slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
služba - uničevalec življenja • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

služba - uničevalec življenja

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z depresijo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

služba - uničevalec življenja

Odgovor Čokolada ned. 18.mar.2018 15.01

Pozdravljeni,

stara sem 25 let in po poklicu srednja medicinska sestra. Pred nekaj leti, sem počasi začela izgubljati voljo in zanimane za vse povrsti. Že kot otrok nisem bila preveč družabna, 11 let sem bila edinka.
Problem je v tem, da nikoli nisem imela veliko prijateljev, držala sem se zase. Kasneje ko pa sem pridobila prijatelje sem se jih zelo hitro naveličala. Pogovori in druženje z njimi mi je postalo dolgočasno in v breme. Počasi sem se jih začela izogibati. Vendar težava ni v tem. Začelo se mi je dogajati, da me več ne veselijo stvari, ki sem jih rada počela. Npr. bila sem pravi knjižni molj, sedaj redko vzamem v roke knjigo. Rada sem tudi sestavljala sestavljanke, pa tudi tega ne počnem več.
S partnerjem s katerim sem skupaj 2 leti poizkušava urediti to moje nezanimanje za vse kar me je prej veselilo. Bojim se da sem našla pravi razlog za moje ne zainteresiranje.
Po končani gimnaziji sem naredila še sredno zdravstveno šolo. Skoraj leto dni sem iskala pripravništvo. Ko sem ga zaključila in naredila strokovni izpit, sem brez težav našla službo. Potem sem zamenjala kar nekaj služb za določen čas, predvsem v domovih za starejše. Postala pa sem zadirčna, slabe volje, brez energije in počasi me je minilo vse kar me je prej veselilo. Tudi zredila sem se skoraj 10 kg.
V zadnje 6 mesecih sem zamenjala 2 službi, eno od teh sem izgubila. In najbolj me skrbi to, ker sem sedaj ko nisem v službi veliko bolj vesela, manj obremenjena, manj zadirčna do drugih. Prav tako sem počasi začela izgubljati odvečne kg. Sedaj pa me skrbi, ker moram najti sližbo...kaj bo ko se bom zopet zaposlila? Bo šlo vse spet navzdol?

Hvala za pomoč
Čokolada
 
Prispevkov: 1
Član od: ned. 18.mar.2018 14.46

Re: služba - uničevalec življenja

Odgovor Nevenka pon. 19.mar.2018 13.03

Pozdravljena, "Čokolada",

postavila si težko vprašanje in odgovorila ti bom ravno tako z vprašanjem. Ali si kdaj razmišljala, kakšna bi morala biti služba, v kateri bi se dobro počutila, kakšno delo bi ti odgovarjalo? Kakšne sodelavce si želiš in ali si želiš, da bi bilo delo bolj individualno z minimalnimi kontakti? Verjetno se v odgovoru na moja vprašanja skriva tudi odgovor na tvoja.

Težko je reči, kaj te je v službi najbolj obremenjevalo, samo delo ali odnosi. Praviš, da ti je bilo včasih že druženje s prijatelji v breme in verjetno je tvoja težava ravno v tem. Če nas družba in odnosi izčrpavajo in so nam odveč, potem nam je v vsakem okolju, kjer je tega veliko, težko.

Tvoj poklic je seveda povezan z ljudmi, mogoče pa bi lahko tudi v tem poklicu našla kakšno delo, kjer teh stikov ne bi bilo toliko. Verjetno bi ti bilo tam lažje.

Vprašanje je tudi, kaj se dogaja v tebi, ko se družiš. Ali so tu strahovi, da ne boš dovolj dobra, da se ti bodo posmehovali, te kritizirali, ali pa ti je preprosto že samo druženje odveč in te dolgočasi, zgodbe ljudi pa so ti nezanimive?

Vsekakor ti svetujem, da se mogoče oglasiš na kakšnem individualnem razgovoru, da ugotoviš, kaj se dogaja. Ko boš vdela, kje točno leži problem, se bodo začele kazati tudi rešitve. Večina teh težav je namreč rešljivih in res ni nujno, da celo življenje boriš z njimi.

Vse dobro ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost