slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
nasvet • Depresija • Psihoterapija forum

nasvet

Depresija - depresivna motnja razpoloženja - "depra";
trajnejše stanje potrtosti, žalosti, nemoči, nihanja razpoloženja ...

nasvet

Odgovor kuhar991 čet. 7.maj.2015 21.16

Živjo! za vas imam naslednje vprašanje prosim če mi malo razjasnite dileme, veliko prebiram o čustvih, depresiji...
Zanima me prebral sem da pri depresiji gre za potlačena čustva, da so čustvai itenzivnejša in da na podlagi tega tvorijo razpoloženje ki je dlje trajajočo in po intenzivnosti šibkejše
potem takem lahko na podlagi tega če spremenimo miselni vzorec in in prabilno izražamo čustva preprečimo depresijo... zanima me še ali je sreča in žalost brez vroka oz.dražljaja iz okolja boleznski znak . Kaj pa pri maniji so tudi vzrok kakšna nepredelana čustva ter ali je depresija pri bipolarni motnji enaka kot nasplošno ter ali lahko z tem tudi pri bipolarni motnji preprečimo depresijo ali je depresija posledica manije ker možgani ne zdržijo takšne evforije.

lp.hvala
kuhar991
 
Prispevkov: 6
Član od: pon. 17.nov.2014 10.06

Re: nasvet

Odgovor Nevenka pon. 11.maj.2015 21.07

Pozdravljeni, postavili ste cel kup vprašanj, na katere ni možno tako na kratko odgovoriti.
Seveda gre lahko pri depresiji tudi za potlačena čustva, je pa še veliko drugih vzrokov, tako imajo vpliv npr. naši vzorci mišljenja, vedenja in čustvovanja, ki jih prinašamo iz otroštva, in vplivajo zlasti na to, kako se lotimo reševanja problemov, vplivajo naši starši s svojimi pričakovanji, vrednotami, strahovi..., pomembne avtoritete v našem okolju, naše zgodnje izkušnje in odločitve in še marsikaj.
Posledično se da seveda s spremembo teh vzorcev marsikaj spremeniti, saj s tem spremenimo tudi način reševanja problemov.
Bipolarna motnja je ravno tako odvisna od veliko različnih dejavnikov, zelo pomemben pa je genetski. Za to motnjo je značilno nihanje razpoloženja, od depresije do manije, s tem, da je depresija večinoma pogostejša in včasih do manije pride zelo redko. Pri zdravljenju skušamo doseči stabilizirano razpoloženje.

Glede na to, da je v literaturi in na internetu o tem veliko napisanega, vam predlagam, da postavite konkretno vprašanje oz. poveste, kaj se vam dogaja, da vas to zanima, pa vam bom poskušala odgovoriti na ta vprašanja v povezavi z vašim problemom.

Lep pozdrav
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: nasvet

Odgovor kuhar991 pon. 11.maj.2015 22.38

Najlepša jvala za odgovor.

Zanima me ali pomeni da pri bipolarni motnji nimajo vpliva naše mišlenje potlačena čustva itd... ampak je to genetsko in sami proti tem z načinom mišlenja ne moremo nič pomagati oz. Preprečiti vzro. Zanima me še ali ponavadi maniji sledi depresija ali obratno nekje sem prebral da zaradi manije potem pride depresijo ker možgani ne prenesejo takšne aktivnosti. Drugače jem antidepresive imel sem veliko stresnih trenutkov in me zanima če bi bil ogrožen za to motnjo ali bi se ob stresu in antideprssivih že pojavila manija ...
kuhar991
 
Prispevkov: 6
Član od: pon. 17.nov.2014 10.06

Re: nasvet

Odgovor Nevenka čet. 14.maj.2015 12.13

Pozdravljeni,

vidim, da vas močno skrbi, da bi se vam nenadoma pojavila bipolarna motnja, mislim pa, da gre pri vas bolj za veliko zaskrbljenost in anksioznost okoli tega. Verjetno veliko raziskujete na internetu in se neprestano opazujete, kdaj se bodo pojavili znaki podobni bolezni, ki se je bojite. Bipolarna motnja je večinoma dedna in je ne morete kar sprožiti, če čustev ne izražate ali ste v stresu. Tudi antidepresivi je ne sprožijo kar tako.

Svetujem vam, da se nehate opazovati, prenehate karkoli raziskovati v zvezi s tem in se poskusite posvetiti življenju. Dokler ste od jutra do večera zaposleni samo z opazovanjem svojih simptomov in razmišljanjem o tem, vam ne more biti bolje. Za anksioznost je namreč značilno, da se nekako zataknemo v razmišljanju o neki bolezni in seveda slej ko prej dobimo prav vse znake te bolezni, ki jih nekje preberemo, tistih, ki jih slučajno nismo uspeli prebrati, seveda ne dobimo:-). Torej, ne me narobe razumeti: ne dobimo bolezni, ampak samo znake, v osnovi pa smo popolnoma zdravi:-)

Zato začnite razmišljati o tem, kako boste preživeli poletje, kam boste šli, kaj lahko lepega naredite že danes, pojdite ven, med ljudi in poiščite aktivnost, ki vas bo tako prevzela, da boste pozabili na raziskovanje in pričakovanje kakršnekoli bolezni.

Lahko pa nas obiščite tudi na naši skupini za pomoč pri anksiozosti in depresiji, urnik in lokacija sta objavljeni pod "aktualno".

Želim vam lep sončen vikend in čim več lepih misli:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Depresija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron