slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
depresija • Depresija • Psihoterapija forum

depresija

Depresija - depresivna motnja razpoloženja - "depra";
trajnejše stanje potrtosti, žalosti, nemoči, nihanja razpoloženja ...

depresija

Odgovor valentina sr. 12.maj.2010 7.59

Najprej pozdravljam vse na forumu, sem čisto nova tu.
Težave so se mi začele konec lanskega leta, ko sem postopoma postajala vedno bolj brezvoljna in brez energije. V službi so bile vedno večje zahteve, vedno večji pritiski, jaz pa vedno bolj utrujena :jao . Že zjutraj, ko sem se zbudila, bi se najraje kar pokrila čez glavo in izginila pod odejo za ves dan. potem sem se vlekla čez cel dan in se zvečer mrtva zrušila v posteljo. No, najprej nisem vedela, kaj se dogaja, nato pa me je osebna zdravnica poslala k psihiatru. In tu sem dobila diagnozo depresija. Dobila sem AD - Effectin, po katerih pa sem imela grozljive stransek učinke. Bila sem čisto brez apetita, slabo mi je bilo, prebava se mi je ustavila in počutila sem se, kot da imam gripo. Zato sem po 14 dneh prenehala z njimi in se odločila, da stvar rešujem s pomočjo psihoterapije. Bilo je neznansko težko, čeprav sem bila na bolniški in bila so obdobja, ko bi najraje umrla. Ampak počasi, počasi je šlo na bolje, zagledala sem lučko na koncu temnega predora :sonček: . No, zdaj delam po 4 ur, naslednji mesec bom najbrž že polni delovni čas. Še veno ni dobro, še vedno so slabi dnevi, ko najraje ne bi vstala, ampak počasi se prebijam. Poskušam poslušati sebe in delati stvari, ki so mi všeč :) . Tako sem začela z risanjem, veliko berem, hodim na sprehode.
Vesela sem, da sem našla forum, kjer lahko pišem o svojih težavah in upam, da bom našla tudi kakšno sorodno dušo :)

Pozdravček vsem in veliko poguma
valentina
 
Prispevkov: 18
Član od: sr. 12.maj.2010 7.36

Re: depresija

Odgovor maca čet. 13.maj.2010 16.49

Delaš prave stvari, pomojem si na pravi poti.
Ko delamo spremembe pri sebi, dostikrat rabimo nekoga, da te naše spremembe nadzira. V smislu, da te dalje spodbuja, usmerja, debatira nejasnosti, pomaga na razpotju ... Tako da jaz osebno bi ti svetovala kakšno psihoterapijo. Daj povej, iz katerega konca si, da ti malo priporočimo prisoherapevte, ker pogovor reši vse. Pa ne toliko kot "delaj to in dejal ono" recept, da bo boljše, ampak ti pomaga, da sama prideš do spoznanj o svetu okoli sebe. Za konkretna vprašanja pa smo seveda tudi mi tu na forumu na voljo, večina nas je ali dala skozi depresijo ali pa se spopada. Tako da veselo na delo, itak pa si že na pravi poti, če se mene kaj vpraša :)
maca
 
Prispevkov: 16
Član od: tor. 13.apr.2010 19.14

Re: depresija

Odgovor valentina sob. 20.nov.2010 8.37

Hvala, maca za tvoj odgovor. Dolgo me ni bilo na forumu. čez poletje sem se počutila mnogo bolje. Zdaj pa se me spet loteva utrujenost in brezvoljnost. Čisto brez apetita sem in ful sem shujšala. Trudim se s pozitivnimi mislimi, veliko sem zunaj, a kaj, ko je kar naprej dež :( ... V službi komaj zdržim, vse se mi zdi brez veze. Saj zdaj sem se že naučila, da bo tudi to minilo, ampak ko sem taka, težko razmišljam pozitivno.
Zanima me, če ima še kdo kakšno podobno izkušnjo in ali je tega sploh kdaj konec...

Pozdrav vsem --<--@
Valentina
valentina
 
Prispevkov: 18
Član od: sr. 12.maj.2010 7.36

Re: depresija

Odgovor Mandala pon. 6.dec.2010 14.46

Hej valentina,

me veseli, da si se čez poletje počutila bolje. Sonce, morje in potepanje ( med drugim) imajo svoj čar. Pozimi se vsi počutimo bolj tako-tako. Jaz sem se začela zdraviti za depresijo prejšnji mesec. Tudi jaz nimam apetita in sem shujšala. Že tako imam v genih zapisano drobnost, tole sedaj je pa res malo preveč. Ampak saj, bo. Imam upanje. Jem vsaj tisto, kar mi ponavadi najbolj paše ( sadje, zelenjava, oreščki).

Verjamem ti, da je težko, če si down in nikakor ne vidiš sončnih žarkov. Kadar sem v takih dnevih, trenutkih si ponavadi rečem: " saj bo minilo in bo spet super" :) Včasih pomaga, včasih ne. Ampak taka je narava te bolezni. Te prime in te mine. Pomaga preusmeriti misli drugam, če se le da.

Verjamem, da je tega enkrat konec in da ima vsak od nas možnost, da začne znova. Delati čim več na sebi, s sabo,...početi kar te veseli in izpolnjuje. Delo, hobiji, narava, obiski pri prijateljih itd. Veliko se pogovarjati o tem. To pomaga meni. Piši na zs, če bi rada še kaj zaupnega delila z mano. Bom vesela --<--@

Lp!
Mandala
 
Prispevkov: 8
Član od: pon. 6.dec.2010 14.22

Re: depresija

Odgovor _LiMoNcA_ sr. 18.maj.2011 19.35

Lp.Jst mam tut težave z depresijo že 5 let.Jemljem ZOLOFT 100mg hodila sem k psihiatru,psihologa še vedno obiskujem.Imam pogoste panične napade, rekli so mi da imam hudo depresijo da traja že predolgo časa , da je že tok v meni da bo težko se jo pozdravit.Zaradi depresije sem pustila sredno šolo ker so me napadi panike ubijali (mraulinci po telesu,pekoča koža,močno bitje srca,slabost,vrtoglavica) tko da sem se potem izpisala (učenka sem bila pridna).Stara sem 18 let, letos bi šla delat frizersko šolo po programu za odrasle (samoplačniško) ker so mi na šoli že pred 3 leti svetovali da je to zame bolši način ker se doma učim pa samo na izpite hodm, me je pa zlo strah oz. me skrbi da me nebi depresija in napadi spet pokopali.Kaj tono povzroči napade? Mi lahko svetujete kako naj čim lažje izpelm 3 leta šole, res si želim biti frizerka že od male šole naprej.


Hvala za odgovor.
Lep pozdrav.
_LiMoNcA_
 
Prispevkov: 8
Član od: sr. 18.maj.2011 10.40

Re: depresija

Odgovor Nevenka čet. 19.maj.2011 17.57

_Limonca_, pozdravljena in dobrodošla na našem forumu. Tvoji simptomi me bolj kot na depresijo spominjajo na panično motnjo oz. anksioznost. Praviš, da že pet let jemlješ Zoloft, očitno ne pomaga več, morda bi bilo dobro zamenjati antidepresiv. Seveda pa sam antidepresiv ne bo odpravil vzrokov za tvoje slabo počutje. Depresija in anksioznost sta ozdravljiva, seveda pa je težje, če stvar traja že tako dolgo časa. Težko je reči, kaj je pri tebi vzrok, prav gotovo pa se skriva v preteklosti in tvojih vzorcih vedenja, mišljenja in čustvovanja. Upam, da to predelujeta s psihologinjo na psihoterapiji, drugače ti prav gotovo priporočam pomoč te vrste. Resnično je škoda, da bi zaradi tega obupala nad šolo.
Panični napadi in simptomi strahu, ki jih doživljaš (mravljinci, pekoča koža, vrtoglavica...) so popolnoma neškodljivi, samo bati se jih ne smeš, KER SE TI NIČ NE MORE ZGODITI!!! Še le ko to neprijetnost sprejmeš in se naučiš živeti z njo, bo počasi odšla. Seveda bodo sem in tja še slabi dnevi, ampak boš vedela, da je to prehodne narave. Napade pospešuje samo strah pred napadi, ko jih sprejmeš in se jim predaš, se takoj umirijo.

Veliko miru in poguma ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: depresija

Odgovor _LiMoNcA_ čet. 19.maj.2011 22.16

Ja v osnovni šoli sem imela težave zadnja 3 leta (7.,8. in 9. razred) ko so nas premešali.Imela sem samo eno prijatelco,noben naju ni marau pousem brez razloga,malicali sva na podstrešju,zmerjali so naju z grdimi besedami prisotne so bile tut grožnje,iz omarice so nama zginjale stvari....poleg tega sem bila zlorabljena ko sem mela 13 let.Od 9 julija 2006 me spremlja depresija,usako leto je hujše zadnje leto so se mi pojavli tudi panični napadi.Nimam apetita,reči me ne veselijo več,hotro se razjezim,zvečer se moram zjokat tudi če nimam razloga za jok.Velikokrat predvsem ponoči mi je tudi slabo.Zaradi usega tega se nisem mogla normalno šolati tko da so mi na šoli svetovali naj letos se upišem za program Izobraževanje Odraslih,da mi bo lažje ker se učim doma in hodim samo na izpite,res je da je samoplačniško ampak mislim in upam da mi bo uspelo.Kolikor se da poskušam imeti pozitivne misli,ko pa imam negativne mi pa vse hodi po glavi..


Hvala.


Lp.Darja
_LiMoNcA_
 
Prispevkov: 8
Član od: sr. 18.maj.2011 10.40

Re: depresija

Odgovor Calath sob. 21.maj.2011 7.51

Pozdravljena, Darja.

Vidim, da imaš res veliko stisko in je seveda povezano s tem kar si doživela v preteklosti... zagotovo ti ni lahko.
In lahko ti dam prvo pohvalo in tudi upanje, da se bo to začelo razreševati...
Prav zaradi dejstva, da se tega zavedaš.., da si o tem tukaj spregovorila in ker je jasno, da si želiš spremeb in urediti svoje življenje.

Ljudje smo si različni (hkrati tudi zelo podobni), vsi pa potrebujemo čas za spremembe... in potrebujemo razumeti sami sebe tudi, ko smo polni negativnih misli in nas boli... in je na obzorju le tema. in dovoliti, da smo v takšnem stanju, saj tako razvijamo sočutje do sebe, da se znamo sprejemati in imeti radi.. In seveda vedno znova potrebujemo stremeti za tem kar si želimo zase in delovati tako kolikor vemo, da zmoremo.

Jaz imam za sabo 10 let zavedanja, iskanja rešitev in dela na sebi, od prvih poskusov do realnih premikov v mojem življenju,... in še vedno sem na poti... še vedno prihajajo težke lekcije, tudi težki dnevi, je pa lažje, z vsakim napredkom..
Najtežji so začetki, jaz sem se učil še posebej dolgo in še vedno se..
Ampak rešil sem se depresije in mnogo zmanjšal socialno fobijo...

Priporočam ti delo na sebi v smislu samopomoči, samodejavnosti in strokovno, psihoterapevtsko pomoč.
Meni je zelo pomagalo, da sem pisal o svojih občutkih, razmišljanje... in pisal pozitivne misli o sebi in se jih učil gojiti v sebi...
Pomembno je da najdemo način, ki nam ustreza, pomaga...

Mislim, da bi bilo šolanje, ki ga omenjaš pravi način zate v tem trenutku in verjamem, da ti bo šlo zelo fajn.

In še enkrat: "Vedno znova potrebujemo stremeti za tem kar si želimo zase..."


Lep pozdrav in naj ti uspeva... --<--@
Uporabniški avatar
Calath
 
Prispevkov: 44
Član od: čet. 6.maj.2010 17.36

Re: depresija

Odgovor _LiMoNcA_ pon. 23.maj.2011 16.34

Jaz čim bolj poskušam imet pozitivne misli pa to , velik hodim v naravo in pa dosti se mtudi na rolerjih.Ko družina kam gre ponavadi sem naiarai sama doma ker se mi zdi da mi mir zelo paše,pa da si zavrtim kakšno umirjeno glasbo ali pa zavrtim kakšen dober filn, tko da nevem al je s tem kej narobe ker včasih sem šla rada z družino kam zdej pa tko na kake izlete (piknike) nerada grem, mi ni več do tega,imam rada mir da si spočijem glavo, ker se zadnje čase osredotočam zelo na šolo da bi se mi izšlo dobro pa tko.


Hvala vam za odgovore/nasvete


Lp.
_LiMoNcA_
 
Prispevkov: 8
Član od: sr. 18.maj.2011 10.40


Vrni se na Depresija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 2 gostov