slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
katastrofaa • Depresija • Psihoterapija forum

katastrofaa

Depresija - depresivna motnja razpoloženja - "depra";
trajnejše stanje potrtosti, žalosti, nemoči, nihanja razpoloženja ...

katastrofaa

Odgovor floriina pon. 12.sep.2011 6.18

Pozdravljeni,
živim skupaj z mamo in fantom.

Mislim,da moja mama dozivlja nekakso depresijo ali vsaj nekaj podobno njej.

Vsak dan se dere na mene, za vsako stvar je zivcna,sploh noče počistiti hiše in kuhati,vse moram jaz in še vedno ni dobro.
Vsak dan ponovno se dere na mene,ker moj fant ne da njej denarja ko dobi plačo za stroške,ko pa je on zraven pa je tako priliznjena in dobra,da on sploh ne posumi,da bi ona lahko to rekla.
Govori mi,da če ne bo začel prispevati za stroške,da bo vse njegove stvari vrgla na cesto ter da si naj najdeva stanovanje.

Povejte mi prosim, kako naj rešim ta problem? boli me,ker sem tiho in nočem nič povedat da se samo nebi kregali,ampak ona se vedno dere in nikoli ni dobre volje. Vedno jo nekaj moti,in to vedno tako zelo da je vedno živčna in slabe volje.

Če ji kaj hočem na lep način povedat,me sploh ne posluša in kar začne da več nebo nič rekla,da si bo ona našla stanovanje in odšla iz hiše in tako dalje...

kaj naj naredim??????
floriina
 
Prispevkov: 5
Član od: čet. 1.sep.2011 14.45

Re: katastrofaa

Odgovor Nevenka pon. 12.sep.2011 20.58

Pozdravljena, floriina, težko ti karkoli odgovorim na tvoje sporočilo, ker premalo poznam tebe in razmere v katerih živiš. Koliko si stara? Si zaposlena? Ko smo odrasli, je težko živeti s starši, ker smo samostojne osebe, ki so sposobne same odločati o sebi. Starši pa nas na nek način še vedno gledajo kot otroke in nam hočejo vsiljevati svoje mnenje in svoj način življenja. Zato je ponavadi optimalna rešitev življenje ločeno od staršev, vendar vem, da je včasih zaradi materialnih razmer to nemogoče. Vsekakor bi bila na dolgi rok to verjetno edina rešitev, saj je nevarnost, da se ob neprestanih konfliktih začne rušiti tudi vajin odnos s fantom.
Kar se tiče ravnanja z mamo in odgovorov na njene pritožbe pa ti težko odgovorim. Morala bi te bolje poznati in videti, kaj točno se dogaja med vama. Morda bi bilo na mestu, da se vprašaš takole: Kako lahko v tem dogajanju poskrbim zase? Kaj bi mi pomagalo, da bi se bolje počutila? In ne nazadnje tudi: Kako lahko z mamo naredimo nek dogovor (pisni po možnosti) o plačevanju stroškov, o razdelitvi nalog... Seveda pa to zahteva že resen pogovor, v katerem morate sodelovati vsi trije.


Želim ti prijeten in miren večer, pa oglasi se še kaj
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: katastrofaa

Odgovor floriina tor. 13.sep.2011 13.30

Stara sem 20let in trenutno nezaposlena,ona pred mojim fantom nikoli ne omeni o plačevanju stroškov niti besedice,ko pa njega ni zraven,pa se na mene dere in vedno govori da si naj najdeva stanovanje. Če povem kasneje,da si bom našla stanovanje,pa zameri,in mi govori da naj grem ampak če bom enkrat šla da več nimam več pravice nazaj.

Predlagala sem ji sama,da se naj tudi ona pogovori z njim,saj je njena hiša in bi bilo prav da se vsedemo za mizo in se lepo pogovorimo,ampak ona to ne zmore.
dere se in živcira za brezvezne stvari,prišlo je že do tega da ko se dere tudi trga majco iz sebe,polomi kakšen krožnik....
floriina
 
Prispevkov: 5
Član od: čet. 1.sep.2011 14.45

Re: katastrofaa

Odgovor Nevenka sr. 14.sep.2011 20.13

Pozdravljena, floriina, res nisi v lahki situaciji. Očitno ima tvoja mama velike težave, ampak ti tukaj ne moreš kaj veliko narediti, če si sama noče pomagati. Verjetno je edini izhod, da si čim prej najdeš službo oz. vir dohodka in se odseliš. Do takrat pa moraš na nek način poskrbeti zase. Poskusi imeti čim manj stikov z njo, omeji jih na najnujnejšo komunikacijo in se usmeri na cilj: iskanje zaposlitve.
Če pa ti bo uspelo, se je še vedno najbolje pogovoriti v troje, s tem, da takrat, ko ste vsi skupaj, poveš, kaj si želiš. Včasih pomaga tudi komunikacija v tem smislu: "Mami, želim si, da bi se imeli lepo in da bi se dobro razumeli... Imam te rada in pogrešam mirne pogovore..." ali kaj podobnega. Skratka mirna komunikacija brez očitkov, ki v njej vzbujajo obrambo in odgovor v obliki konflikta.

Veliko uspeha in lep večer
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Depresija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 2 gostov