slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Mobing • Odnosi na delovnem mestu • Psihoterapija forum

Mobing

Mobing - trpinčenje na delovnem mestu, izgorelost (burn-out), stresorji ...

Mobing

Odgovor joya pon. 30.avg.2010 9.51

Pozdravljeni.

Zanima me, kaj to pomeni mobing in kdaj lahko rečem, da sem žrtev mobinga. Že kar nekaj časa se soočam z različnimi ogovarjanji s strani sodelavcev, kar me zelo prizadene. ker večina sploh ni res. Ob tem pa pogledi, smeh in spakovanje. To vpliva na moje delo, sem čedalje bolj nervozna, se ne morem sprostiti, sem zadirčna. Kaj lahko storim?
Hvala za vaš odgovor.
Lp, joya
joya
 
Prispevkov: 8
Član od: pon. 30.avg.2010 9.34

Re: mobing

Odgovor Darja tor. 31.avg.2010 10.08

Joya, pozdravljeni.

Vesela sem vašega vprašanja, saj ste odprli temo, ki je vedno bolj aktualna, obenem pa vpliva na številne dejavnike v delovnem okolju. Kaj je mobing? Mobing opredeljujemo kot dalj časa (vsaj pol leta) trajajoče vedenje in aktivnosti posameznikov ali skupine, katerih cilj je kaznovati, ponižati ali izključiti drugega. Dogaja se na vseh ravneh; med sodelavci, med nadrejenim-podrejenim ...

Širjenje neresničnih govoric je ena od najpogostejših oblik mobinga. Argumentiranje in/ali zaustavitev govoric je večkrat brezplodno, vpliva pa na kakovost življenja žrtve, na njeno delo in učinkovitost. Posledice so lahko vidne tudi na psihičnem in fizičnem zdravju, zato je zelo pomembno, da se žrtev čimprej sooči s tem.

S psihološkega vidika je zlasti pomembno, da žrtev prepozna oziroma si prizna čustva in občutke, s katerimi se sooča. Gre predvsem za čustva jeze (kot nestrinjanje z vedenjem druge osebe) in strahu (ogroženost in priprava na umik iz situacije), tudi žalosti (izguba nečesa, kar nam je bilo pomembno) ter občutke krivde (ko sebe krivimo za nastalo situacijo), izguba samospoštovanja ... :(
Potlačitev čustev in nezadovoljevanje potreb na psihološki ravni lahko pripelje do resnih psihosomatskih simptomov, ki ogrožajo zdravje žrtve. Eden od načinov soočanja je, da si poiščete pomoč usposobljenega strokovnjaka in na ta način ugotovite, čemu ste se znašli v tej situaciji ter kako si lahko pomagate.
Na razpolago imate tudi pravno pomoč (tudi brezplačno), morda sindikalnega zaupnika v podjetju ali instituciji ali zgolj sodelavca, ki mu zaupate in mu razložite, kako se počutite. Večkrat se zgodi, da prehod iz pasivnosti v iskanje pomoči zaustavi izvajalce mobinga.

V zavodu Tarion prične 24. 9. delovati skupina za pomoč žrtvam nasilja na delovnem mestu (več na http://www.tarion.si). Če želite, ste lepo vabljeni.

Pa srečno. :)

Lp, Darja
Uporabniški avatar
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 132
Član od: tor. 13.apr.2010 18.07

Re: Mobing

Odgovor No Internet Access pet. 17.maj.2013 12.27

Pozdravljeni!
Bila sem izpostavljena mobbingu zaradi povečanog interesa za določeno službo in prevelikega števila kandidatov.
Psihologinja iz iste firme, ki je drugače privatno v doloenih odnosih z mojim bivšim delodajalcem, postavila mi je, na podlagi testiranj, dg"generalizirane socijalne jeze ki naj bi me motila pri pravilnem strokovnem odločanju".

Hotela bi samo dodat da je med delavci pogosto prihajalo do konfliktov kaj je pravlno in kaj ni pravilno, mnenja so bila zelo različna, a problem je bil v tem da bi v istem dnevu bila odgovorna večjem številu delavcev različnih stališč.

Glede nato da sem kontaktirala veliko domačih in tujih strokovnjakov, lahko dokažem za vsak postopek ali je bil strokovni ali ne.

Zaradi testiranja okarakterizirana sem kot trajno nezaposljiva.
Poiskala sem drugo mnenje. Zelo podrobno so me spraševali o vsem potem napisali da sem v testu lagala in potrdili to isto.

Razlog za nezaposljivost je to da je, trdijo , SIGURNO da bi jaz naredila strokovno napako.
Uporabniki so pa bili zadovoljni z menoj in na moje delo ni bilo nobene pritožbe!
Jaz za nobenega ne morem trdit da ne bo nikoli naredil strokovno napako, enako tako ne niti da bo!
Psihologinja mi je govorila kako jaz nikoli v življenju ne bom našla kakršnekoli službe, da je bresmiselno da se sploh trudim, da je najboljše da se pomirim s tem...tudi mi je doletelo z njihove strani da "mislim da so vsi ljudje proti meni" kar sploh ne mislim (tudi ponudbe za službo sem imela, ampak so me zaradi nezaposljjivosti zavrgli) , zdaj res nisem niti jezna (mogoče malo, samo ne moreš biti toliko časa jezen, moraš se z časom skulirat, pa da se zgodi ne vem kaj!), nobene generalizirane jeze seveda nisem čutila nikoli...zase bi prej rekla da sem neka oblika "emotivne kurve" in se sama zavedam da to ni dobro, vsaki pokus podizanja samozavesti konča kot da sem koga ubila, kako sem si samo upala MISLIT da nisem najslabša, prav to da mislim da nisem najslabša naj bi bil dokaz moje "bolezni..."ker se "bunim", ne "sprejmem tko kako je..."????In iz začaranega kroga ne moreš ven...Ko pa poskusim z resnico na "sonce", da nekdo pove kaj sem pravzaprav kriva, a sem koga ubila, tepla, užalila...ni odgovora, molk...

p.s. Imam zelo slabo socijalno omrežje in držim da je to vsaj delno vzrok za težave ki jih imam. No, zato sem zdaj tukaj...

Prosim, kaj bi mi svetovali?
No Internet Access
 
Prispevkov: 17
Član od: pet. 17.maj.2013 12.06

Re: Mobing

Odgovor Darja sob. 18.maj.2013 10.19

No internet access, pozdravljena.

Če sem prav razumela, vam je psihologinja v podjetju, v katerem ste se želeli zaposliti, postavila diagnozo … Ne bi se spuščala v strokovnost, ker ne vem, na podlagi katerih testov ste bili testirani, menim pa, da je lahko (tudi) z etičnega vidika postavljanje diagnoz na ta način o duševnem zdravju posameznika sporno. Saj na ta način nekoga »etiketiramo«, s čimer lahko omejimo možnost posameznikovega osebnega napredka in osebnostne spremembe. Menim, da je postavljanje diagnoz bolj v domeni strokovnjakov, za njihovo učinkovitejše delo, za strokovne pogovore med kolegi, ipd.

Kaj so s postavljeno diagnozo pravzaprav mislili, nisem povsem prepričana. Gre za anksioznost, potlačeno jezo? Možnosti je precej. Seveda je njihova pravica, da se sami odločijo, koga bodo zaposlili. Pri tem žal nimate možnosti vpliva.

Niste napisali, kakšno delo opravljate, vendar označiti nekoga kot trajno nezaposljivega (kdo vam je izdal odločbo?) pomeni, da se nekomu odvzame pravica do dela (za kar je potrebno natančno raziskati vzroke in posledice, preveriti vse okoliščine, vključno s strokovno in premišljeno diagnozo strokovnjaka).
Predlagam, da se obrnete še na kakšnega psihiatra, na Ministrstvo za delo, Varuha človekovih pravic, ipd. in jih seznanite z zadevo.

Vaše počutje je seveda posledica situacije, v kateri ste se znašli. Primerno čustvo je seveda tudi jeza (in je ok, da jo čutite!).

Če želite, se lahko oglasite tudi pri meni in bova videli, kako naprej.

Želim vam vse dobro. :sonček:
LP, Darja
Uporabniški avatar
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 132
Član od: tor. 13.apr.2010 18.07

Re: Mobing

Odgovor No Internet Access sob. 18.maj.2013 11.28

Pozdravljeni!
Hvala Vam za odgovor!
Kar se tiče te "generalizirane socijalne jeze", bila sem precej razočarana ko sem ostala brez službe, pa tudi jezna...osebno nisem tip ki se lahko DOLGO jezi, vseeno mi pa ni v vsakemu primeru...

Oni so to interppretiralii tako kot da bi me ta, baje obstajaoča, "generalizirana socijalna jeza" motila pri strokovnem odločanju ter da bi zaradi tega naredila strokovno napako in zdaj sem generalizirano- trajno nezaposljiva, kar pomeni- tudi psihologinja mi je tako rekla- naj se pomirim, da nikoli v življenju ne bom mogla nič več delati??? :shock: Nobene jeze, kaj šele "generalizirane" - ne čutim! (To je sicer bilka interpretacija Rorschachovega testa, ki se, kolikor jaz vem, lahko interpretira tudi na več drugačnih načinov)


Vmes sem parkrat delal tudi v stroki- sicer samo prostovoljno, nobene strokovne napake seveda ni bilo...
Prosim Vas, kaj bi mi lahko svetovali?
Najlepša hvala!
NIA
No Internet Access
 
Prispevkov: 17
Član od: pet. 17.maj.2013 12.06

Re: Mobing

Odgovor Darja sob. 18.maj.2013 14.43

Nia, pozdravljeni.

Menim, da je v redu, da čutite razočaranje, a tudi, da ste jezni. Dobiti etiketo trajno nezaposljiva je težka "diagnoza". Kot sem omenila že prej, pa ne morete postati trajno nezaposljiva na podlagi mnenja psihologinje v nekem podjetju. Oziroma na podlagi samo enega mnenja. Odločbo vam lahko izda samo ena od uradnih institucij!
Odločitev o tem, ali vas želijo zaposliti v določenem podjetju, je njihova. Kar pa ne pomeni, da se ne morete zaposliti drugje.
Če menite, da podjetje ni ravnalo v skladu z zakonom, se lahko obrnete na institucije, ki sem jih navedla zgoraj, predvsem pa vam predlagam, da se obrnete na psihiatra ali psihoterapevta, kjer lahko preverite njihove interpretacije.

V vsakem primeru pa je odvisno samo od vas, ali se boste sprijaznili z obstoječim stanjem ali boste nadaljevali naprej. In četudi bi bila diagnoza resnična , je le diagnoza, črka na listu papirja. Vaše življenje/počutje pa je le v vaših rokah! :sonček:
Lepo bodite.
Darja
Uporabniški avatar
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 132
Član od: tor. 13.apr.2010 18.07

Re: Mobing

Odgovor No Internet Access sob. 18.maj.2013 16.10

Hvala Vam za odgovor-pa še v soboto popoldan!!!
Varuhu bolnikovih pravic sem se že obrnila, imeli smo razpravo in dobila sem odgovor da on ni zato pristojen. Mi smo namreč zastavili zadevo tako da sem se jaz potožila da mi ni razjašnjeno zakaj so prišli do takega mnenja. (socijalna jeza, "mislim da mi vsi želijo nekaj slabega") ker jaz se tako sploh ne počutim. Baje je zato bila odgovorna S -shema v ..., na kar sem jaz spontano kometnirala : Ali ste vi NORMALNI?-izletelo mi je. Potem sem se malo poglobila v to tematiko, na netu sem prebrala vse kar sem uspela... tudi od prej poznam zadevo ker sem že v srenji šoli v knjižnici našla knjigo srbskega avtorja o tem testu.....v tej knjigi se sicer samo omenja da so S odgovori tudi pomembni in da je količina odgovorov, posebej kinetičnih, merilo za višino inteligence...(za radovednega najstnika živ firbec).
No, tudi S odgoorov sem imela 9 namesto 4, odstotek pa definitivno manjši od 33%...
Res je da nisem oseba ki bo kakšno dogomo sprejela preden ko bi o njej dobro pretuhtala in se informirala...jaz v tem sicer ne samo da ne vidim nič slabega, prav nasprotno tudi v drugih ljudeh cenim tako obliko mišljenja...Po njihovih besedah zaradi tega naj bi bla trajno nezaposljiva ker naj bi bila nagnjena temu da v službi donesem napačno (=nevarno odločitev...???

saj nobenemu nisem nikoli nič hudega hotela..(.razen prav profesorki iz matematike ki nam je dajala teste vsaka 2 tedna...hecam se, no)

P.S. Ne vem ali bi bili zaintereisrani, no rada bi se z Vama srečala...
Lp
NIA
No Internet Access
 
Prispevkov: 17
Član od: pet. 17.maj.2013 12.06

Re: Mobing

Odgovor Darja pon. 20.maj.2013 7.17

Nia, pozdravljeni.

Ne vem, kaj počnete oz. na kakšnem področju dela ste bili zaposleni ... v vsakem primeru prihaja do napačnih odločitev in napak na vseh področjih dela ... saj smo končno vsi ljudje in zato tudi "zmotljivi". Seveda se vsi trudimo po svojih najboljših močeh in se skušamo sprejemati prave odločitve, a vendar se zgodi, da naredimo napako.

Če se želite oglasiti pri meni, me lahko kontaktirate na tarion@siol.net ali na tel.: 040 620 194.

Lep dan. :)
Darja
Uporabniški avatar
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 132
Član od: tor. 13.apr.2010 18.07

Re: Mobing

Odgovor No Internet Access pon. 20.maj.2013 12.46

Spoštovana gospa Darja!
Hvala Vam za odgovorjavi se v vsakemu primeru!
A Vas alhko vprašam kaj ste natančno menili pod tem da:

… Ne bi se spuščala v strokovnost, ker ne vem, na podlagi katerih testov ste bili testirani, menim pa, da je lahko (tudi) z etičnega vidika postavljanje diagnoz na ta način o duševnem zdravju posameznika sporno.

Verjel mi kdo ali ne, dejstvo je da se utrpela precej hudo finančno katastrofo in vse kar želim je da jo masimalno izboljšam.-kot tudi odnose ljudi do mene.

Verjamme da se strinjate da vse od tega, posebej prav to zadnje, ni odvisno izključno od mene...

Najlepša hvala!
N --<--@
No Internet Access
 
Prispevkov: 17
Član od: pet. 17.maj.2013 12.06

Re: Mobing

Odgovor Darja pon. 20.maj.2013 21.27

Nia, pozdravljeni.

… Ne bi se spuščala v strokovnost, ker ne vem, na podlagi katerih testov ste bili testirani, menim pa, da je lahko (tudi) z etičnega vidika postavljanje diagnoz na ta način o duševnem zdravju posameznika sporno ... Mislila sem to, kar sem napisala že v prvem mailu ... Saj na ta način nekoga »etiketiramo«, s čimer lahko omejimo možnost posameznikovega osebnega napredka in osebnostne spremembe. Menim, da je postavljanje diagnoz bolj v domeni strokovnjakov, za njihovo učinkovitejše delo, za strokovne pogovore med kolegi, ipd... Vsaka diagnoza je potrebna tehtnega razmisleka, z upoštevanjem vseh okoliščin, ki so privedle do posameznega vedenja, čustvovanja in mišljenja posameznika. Ter obenem razmisleka, na kakšen način jo povemo (da smo jasni, natančni in empatični). V izogib nesporazumom in napačnim interpretacijam.

Lep večer.
Darja
Uporabniški avatar
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 132
Član od: tor. 13.apr.2010 18.07

Naslednja

Vrni se na Odnosi na delovnem mestu

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron