slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
IZRAŽANJE BESA NA STARŠE • Naše otroštvo • Psihoterapija forum

IZRAŽANJE BESA NA STARŠE

O izvorih težav, temeljih, ki so nas oblikovali v zgodnjem otroštvu - iskanje vzrokov, vzgibov, zametkov naših težav in strahov.

IZRAŽANJE BESA NA STARŠE

Odgovor scorpion sr. 14.jul.2010 10.02

:žleht:

Si upamo biti besni na svoje starše, resnično jezni zaradi njihovih brezčutnih in sebičnih dejanj? Kaj nas ovira, da bi bili taki tukaj na forumu?

Brez razumevanja njihovih težav, brez sočutja do njihovih bolečin, egocentrični in do kraja sebični. Taki, ki bi jih večina staršev imenovala poredne, zleht :žleht:

Direktno:jezi me! V bes me spravlja! ne prenesem! nočem! pejte nekam! Puste me na miru! Skinite se z mene! itd. Lahko smo nesramni, neolikani, netaktni, spontani, kot npr."Ko vas jhebe!"itd...ustvarjalnost v izražanju pristne jeze in sovraštva naj nima meja.
scorpion
 
Prispevkov: 47
Član od: čet. 10.jun.2010 7.52

Re: IZRAŽANJE BESA NA STARŠE

Odgovor scorpion čet. 15.jul.2010 14.23

Jeza je, po mojem mnenju, eno najbolj nesprejetih čustev pri Slovencih. Če se ndko jezi ga hitro označimo za neuravnovešenega in ga skušamo na vse mogče načine pomiriti. Pri otrocih se zelo hitro skuša to čustvo zatreti in ga označiti kot grdo. Glede na to, da kažemo Slovenci veliko stopnjo samodestruktivnosti npr. s samomorilnostjo, ubinajem na cestah in alkoholizmom, se mi zdi jasno, da je jeza obrnjena navznoter. Tudi depresija je v bistvu neizmerna sila čustev usmerjenih navznoter, proti samemu sebi.

Jeziti se na starše je pa tako ali tako splošno sprejet, čeprav ne formalno zapisan, smrtni greh.

Alice Millerjeva pokaže kako lahko roditelj usmerja svojo jezo na lastnega otroka, kot projekcijsko platno, ne da bi se zavedal, da je ta jeza pravzaprav namenjena staršem.

"Poznam mater, ki pravzaprav dolguje svojemu otroku, da se je rešila destruktivne navezanosti na svoje starše. Kljub večletni terapiji je vztrajno poskušala videti DOBRE STRANI svojih strašev, ki so jo kot otroka kruto trpinčili. Zelo je trpela zaradi hiperaktivnosti in agresivnosti svoje hčerke, ki je bila že od rojstva v nenehni zdravniški oskrbi.
Stanje se dolga leta ni spremenilo:otroka je vodila h zdravniku , mu dajala zdravila, redno obiskovala asvojega zdravnika, NI PA NEHALA OPRAVIČEVATI svojih staršev.
ZAVESTNO NI NIKOLI TRPELA ZARADI SVOJIH STARŠEV, TEMVEČ ZRADI SVOJE HČERKE.
Dokler ni nekega dne počila struna in je pri novem terapevtu lahko sprostildolgo zadrževan bes. In zgpodil se je ćudež, ki pravzaprav ni bil noben čudež: čez nekaj dni se je začela hčerka normalno igrati, zgubila je bolezenske simptome, zastavljala je vprašanja in dobilvala janse odgovore.
BILO JE; kOT BI NJENA MATI STOPILA IZ GOSTE MEGLE IN BILA ŠELE SEDAJ SPOSOBNA RESNIČNO ZAZNATI SVOJEGA OTROKA.
IN otrok, ii ga ne uporabljaš, kot predmet projekcij, se lahko mirno igra in mu ni treba divjati, kot da je "premaknjen", saj nima več neizbedljive naloge rešiti svojo mater ali jo s pomočjo svoje "motnje" pahniti v spoznajje lastne resnice..."

Sklep: kar ne želimo priznati pri lastnih starših to bodo morali trpeti naši otroci. :razmišljam:
scorpion
 
Prispevkov: 47
Član od: čet. 10.jun.2010 7.52

Re: IZRAŽANJE BESA NA STARŠE

Odgovor Calath tor. 20.jul.2010 18.41

Seveda, jeza ima svoj izvor in prav je, da razumemo svojo jezo in jo tudi izražamo...
Vejetno je problem zatrte jeze precej razširjen in nezmožnost zdravega izražanja le-te.

Jaz imam probleme z jezo... precej skrita je pri meni. V določenih primerih gre normalno iz mene, včasih pa ne.
Na starše sem lahko jezen, vendar me še vedno jezijo primeri, ko se na mamo recimo jezim znova in znova zaradi enih in istih stvari, takrat me začne dajati bes v notranjosti, ker pač vem, da nekoga ne morem kar tako spremeniti.

Se mi zdi, da je res pomembno, da se lahko razjezimo na svoje starše, sicer v nasprotnem primeru imamo gotovo probleme v življenju, ki se kažejo preko odnosov.

Bi pa rekel, da so problemi s potlečno jezo lahko vezani tudi na druge ljudi iz našega psihosocializacijskega procesa.
In ti niso nič manj destruktivni kot s strani naših staršev.

Leta in leta so potrebna za reševanje tovrstnih problemov, za proces ozaveščanja in napredovanja...
Pri meni bo še potrebno kaj postoriti... počasi bo tudi to prišlo :)
Uporabniški avatar
Calath
 
Prispevkov: 44
Član od: čet. 6.maj.2010 17.36

Re: IZRAŽANJE BESA NA STARŠE

Odgovor scorpion pon. 26.jul.2010 7.48

Najmočnejša potlačena čustva, še posebej izjemno močan bes, je vezan na zgodnje otroštvo in na starše. Vse kar pride kasneje ni več tako zelo usodno.
scorpion
 
Prispevkov: 47
Član od: čet. 10.jun.2010 7.52

Re: IZRAŽANJE BESA NA STARŠE

Odgovor scorpion čet. 29.jul.2010 6.58

Nekaj cvetk namenjenih mojemu očetu: Ej stari, dolgo sem rabil, da sem te pogruntal. Res si odličen igralec in manipulant. Vidim le lepo fasado in prazno vsebino. Manipuliral si z nami, živeli smo le zate, da si lahko preživel sva morala midva z bratom zboleti.

Danes ti lahko mirno in brez trohice slabe vesti rečem:DOVOLJ JE BILO!!! NIMAŠ VEČ NOBENE MOČI NAD MANO! ODHJEEEBIII!!! :žleht: :meni je slabo:
scorpion
 
Prispevkov: 47
Član od: čet. 10.jun.2010 7.52

Re: IZRAŽANJE BESA NA STARŠE

Odgovor scorpion čet. 29.jul.2010 11.02

Ja, seveda spet se smiliš samemu sebi.kako smo grozni do tebe in kako nehvaležni smo ti. Veš kaj? Kot oče si bil nula!!!! Vedi to za vse čase. Bil si navadna reva , mevža, rit in navaden khurac!!
scorpion
 
Prispevkov: 47
Član od: čet. 10.jun.2010 7.52

Re: IZRAŽANJE BESA NA STARŠE

Odgovor scorpion pet. 3.sep.2010 7.05

;MAMA...MATI, ti si pa vse to dpoščala in se strahopteno skrivala kadar nas je trpinčil. Nisi nas zaščitila!! Kakšna je mati, ki ne zaščiti svojih otrok?

Oba sta prkhleta egosita, ki sta mislila le nase..... :žleht: :žleht: :žleht:
scorpion
 
Prispevkov: 47
Član od: čet. 10.jun.2010 7.52

Re: IZRAŽANJE BESA NA STARŠE

Odgovor Danijel85 ned. 19.sep.2010 10.31

scorpion je napisal/-a:Nekaj cvetk namenjenih mojemu očetu: Ej stari, dolgo sem rabil, da sem te pogruntal. Res si odličen igralec in manipulant. Vidim le lepo fasado in prazno vsebino. Manipuliral si z nami, živeli smo le zate, da si lahko preživel sva morala midva z bratom zboleti.

Danes ti lahko mirno in brez trohice slabe vesti rečem:DOVOLJ JE BILO!!! NIMAŠ VEČ NOBENE MOČI NAD MANO! ODHJEEEBIII!!! :žleht: :meni je slabo:
scorpion je napisal/-a:Ja, seveda spet se smiliš samemu sebi.kako smo grozni do tebe in kako nehvaležni smo ti. Veš kaj? Kot oče si bil nula!!!! Vedi to za vse čase. Bil si navadna reva , mevža, rit in navaden khurac!!

scorpion je napisal/-a:;MAMA...MATI, ti si pa vse to dpoščala in se strahopteno skrivala kadar nas je trpinčil. Nisi nas zaščitila!! Kakšna je mati, ki ne zaščiti svojih otrok?

Oba sta prkhleta egosita, ki sta mislila le nase..... :žleht: :žleht: :žleht:


Pa ti je tak način kej pomagal, al si se vseeno mogel soočiti iz oči v oči in mu to tudi povedati? Ker pri meni je podobno in imam na sumu, da mi jeza ki najverjetneje izvira iz otroških dni, onemogoča normalno življenje.
Danijel85
 
Prispevkov: 1
Član od: ned. 19.sep.2010 10.11

Re: IZRAŽANJE BESA NA STARŠE

Odgovor jesuis ned. 27.feb.2011 17.30

Hej.

Scorpion, mislim, da si odprl temo, kjer se najde večina, ki se ubada s težavami v svojem življenju. Pomoje sta (potlačena) jeza in bes na svoje starše ravno tisti čustvi, ki odločilno vplivata na naše kasnejše psihično zdravje. Biti jezen na svoje starše, od katerih si povsem odvisen in tvegati njihovo ljubezen. Enostavno ne smeš biti. :ni šans: Zato postavljati otroka v položaj, da mora tlačiti ena čustva, nima nobene povezave z ljubeznijo. Tisto brezpogojno, o kateri je toliko govora. In jo imajo vsi polna usta. Včasih razmišljam, da bi morali bodoči starši najprej pridobiti licenco, da lahko postanejo skrbniki nemočnega otroka. :ideja!:
Osebno na racionalni ravni lahko razumem dejanja svojih staršev (celo en »pametni« terapevt mi je nekoč dejal, češ, zakaj sem jezna na svojo mamo, ko je pa toliko storila zame. Haloo :meni je slabo: ). Na čustveni ravni pa ne bom nikoli sprejela, da je bilo dobro zame, da me je žalila, kričala name, ne-sprejemala tako kot sem. Da mi nekdo povzroča bolečino in mi obenem to opravičuje s starševsko ljubeznijo, je neverjetno. Ob tem me vedno stisne, ko poslušam svoje kolegice, ko menijo, da otrok, ki ne dobi kako »vzgojno« ne bo nikoli odrastel v »pravega« človeka. Saj so tudi njih tako vzgajali in so čist ok. :( Me prime, da ...
Saj lahko najdem tisoč izgovorov za moje starše, da so ravnali, kot so. A za tistega otroka v meni, so pa vsi čist nepomembni. Imam srečo, da sem postala, kar sem in da sem se pravočasno zavedla uničujočih čustev, ki sem jih imela v sebi. Vsaj večine. Da lahko živim, tako kot želim. Mi je pa žal, da sem morala čez ves ta pekel čustev v imenu ljubezni in »prave« vzgoje (ko pa me je imela (ima) tako zelo rada). :(

lp :sonček:
jesuis
 
Prispevkov: 4
Član od: tor. 15.feb.2011 7.43

Re: IZRAŽANJE BESA NA STARŠE

Odgovor LIONETA sr. 17.avg.2011 22.31

Sem nova na forumu, ampak ko sem vidla tale naslov me je pa tko pritegnilo, da joj.

"Stari spelji se u tri p...materne!!! Nikoli nisi bil zraven nas, jokala sem vsak dan, ker te ni blo doma in sem vsakodnevno bila v strahu, da boš nažgan kot mina in res si bil, kot mina, prekleti gnoj zahojeni, ne poznam te in ti mene, nikoli me nisi niti hotel spoznat, zato sem anksiozna, zato sem pri 12.ih letih dobila diagnozo depresija in nihče ni priznal niti pomislil da je to krivo !!!!!!! Gnoj zarukani, sramota........ ob tebi čutim sovraštvo, gnev in sramoto, poleg tega še strah, neizživetost, ujetost, zaslepljenost, iluzijo, bruhanje !!!!!!
LIONETA
 
Prispevkov: 1
Član od: sr. 17.avg.2011 22.27

Naslednja

Vrni se na Naše otroštvo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron