slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Strah pred javnim nastopanjem • Nastopanje pred javnostjo • Psihoterapija forum

Strah pred javnim nastopanjem

Strah pred javnim nastopanjem

Odgovor Nevenka sr. 21.nov.2018 13.13

Premagovanje strahu pred javnim nastopanjem

»Pobralo me je od strahu, ko sem le pomislil na to, da bom moral recitirati pred razredom in pozabil sem besedilo pesmi.«

»Na sestanku sem se moral oglasiti s svojim predlogom, ki je bil zelo smiselen. Zadrgnilo se mi je grlo in vse skupaj sem predstavil na tako nedoločen način, da se je ideja na koncu še meni zdela slaba. Seveda ni bila sprejeta.«

»Prijateljica me je prosila, da na njeni poroki prevzamem Zdravljico in povem nekaj o mladoporočencema. Četudi sem oba dobro poznala ter o obeh vedela povedati res veliko lepega, nisem uspela iz sebe izdaviti nič drugega kot to, kako čudovita sta ter nato nazdraviti.«

»Znanci so me prosili, da na pogrebu povem nekaj o umrlem. Četudi sem se na govor dobro pripravil, sem polovico pozabil, polovico pa povedal tako, da ne vem, če se je slišalo ravno kot hvala umrlemu.»

To so komentarji, ki se ponavljajo kot novice v črni kroniki, menjajo se samo imena akterjev. Strah pred nastopanjem se pojavlja od otroštva do smrti. Nekaterim. Drugi ga uspejo premagati in postanejo dobri govorci, nekateri celo odlični. Nikdar ne bom pozabil, kako je bilo meni težko javno nastopiti. Skrival sem tresoče roke in se trudil, da se mi glas ni preveč vidno tresel. A verjamem, da pozornemu poslušalcu to ni ušlo. Zdaj z javnim nastopanjem nimam težav in z veseljem vodim time, moderiram skupine, napovedujem prireditve in v vsem tem tudi uživam. Zakaj? Kako je to mogoče? Odkod sprememba?

Že Aristotel je rekel: »Človek se rodi, govornik naredi. » Ko srečam človeka, ki je pred leti komaj uspel izjecljati nekaj neartikuliranih glasov, danes pa lepo, jasno in tekoče govori pred občinstvom, mi je jasno, o čem je govoril Aristotel.

Ni smemo misliti, da dobri govorci pred nastopom nimajo treme. Večina jo ima, a so se jo naučili obvladati, saj je to naraven odziv telesa, ko se pripravlja na akcijo in se ob tem sprošča adrenalin.

Kaj je trema in kaj je strah?

Trema je fizični adrenalinski odziv telesa pred samim nastopom, ki med nastopom običajno izgine. Strah pa je psihični odziv, ki govorca lahko tako ohromi, da nastopa sploh ni sposoben izvesti ali pa ga izvede slabo.

Kot smo že omenili, se premagovanja treme lahko hitro naučimo, spopad s samim strahom pa je lahko bolj dolgotrajen, a zato nič manj uspešen. Pa saj tudi Aristotel ni rekel: »Govorec se naredi v trenutku.«

Torej je potrebnega nekaj dela in volje, pa lahko premagamo tudi to. Strah se pojavi, kadar v sebi čutimo negotovost, ki se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov, pri čemer pa je najbolj pomembno, da ga znamo tudi odpraviti. To dosežemo s parcialnimi vajami, ki jih izvajamo individualno in/ali skupinsko. Skozi prakso v varnem okolju in postopnim prehodom v bolj zahtevno in bolj kritično okolje, oseba razvija svoje govorniške sposobnosti ter se nauči premagovati psihične prepreke, ki ga hromijo. Pri tem med seboj kombiniramo kognitivne psihoterapevtske metode ter retorični pristop.

Lahko se vključite v našo skupino za premagovanje strahu pred javnim nastopanjem ter si ob tem pridobite še dodatna znanja retorike, lahko pa se odločite tudi za individiualno terapijo ali terapevtsko skupino.
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Nastopanje pred javnostjo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron