slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Težave brez rešitve. • Panični napadi • Psihoterapija forum

Težave brez rešitve.

Panični napadi - panična motnja

Težave brez rešitve.

Odgovor Zdravilo čet. 11.sep.2014 13.54

Pozdravljeni,

da bi dobil odgovore na težave, ki me tarejo, bi vam podrobneje razložil situacijo.

Sem moški star 22 let, in pred natanko enim letom sem prvič opazil težave, katere sprva nisem jemal resno.
Ogledal sem si nogometno tekmo, na kateri sem po 10 minutah začutil slabost. Ko sem se odpravil proti toaletnih prostorih so se mi počasi začele sušiti usnice, levega dela telesa več nisem čutil, postalo mi je mrzlo... Nekako se mi je le uspelo privleči do vode, kjer sem se osvežil in po par minutah se mi je zdelo, da sem že spet "normalen". Nakar sem se spet odpravil proti tribuni, in po minuti, dveh ista zgodba in odšli smo domov.
Ker je bilo dobrih 30 stopinj, sem mislil, da je kriva vročina. Čeprav sem vedel, da sem spil ta dan ogromno vode cca. 3 litre do popoldneva.
Po tednu dni, se mi je ista zgodba pojavila, ko sem želel (trezen) vstopiti v nočni klub.

Tukaj pa se je zgodba šele začela komplicirati. Športne prireditve in nočne izhode sem črtal iz življenja in upal, da ta težava mine, ampak postajalo je vedno hujše.
Kadar ob sebi nisem imel vode, se mi je začeli motiti, odpovedala mi je leva stran, sušenje usnic, tresavica... vglavnem celoten razpad telesa. Ko pa sem imel ob sebi vodo, tega ni bilo in recimo, da je življenje nekako še teklo naprej.
Postopoma pa tudi voda več ni zadoščala, in so se mi te težave začele pojavljati vsakodnevno. Na faksu, v avtobuso, v trgovini, na pošti....
Postopoma sem nehal obiskovati predavanja, se družiti s prijatelji, šport, fitnes... nič več. Cele dneve sem ostajal doma, kjer sem se počutil povsem običajno, kot pred leti, le občasno sem se odpravil na sprehod v gozd (kjer ni bilo ljudi), ljudem pa "prodal 1000 in 1 razlog zakaj me ni".
Tako da v zadnjih 3 mesecih praktično nisem zapustil svoje sobe, ko sem želel k zdravniku me je zagrabila takšna panika, da enostavno nisem mogel. Nekajkrat sem bil tudi že pred vrati, ampak sem se vrnil v hišo. V tem času (4 mesecih) pa izgubil 10 kg, in od športnega telesa s 83kg, je nastalo 73 kg kosti in maščobe. Obenem pa tudi skrb do celotnega telesa. Od tuširanja 2x dnevno do tega, da se ti včasih tudi par dni "ne da".

No pred dobrim tednom dni, pa so odprli novo ambulanto le nekaj metrov stran od naše hiše. Nekako mi je uspelo, da sem se privlekel do njih (popolnoma izmučen). Ko me je zdravnica sprejela, sem ji zaupal težave in hitro me je pregledala, ter dala na preiskave krvi, in za izpolnit vprašalnik...
Z izjemo visokega pritiska 164 ob obisku zdravnice, ter prehitrega bitja srca (EKG), ki so ju opravili ta dan, ko sem obiskal zdravnika, niso s krvjo odkrili nič. (ščitnica....) Morda se sliši smešno, ampak sem bil po tem izvidu razočaran in povsem na tleh, saj sem se najbolj bal ravno tega. Da nisem dobil odgovora kaj točno se dogaja.
Sam sem iz izvida s pomočjo spleta razbral, da ni dobro samo U-Hemoglobin, poE: 1, ampak kot kaže to nima veze.

Po obisku sem dobil tablete XANAX kot pomirjevalo, po znanih raziskavah pa še Solatcit.
Xanaxa sem vzel malenkost pred spanjem, drugače nisem spal več kot 3 ure. Drugače pa se ga raje izogibam, saj se mi zdi da se mi kar malo "blede" in sem samo utrujen. Solatcit pa sem dobil šele danes, in še ne vem kako bo vplival name.

Dokler še lahko, bi vas strokovnjake prosil za kakršenkoli nasvet, kako si lahko pomagam iz teh težav, saj opažam, da je z vsakim dnevom težje in ne najdeš več nobene volje do življenja. Po eni strani si neizmerno želiš druženja s prijatelji, sošolci, športa- vglavnem normalnega življenja, kar si lahko počel včasih. Po drugi strani pa ne gre in ne gre, razloga oz rešitve pa se ne da najti.
Zaenkrat še resno o tem, da bi kaj naredil sebi nisem razmišljal. Ampak me preklemano skrbi, da bi naredil kdaj tudi kaj takšnega, saj gre iz dneva v dan slabše in človek v takšnem življenju pač ne vidi smisla.


Bil bi vesel kakršnega koli odgovora ljudi, ki so že šli skozi to oz. strokovnjakov =)


Lep pozdrav
Zdravilo
 
Prispevkov: 3
Član od: čet. 11.sep.2014 12.25

Re: Težave brez rešitve.

Odgovor Nevenka čet. 11.sep.2014 18.38

Pozdravljen, "zdravilo", na našem forumu. Panični napadi in simptomi anksioznosti znajo biti včasih tako dramatični, da človek misli, da mu je odbila zadnja ura, potem se pa izkaže, da je šlo samo za muho, iz katere smo naredili slona.

Seveda ti samo na osnovi napisanega ne morem reči, da je šlo za panični napad in znake anksioznosti, čeprav je to najverjetneje. Smiselno bi bilo opraviti še kakšen pregled, mogoče pri nevrologu..., ampak o tem naj odloči tvoja zdravnica, da izključimo vse možne organske vzroke težav.

Drugače se pa panični napad oz. motnja najpogosteje začne tako kot pri tebi, z neko slabostjo ali kakšnim nenavadnim telesnim znakom, ki se ga ustrašimo, zato se ponavlja. In bolj ko se ga bojimo, močnejši in pogostejši postaja. Zato se počasi odpovedujemo nekaterim aktivnostim, dokler na koncu ne pristanemo doma v postelji, pa še tam ni popolnoma varno.

Praviš, da si po pomirjevalu samo utrujen in se ti blede. Kako pa je z osnovnim simptomom? Se po pomirjevalu še pojavi? Tablete Solatcit so antidepresiv, ki navadno dobro prime pri anksioznosti in panični motnji. Bo pa trajalo približno tri tedne, da se bo začel poznati učinek, v tem času ti zna biti zaradi stranskih učinkov malo slabše. Vsekakor tako kot zdaj ne moreš več živeti, saj si popolnoma izoliran od sveta, zato je smiselno, da začneš z zdravili in ko si opomoreš, tudi s psihoterapijo. Potrebno se je namreč rešiti strahu pred paničnimi napadi, ker jih z njim vzdržuješ in hraniš. Ko te ne bo več strah, bodo nadležni telesni znaki postopoma slabeli, ti pa se boš počutil veliko bolje. Potrebuješ samo nekaj potrpežljivosti in sprejemanja sedanjega trenutka in težav, pa bo kmalu sonček posijal tudi zate:-)

Želim ti veliko poguma in mirno noč:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Težave brez rešitve.

Odgovor Zdravilo čet. 11.sep.2014 19.51

Najlepša hvala za hiter odgovor.

Pri pomirjevalu sem se morda malce nerodno izrazil, bolj sem imel občutek odsotnosti/zasanjanosti, ki pa mi ni prijeten (se mi je zgodilo npr. da sem šel po hrano v napačen prostor, in začel razmišljat po kaj sem pravzaprav šel). Kot bi rahlo izgubljal kontrolo nad "glavo". Tako da ga vzamem samo, če se mi v glavi podijo res slabe misli, in raje sred dneva zaspim.

Glede učinkovitosti težko rečem, saj nisem imel drugih izhodov, kot do ambulante in laboratorija. Kjer pa sem ob vstopu že prvič čutil rahlo olajšanje, kot bi prišel domov. Ne vem, morda je bil to občutek varnosti, da se mi tam ne more nič zgoditi.

Bi me pa zanimalo, če je še kakšen drugi način poleg zdravil, ki bi mi pomagal iz tega. Da bi spet zbral voljo, oziroma pogum, da se stvari postavijo na svojo mesto in postane življenje takšno kot mora biti.

Še enkrat najlepša hvala za odgovor in lep večer. :)
Zdravilo
 
Prispevkov: 3
Član od: čet. 11.sep.2014 12.25

Re: Težave brez rešitve.

Odgovor Nevenka pet. 12.sep.2014 4.41

Poleg zdravil je seveda učinkovita tudi psihoterapija, ki bi morala biti na začetku redna in kar pogosta, da se čim prej spet vrneš v življenje. Če želiš, me lahko pokličeš na tel: 041 635 530, da se dogovoriva, kako bi to potekalo, oz. najdeva najboljšo in najhitrejšo rešitev.

Lep dan :)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Težave brez rešitve.

Odgovor Zdravilo pon. 15.sep.2014 10.31

Z vašimi odgovori in povezovanjem z ljudmi, ki imajo oziroma so imeli iste težave se počutim bolje. Večinoma so mi svetovali, da si naredim postopni plan in se postavim na noge.
Ko vidiš, da te nekateri ljudje razumejo in ti pomagajo, dobiš tisto prepotrebno voljo in moč, da obrneš življenje. Za začetek sem si zadal plan, da preživim dan z zdravimi obroki in "na nogah" namesto v postelji, četudi doma. Vem, da morda vsak dan ne bo šlo po planu, ampak vsaj začetek je.
Čez teden dni imam zopet pregled pri osebni zdravnici, da vidimo delovanje AD-jev in določimo nadaljevanje zdravljenja. Stranskih učinkov pretirano ne čutim, morda sem malce izgubil apetit oziroma imam kepo v grlu. Kot bi noč preživel v dimu, ampak ni pretirano hudo.

Če se mi zatakne vas pokličem, upam da ne bo treba heh =)

Še enkrat pa hvala za pomoč in razumevanje, v trenutkih ko si za druge čuden zares pomaga.

Lep pozdrav Gregor
Zdravilo
 
Prispevkov: 3
Član od: čet. 11.sep.2014 12.25


Vrni se na Panični napadi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 2 gostov