slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Osamljenost • Odnosi v družini • Psihoterapija forum

Osamljenost

Zlorabe (psihične, fizične, spolne), izguba bližnjega -
proces žalovanja ...

Osamljenost

Odgovor odrinjena ned. 29.sep.2013 14.54

Pozdravljeni,

Moj problem je v tem, da se nikakor ne najdem v življenju. Naj dodam, da že pol leta obiskujem psihoterapije. Ko se mi je zdelo, da mi že gre na bolje, pa je moja jeza znova izbruhnila. Stara sem 38 let in žal še vedno pri starših. Skoraj deset let sem bila brezposelna, nakar sem dobila službo za določen čas preko javnih del v neki verski organizaciji. Tu sem že prej bila deset let prostovoljno, kar mi pa brez mame nebi uspelo. Sedaj je problem v tem, ker se z mamo od takrat naprej, ko sva prišli v to organizacijo ne najdema skoraj več skupnega jezika, vsaj meni se tako zdi. Danes je v tej organizaciji srečanje, pa zaradi jeze do nje nisem šla. Začelo se je s pogovorom, ko sem gledala versko oddajo Obzorja duha. Ponavadi jo obvezno gleda tudi mama, danes pa je očitno bila za njo preobčutljiva tema. Govorila je namreč o mladih. Ko sem jo vprašala zakaj danes ni gledala oddaje je rekla, da danes pa nima časa in podobno. Povedala sem ji samo Kaj so rekli zakaj mladi odrivamo vero in se izogibamo cerkvi, saj je duhovnik, ki je bil gost v oddaji rekel, da zato ,ker nam starejši ne pustijo, da bi bili kar hočemo. Kar je verjetno res, ker so sami mogli živet strogo življenje. No, nato se je odzvala zelo užaljeno in je rekla, da seveda to ni res in če se počutim tako tudi jaz. Pa sem rekla, da ja, saj odgnala od sebe že vse, svoje otroke in vnuke. Zatem se je vmešal še oče, ki je dodal naj na srečanje kljubvsemu naj grem, jaz pa sem rekla, da ne, ker je še vmes dodala, da nikjer ne piše, da mora bit do konca življenja mama. Jaz sem ji rekla, da se je tako odločila sama, ker tudi ona meni tako govori, ko ji potožim, da si niti enega partnerja nisem bila nikoli sposobna poiskati, kaj šele, da bi imela otroke. Oče pa je dodal, naj ne jamram, če mi bo slabo, pa sem rekla, da tudi jaz njemu nebom, če mu bo slabo. No potem se je mami čisto zmešalo in je rekla, da sem zlobna in jaz sem rekla, da se mi ne zdi, da sem. Klicat sem jo začela po imenu in ne več mama, ona pa mene po priimku. Šla sem v svojo sobo v prvem nadstropju in me je še poklicala po telefonu, pa sem ji prekinila. Ni pa prišla gor, da bi se pogovorila z mano kaj šele, da bi se mi opravičila. Skratka naveličana sem se vedno podrejat njej. Sedaj sem ostala čisto sama brez prijateljev in človeka s katerim bi se lahko pogovorila. Nevem kaj naj še storim glede jeze na mamo. Rada bi se odselila,saj bi mi sedaj zneslo, pa se enostavno ne znajdem. Upam, da mi boste vsaj malo lahko pomagali.
odrinjena
 
Prispevkov: 6
Član od: ned. 29.sep.2013 14.25

Re: Osamljenost

Odgovor Nevenka ned. 29.sep.2013 17.19

Pozdravljena, "odrinjena", prebrala sem vaše sporočilo. Imela sem občutek, da so v vašem življenju starši še vedno zelo pomembni, čeprav ste popolnoma odrasla oseba. Pravite, da se želite odseliti in da bi to zdaj lahko naredili, vendar se ne znajdete. Glede na to, da se znajdete v službi, pa čeprav pravite, da vam službe ne bi uspelo obdržati brez mame, bi se verjetno znašli tudi na svojem. Težko je pri teh letih živeti doma pod nadzorstvom in s pripombami staršev. Starši se ne bodo spremenili, njihove pripombe navadno najbolj bolijo, ker nas dobro poznajo. Omenjate jezo. Jeza je včasih dobra, saj nam da energijo, ki nam omogoča, da naredimo spremembe. Kaj lahko izgubite? Varnost, udobje, zavetje? Mislim, da bo vaša selitev pozitivno vplivala na vse, tudi odnos vaših staršev do vas se bo verjetno spremenil, več bo spoštovanja, imeli vas bodo za bolj odgovorno in odraslo. Seveda pa je to vaša odločitev.

Ni vredno, da se ukvarjate s pripombami in muhami svojih staršev, te pač vedno bodo, enkrat take, drugič drugačne. Uporabite in zberite vso jezo in energijo, kar jo premorete in samo skočite.... naprej v samostojno življenje. Dokažite sebi in drugim, da zmorete, jaz že zdaj vem, da vam bo uspelo :)

Veliko poguma in prijeten večer --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Odnosi v družini

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost