, strahovi, nočne more in podobno spadajo zraven. Pri teh težavah vsako nasilno "discipliniranje" samo škodi . Otroku je treba zagotoviti občutek varnosti, sprejemanja in ljubezni, saj le to lahko pripelje do zdravega razvoja.

Želim vam miren večer in seveda mirno noč :)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost