slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Panični napadi in hipotiroza • Panični napadi • Psihoterapija forum

Panični napadi in hipotiroza

Panični napadi - panična motnja

Panični napadi in hipotiroza

Odgovor SanjaAna pet. 4.maj.2012 11.52

Pozdravljeni,
pred kratkim so mi otkrili blago hipotirozo (26.4.2012). Ugotovili so čisto po naključju, saj sem prišla h zdravniku zato, ker sem imela panični napad, katerega nisem prepoznala, po celem popoldnevu tresenja sem se okoli pol noči le nekako pomirila in zaspala. Naslednje dni sem se počutila utrujeno, brezvoljno, zelo slabo. Zato sem odšla k zdravniku, ki je predvideval, da je bilo moje popoldansko tresenje posledica stresa (imam namreč svoje podjetje, problemi z denarjem, pridobivanjem poslov, dožniki itd...). Po krvnih preizkavah so ugotovili da je z mano čisto vse u redu, razen da imam s-tsh rahlo povečan (5.13) torej blago hipotirozo.
V ponedeljek 30.4. sem doživela spet enake občutke, nisem se mogla pomirit, trajalo je celo popoldne, zato me je partner odpeljal h zdravniku, kjer so ugotovili da doživljam panični napad. Morala sem dihat v vrečko in ker ni blo bistvene izboljšave sem dobila helex. Naslednje dni so me redno obiskovali občutki strahu...
V četrtek (3.5.) sem šla na ultrazvok ščitnice, kjer so ugotovili da je z njo čisto vse ok, normalno velika, normalno dela. Ponovno so mi vzeli kri in poslali na preiskave še za protitelesa. Preden sem prišla na pregled sem zopet morala vzeti helex ker enostavno nisem mogla več zdržat te panike in strahu (kot pred kakim hudim izpitom, recimo popravnim izpitom v srednji šoli). Počutila sem se bolje, vendar me je čez 4 ure zopet grabil strah. Odšla sem h zdravnici, ki mi je dala škatlico helexa, do 3x 1 na dan lahko vzamem. Vendar se bojim jemat te tablete in nisem nobene vzela, popoldne je bilo bolje, sploh proti večeru sem bila sproščena. Ponoči sem se 2x zbudila z istimi občutki strahu, vendar brez tablete zaspala. Zjutraj se je že zgodaj začelo, vendar nisem hotla vzet helexa...nekako sem zdržala do 11ih, potem pa sem morala vzet. Ali sem predolgo čakala, bi bilo bolje da prej vzamem helex, preden pride do nevzdržljivega stanja?
Pa še eno vprašanje. Pravijo zdravniki, da mam vse te napade in občutke strahu, ter top občutek v glavi, utrujenost, vse to kot posledico hipotiroze. Je to res? Čakam izvide na protitelesa, v enem tednu jih dobim, nato pa 14.5. zopet h zdravnici.
Zanima me še, kaj je s tem, da mam zjutraj in dopoldne močnejše občutke strahu? Pa ni me ničesar konkretnega strah.
Želim si kak nasvet glede mojega stanja (predvsem tega paniciranja), kaj naj počnem s tem helexom - do 3x 1 na dan po potrebi... kdaj je potreba, ko sem že čist na koncu in se tresem ali takoj ko začutim paniko. Ker pri meni panika traja tudi 10 ur, kot sem ugotovila, ker tudi ko sem že neznosno zmatrana od panike, ne zaspim, ker se bojim umirit..... =/
Hvala
Sanja
SanjaAna
 
Prispevkov: 3
Član od: pet. 4.maj.2012 10.59

Re: Panični napadi in hipotiroza

Odgovor Nevenka pet. 4.maj.2012 12.58

Pozdravljena, SanjaAna, simptomi bolezni ščitnice so velikokrat podobni telesnim znakom strahu ali anksioznosti. Včasih je resnično težko razlikovati med obema motnjama. Premalo vem o tebi, da bi ti lahko napisala, zakaj se pojavlja tresenje oz. kot praviš panični napad. Še najbolje verjetno se mi zdi, da je bilo tresenje prvič posledica utrujenosti, psihičnih in fizičnih naporov, na kar se je verjetno odzvala tudi tvoja ščitnica. Kasneje si se verjetno bala, da bi se ti vse ponovilo in ta strah je seveda povzročil ravno to, česar si se bala, ponovno tresenje in panični napad. Zdaj verjetno preživljaš dneve v neprestanem strahu in opazovanju same sebe oz. odzivov svojega telesa, kar te vodi v ponovne, včasih še močnejše simptome. Praviš, da si ti dali še pregledati protitelesa, s katerimi bodo ugotovili, če gre za avtoimuno bolezen ščitnice. Če bodo povišana, boš verjetno dobila tablete, s katerimi bo tvoja ščitnica spet normalno funkcionirala. To pomeni, da bi se po nekem času vsaj glede ščitnice morala bolje počutiti. Je pa tako, da na samo počutje pri boleznih ščitnice zelo vpliva tudi psihično ravnovesje. Bolj, ko se znamo umiriti, bolje se počutimo. Zate je pravzaprav najpomembneje, da veš, da nič od teh simptomov ni nevarno in da SE TI NIČ NE MORE ZGODITI. Najbolj pomaga popolno ignoriranje simptomov, sproščanje in preusmeritev misli, počneš lahko vse tako kot prej. Blaga hipotiroza ni nič hudega in nevarnega, anksioznost pa še manj.
Če želiš, se lahko oglasiš na naši skupini za pomoč pri depresiji in anksioznosti.

Želim ti lep in miren dan z veliiiko sončka :)
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Panični napadi in hipotiroza

Odgovor SanjaAna pet. 4.maj.2012 13.23

Najlepša hvala za tako hiter odgovor! :)

zelo ste mi polepšali dan in olajšali moje strahove, trenutno se mi kar smeji od olajšanja :oops:

Še enkrat hvala, upam da tale moja anksioznost izgine še danes. Če pa ne bo šlo se pa oglasim v vaši skupini.

:D
SanjaAna
 
Prispevkov: 3
Član od: pet. 4.maj.2012 10.59

Re: Panični napadi in hipotiroza

Odgovor mateja pon. 7.maj.2012 14.13

Draga Sanja!

Jaz ti bom odgovorila le s stališča zdravil in hipotireoze.

O hipotiroidizmu govorimo, kadar ščitnica tvori premalo ščitničnih hormonov. Pomanjkanje ščitničnih hormonov povzroči, da telo začne delovati upočasnjeno. Ker so znaki dokaj postopni in neizraziti, jih pogosto pripišemo depresiji.
Bolnik je v obraz zabuhel, ima otopel izraz na obrazu, hripav glas, govori počasi, veke ima napol spuščene. Mnogi se zredijo, trpijo zaradi zaprtja in slabo prenašajo mraz. Lasje se zredčijo in postanejo zelo suhi, kožna guba je zadebeljena, površina kože je hrapava in suha. Srčni utrip je počasen.
Hipotiroidizem zdravimo z zdravili. Zdravljenje začnemo postopoma z manjšimi odmerki, saj bi večji lahko povzročili burne stranske pojave. Odmerek je pravilen, ko dosežemo primerno raven TSH. Bolnik jemlje zdravila vse življenje.

Tukaj bi se strinjala z Nevenko, da je stresno življenje privedlo do motenj delovanja ščitnice, ki je lahko trajno ali prehodno.
To vse boste potrdili tekom diagnostike.

Kar pa se tiče Helexa, naj te pohvalim, da vstrajaš kakor dolgo se da, brez njega. To je namreč benzodiazepin (pomirjevalo), ki res pomaga, vendar žal po določenem času redne uporabe povzroča odvisnost. To pomeni, da ga potrebuješ redno in celo v višji dozi, kakor na začetku. Če boste ugotovili, da imaš panične napade, ti bo zdravnik ali psihiater verjetno predpisal antidepresiv, ki je učinkovita terapija pri paničnih napadih.

Veliko sreče in miru.

Pozdrav,
Mateja, mag. farm.
mateja
 
Prispevkov: 35
Član od: sr. 18.avg.2010 15.11

Re: Panični napadi in hipotiroza

Odgovor SanjaAna pon. 21.maj.2012 7.29

Pozdravček,

ponovne krvne preiskave so pokazale vse normalne vrednosti in glede na vse sem zdrava ko riba :)

Na žalost pa sem še vedno anksiozna. Helexa ne jemljem, ker ne gre ta anksioznost tako daleč, pa vendar je neprijetno, skoraj vsak dan sem utrujena, me boli glava, redkokdaj se naspim, tako da mislim da potrebujem strokovno pomoč, zato prosim, kako se lahko naročim na individualni posvet?

Hvala
SanjaAna
 
Prispevkov: 3
Član od: pet. 4.maj.2012 10.59

Re: Panični napadi in hipotiroza

Odgovor Nevenka pon. 21.maj.2012 12.23

Pozdravljena, SanjaAna, predlagam ti, da odpreš našo stran individualna psihoterapija in pokličeš eno izmed telefonskih številk terapevtk, ki svetujemo na naših straneh. Lahko pa nam pišeš tudi na mail in se bomo dogovorili za prvi razgovor.

Lep dan ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Panični napadi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron