slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Strah me je pred ,... • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Strah me je pred ,...

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z depresijo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Strah me je pred ,...

Odgovor zavrsnik ned. 28.apr.2013 17.18

Lep pozdrav,star sem okoli 30 let in pred sedmimi leti sem odšel od doma,sedaj pa sem spet pri starših doma .Imam problem,ko pridem iz službe in vidim pred blokom stare prijatelje iz najstniških let in smo se še nekaj let nazaj družili,me obdane tak strah da mi srce začne hitreje biti,ves se tresem in hitro švignem mimo njih ne da bi jih pozdravil,čeprav oni mene pozdravijo.Ko jih iz okna vidim da so na igrišču si ne upam priti med njih,zakaj se mi to dogaja in kaj naj naredim ?

Potem pa imam še en problem,pri tridesetih mi še ni uspelo najti punce,kaj šele da bi stik z njo imel,ko me katera od sodelavk ogovori,dam glavo dol in grem naprej kot da ni nič,Hvala za odgovore .
zavrsnik
 
Prispevkov: 1
Član od: ned. 28.apr.2013 17.07

Re: Strah me je pred ,...

Odgovor Darja pon. 29.apr.2013 16.13

Zavrsnik, pozdravljen.

Žal si napisal malo premalo, da bi ti lahko bolj izčrpno odgovorila. Kaj je ta strah, o katerem govoriš, odkod izvira, ne bi ugibala, saj se to lahko ugotovi šele na podlagi bolj poglobljenega pogovora. So pa opisani simptomi verjetno posledica strahu oziroma odgovor tvojega telesa na doživljanje strahu. Čutenje oz. doživljanje čustev se ne kaže samo na emocionalni, ampak tudi na telesni ravni. Se opisani simptomi pojavijo le ob starih prijateljih ali se podobno počutiš tudi v kakšni drugi situaciji, z drugimi ljudmi? Kako je v službi, s sodelavci? Z drugimi kolegi, znanci?
Obenem se sprašujem, zakaj si se vrnil domov, k staršem? Ker si želel ali moral priti nazaj? Kako se počutiš ob tem? Kaj zate pomeni vrnitev domov?

Kolikor vem, ni določeno, do kdaj si moraš najti punco. :pomezik: Vprašanje je, kaj te ovira pri tem, da si jo ne moreš najti, če si to želiš. Kakšno mnenje imaš o sebi? Se kritiziraš, iščeš napake na sebi, se primerjaš z drugimi? Naše vedenje in čustveno doživljanje je v skladu z našimi razmišljanji, predstavami o sebi. Če imamo slabo samopodobo, slabo mnenje o sebi, nas je sram, se največkrat odzovemo odklonilno, smo na distanci, odmaknjeni. Lahko dajemo vtis, da nas ne zanima. Seveda s tem »odpodiš« punce, ki si jim všeč. Če te sodelavka ogovori, ali postaneš negotov, ne veš, kaj bi odgovoril, te je sram? In greš naprej?

Predlagam, da greš morda kdaj na kakšen pogovor s strokovnjakom in bosta skupaj ugotovila, kako izboljšati samopodobo oz. kaj pomeni strah, ki ga doživljaš.

Želim ti lepe praznike. :sonček:
LP, Darja
Uporabniški avatar
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 132
Član od: tor. 13.apr.2010 18.07


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 2 gostov