slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
mobing??? • Odnosi na delovnem mestu • Psihoterapija forum

mobing???

Mobing - trpinčenje na delovnem mestu, izgorelost (burn-out), stresorji ...

mobing???

Odgovor una čet. 11.jan.2018 13.49

Pozdravljeni.

Delam na eni od slovenskih osnovnih šol. Sem učiteljica, vedno sem želela poučevati in delati z otroki. Na šoli sem zaposlena od februarja lani, in sprva sem bila navdušena nad delom, sodelavci, vodstvom. Potem pa je šlo samo še navzdol.
Težave imam s sodelavko. Je nekakšna siva eminenca na šoli, v dobrih odnosih z ravnateljem. In z njo se nisva ujeli. Jaz sem bila do nje vedno prijazna in korektna, ona pa se nenehno vtika v moje delo. Poučujeva namreč isti predmet in me ves čas poučuje, kako bi morala delati, me kritizira in ponizuje pred sodelavci. To velikokrat reče pokroviteljsko ali med smehom, vendar meni to zelo moti. Ponavadi sem potem tiho in grem. Do mene je prišlo, da naj bi ravnatelju razlagala, da ne znam poučevati in da so moje ure zelo nestrokovne. Strah me je, da me bo odpustil, ne vem, kaj naj naredim, na koga naj se obrnem. Mi lahko svetujete?

Vnaprej hvala.
Una
una
 
Prispevkov: 1
Član od: čet. 11.jan.2018 13.21

Re: mobing???

Odgovor Nevenka pet. 2.feb.2018 7.06

Pozdravljeni,

žal mi je, da se vam dogajajo tako neprijetne stvari v službi. V taki situaciji se verjetno počutite precej nemočno, jezno in razočarano. Preden se odločite za kakšne ukrepe in prijave, bi bilo dobro poskusiti razrešiti situacijo še na kakšen bolj miren način.

Kaj se v bistvu dogaja? Pravite, da je vaša sodelavka nekakšna "siva eminenca" na šoli, torej je verjetno to oseba, ki je starejša in že dolgo uči na tej šoli. Vi ste mlajši in zaposleni komaj slab leto. Verjetno gre njeno razmišljanje nekako takole: "Tale smrklja nima pojma, verjetno me hoče izriniti..., biti boljša, pa je komaj prišla...." Gospa se počuti ogroženo. Vi ste mlajši, imate veliko energije in svežih idej, to pa gre takim osebam navadno v nos. Kaj mislite, da tale učiteljica po vaše potrebuje? Verjetno potrebuje priznanje, da je dobra, da veliko zna, da zna z učenci. Nihče ni sam po sebi zloben, tak postane, ko se počuti ogroženo. Kaj torej narediti?

Mogoče poskusite enkrat s kakšno pohvalo, priznanjem, povejte ji, kaj vam je pri njenem delu všeč, kaj dela dobro. Sigurno ima tudi kaj takšnega. V toliko letih kot je že na šoli, si je pridobila izkušnje, pozna otroke... Povprašajte jo o teh izkušnjah, mogoče malo potožite, kako vam je težko na začetku in kako bi bila hvaležna za kakšno njen izkušnjo, nasvet. Čisto preprosto s tem pristopite do nje, pa boste videli, kako se bo odzvala. Mogoče bo na začetku malo mrka in neprijazna, potem pa bo steklo. Saj nimate kaj izgubiti, pridobite pa lahko veliko.

Želim vam miren dan in čim bolj ugoden razplet --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Odnosi na delovnem mestu

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost