slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Na kakšen način premagati soc.fobijo • Fobije - strahovi • Psihoterapija forum

Na kakšen način premagati soc.fobijo

Specifične fobije, agorafobija ...

Na kakšen način premagati soc.fobijo

Odgovor SunshineGirl ned. 19.feb.2012 18.43

Pozdravljeni

Najprej naj povem, da se že nekaj let trudim in pridno hodim na individualne terapije, hodila pa sem tudi na skupinske na temo samopodoba, nastopanje ipd. Službo imam tudi takšno, da sem non stop izpostavljena (govorjenje z ljudmi, nastopi..). Zadnje čase namreč obupujem nad svojim trudom in delom na sebi, saj ne vidim pravega napredka v cc 5 letih terapije. Včeraj sem bila namreč na eni žurki med skoraj samimi neznanci in spet sem padla v tiste občutke nemoči, postala sem resna in tam sedela kot lipov bog. Potem ko so drezali vame zakaj sem tako resna sem partnerju kmalu rekla, naj mi da ključe od avta in se odpeljala v solzah domov. Te občutki so tako hudi, da si včasih mislim ali je sploh vredno tako živeti- Ves čas eno uravnavanje same sebe, ves čas en trud, medtem ko ima večina ljudi to dano in so sproščeni... ne razumem tega. Rajši bi živela s kakšno drugo pomanjkljivostjo.
Pa da ne bom samo negativirala, ja, saj se mi je stanje poboljšalo - nimam več telesnih znakov, hudih tesnob ipd, ampak moti me ker sem tako zmedena in imam motnje koncentracije, tako, na navadni žurki recimo, kaj šele v službi, ko me je včasih potem kar sram, kaj si bodo mislili, da mi je. Zanima me kakšne potrditve, dejavnosti glede tega problema bi me najbolj krepile. Mi lahko kaj svetujete? Lep pozdrav in hvala.
Uporabniški avatar
SunshineGirl
 
Prispevkov: 7
Član od: sob. 17.apr.2010 22.36

Re: Na kakšen način premagati soc.fobijo

Odgovor Nevenka ned. 19.feb.2012 20.30

Pozdravljena, SunshineGirl, življenje s socialno fobijo oz. anksioznostjo res ni lahko, problem je pa vedno v nesprejemanju sebe takšnega kot smo, torej plahega, preplašenega, tihega, redkobesednega... Stalno se sprašujemo, kaj si drugi mislijo o nas, čeprav je resnica navadno taka, da se za nas sploh ne menijo, ker imajo preveč problemov sami s sabo. Večinoma tudi ne opazimo, kako težko je drugim v družbi, vidimo samo tiste najbolj sproščene in zgovorne in jim po vsej sili želimo biti podobni. Tako nase ustvarjamo pritisk, ki samo povečuje tesnobo in nesproščenost, posledično pa se vedno bolj oddaljujemo od sebe in stika z ljudmi, vedno bolj nas je strah karkoli povedati, da ne bi izpadli neumno, neprimerno, ne dovolj dobro. Navadno najbolj pomaga, če povemo, kako se počutimo, npr.: "Danes sem bolj v salbi koži, ne počutim se najbolje tu..., ne vem, kaj bi povedala..., kar ne znajdem se..." Mogoče se to za začetek sliši strašljivo, pa vendar se nam odvali od srca cela skala, ko to nekajkrat preizkusimo. Navadno nam potem tudi drugi zaupajo, da se ne počutijo najbolje, ker ob našem priznanju ranljivosti in šibkosti začutijo varnost, da to lahko povejo.
Toliko mogoče za začetek v razmišljanje...
Želim ti čim manj strahu v socialnih situacijah, če pa želiš, se nam pa lahko pridružiš na kateri izmed skupin... --<--@

Lep nedeljski večer
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Fobije - strahovi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost