slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
strah pred temo • Fobije - strahovi • Psihoterapija forum

strah pred temo

Specifične fobije, agorafobija ...

strah pred temo

Odgovor pika111 pet. 15.nov.2019 15.44

Pozdravljeni,

že celo življenje se borim s strahom pred temo. Ni mi težko zvečer hoditi zunaj, ko je tema. Težava je bolj v stanovanju pred spanjem. Ko sem z nekom, npr. prijateljico ali fantom, je vse ok, normalno zaspim in ni me strah. Pred enim tednom sem se razšla s fantom, s katerim sem bila v dolgoletni zvezi. Razšla sva se lepo, sporazumno in tu ni kakšnih težav. Itak sva se proti koncu že tako odtujila, da je bil razhod preprost in zdaj čutim bolj olajšanje kot kaj drugega.

Strah me je samo tega, kako bom sama zvečer v stanovanju. Trenutno spi pri meni prijateljica, ampak večno tudi ne bo tako. Sploh si ne predstavljam, kako bo, ko bo rekla, da ne more biti več pri meni. Počutim se kot mala punčka in sram me je, da imam takšne strahove.

Lepo prosim za kakršnekoli izkušnje ali nasvete.
Hvala že vnaprej
Pika
pika111
 
Prispevkov: 3
Član od: pet. 15.nov.2019 15.29

Re: strah pred temo

Odgovor Nevenka sob. 23.nov.2019 20.06

Pozdravljeni,

strah pred temo je v vašem primeru fobija, ki se je razvila že v otroštvu. S fobijami se ne rodimo, temveč se razvijejo kasneje, lahko tudi zaradi kakšne travmatične izkušnje. Včasih ni nujno, da nas nekaj močno prestraši, temveč je lahko vzrok nejasen. Lahko so vas s temo strašili v otroštvu ali pa ste celo začutili, da tudi vaša mama ni ravno sproščena, ko se stemni.

Kakorkoli vaš strah vas pri običajnem življenju precej ovira, izogibanje temu, da bi zvečer sama zaspala, pa ga ne zmanjšuje, temveč celo povečuje in vzdržuje.

Fobije spadajo med težave, ki se jih da precej dobro pozdraviti, težko pa to naredimo sami. Sami se lahko poskušate načrtno izpostavljati, npr. zaspati ob prižgani lučki, ali pa prijateljica pride samo za krajši čas...

Če je to še vedno pretežko, je dobro poiskati pomoč psihoterapevta. Zelo je pri tem učinkovita tudi medicinska hipnoza, ki jo včasih delamo tudi tako, da terapijo posnamemo in si potem posnetek vrtite tudi doma. S tem se vpliv sugestij in terapije v hipnozi še učvrsti.

Želim vam prijeten večer in vse dobro.
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 662
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Fobije - strahovi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron