slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
strah pred avtocesto • Fobije - strahovi • Psihoterapija forum

strah pred avtocesto

Specifične fobije, agorafobija ...

strah pred avtocesto

Odgovor ela čet. 18.okt.2018 5.45

Pozdravljeni,

pred dvema letoma sem imela med vožnjo v službo na avtocesti panični napad. Začela sem se počutiti slabo, kar neka omotica se me je lotila, slabost noge in roke so postale šibke in mravljinčaste, v glavi pa me je tiščalo in obupno me je bilo strah. Mislila sem, da bo konec z mano. Z veliko muko in vsa v paniki sem se nekako pripeljala domov.
Od takrat si ne upam več voziti po avtocesti, izogibam se je, še vinjete nisem kupila. V službi s strahom čakam, če bom morala kdaj na službeno pot, na srečo je to že prej bilo zelo redko. Pripravljena sem takrat tudi zboleti.
Vem, da me to zelo ovira v življenju, rad bi iskala novo službo, pa si ne upam, ker se bojim, da bi se morala voziti naokoli. Prej sem z avtom prevozila celo Evropo, nikoli mi to ni bil problem, zdaj pa se počutim, kot da je moje življenje skrčeno samo na tisto malo površino v okolici doma. Kako si lahko pomagam?

Hvala za odgovor
Ela
ela
 
Prispevkov: 4
Član od: sob. 13.jan.2018 19.52

Re: strah pred avtocesto

Odgovor Nevenka ned. 21.okt.2018 14.11

Pozdravljena, Ela,

včasih se nam zgodi, da se v neki, povsem običajni situaciji začnemo počutiti slabo. To je lahko posledica kakšne fizične težave, npr. smo lačni, dehidrirani, mogoče smo ravno preboleli virozo ali kaj podobnega, pa se nam malo zavrti, nam postane slabo, čutimo omotico, karkoli. Če se tega zelo ustrašimo, se pridruži še težko dihanje, mravljinci v okončinah, pritisk v glavi, v prsih, hitrejše bitje srca in podobno. Tega se navadno ustrašimo še bolj. Kadar te težave povežemo s situacijo, krajem, okoliščinami ali ljudmi, ki so bili takrat prisotni, se lahko začnemo bati, da se nam bo to v podobnih okoliščinah spet zgodilo. Navadno se potem začnemo teh okoliščin izogibati.

No, in to se je zgodilo tudi vam, na avtocesti, zato si zdaj ne upate več voziti tam. Žal strah z izogibanjem narašča in se včasih seli še drugam. Tako da to ne bo dobra strategija za reševanje problema.

Potrebno bi se bilo počasi spet privajati nazaj, vendar pa marsikdaj tega ne zmoremo sami, ker so strahovi preveliki. Zato je najbolje, da poiščete pomoč psihoterapevta, ki bo z vami delal tako, da bosta najprej predelovala in precej zmanjšala strah že brez izpostavljanja, potem pa se boste počasi in ob pomoči spet navajali na vožnjo po avtocesti. Proces bo potekal zelo počasi in varno, in ne bo dolgo, ko boste to zmogli sami. Potem pa je seveda to potrebno utrjevati.

Želim vam prijeten dan
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 653
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Fobije - strahovi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron