slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Otezeno dihanje • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Otezeno dihanje

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z depresijo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Otezeno dihanje

Odgovor Otezeno dihanje pon. 10.feb.2020 15.26

Pozdravljeni,


Pred dvemi tedni so se zaceli napadi dusenja.. obcutek da moram globoko zajet zrak in ko zajamem zrak obcutek da mi v grlu nekaj zapre in da nemorem do konca zajeti zraka. Je zelo neprijeten obcutek. Ko globoko vdihnem priblizno 5x potem se vse skupaj sprosti in lahko zadiham normalno. To se ponavlja skozi cel dan. Zvecer ko grem spat in ko se ulezem nimam problemov, tudi ponoci me nic ne zbuja. 


Konec leta opravila vse preizkave(uz srca, uz trebuha, kri, vodo, blato, slikanje pljuc, spirometrijo, kri za scitnico, ekg, testirali so me na zelodcno in crevesno bakterijo, opravila sem gastroskopijo- na nobenem izvidu nobenih posebnosti, da bi bilo kaj narobe). Holesterola nimam, sladkorne tudi ne. Pritisk imam nizek (60-75 in 98-110).

A mi lahko kaj svetujete ali je to tesnoba?
Ali se lahko izvidi tako hitro poslabsajo da je kaj narobe?
Otezeno dihanje
 
Prispevkov: 2
Član od: pon. 10.feb.2020 15.22

Re: Otezeno dihanje

Odgovor Nevenka tor. 11.feb.2020 12.34

Pozdravljeni,

težave pri dihanju, kot jih opisujete, so zelo pogosto del anksioznosti. Človek ima občutek, kot da ne more vdihniti dovolj zraka in zato včasih diha hitreje in v paniki, kar lahko včasih izzove omotičnost, mravljinčenje, stiskanje v prsih in podobno. Navadno se takšne težave začnejo v nekem bolj stresnem obdobju ali po njem, vzdržuje pa jih naš strah pred njimi. Glede na to, da ste bili pregledani tako rekoč od nog do glave, ste lahko popolnoma mirni in se ne sekirate, kadar se vam bo spet zdelo, da težko dihate. Najhitreje bo minilo, če boste zadevo čim bolj ignorirali in med dihanjem ostali čim bolj mirni. Ključno je seveda zaupanje. In ne, prav nič se vam pri takšnih anksioznih težavah ne bo zgodilo.

Morate pa vedeti, da takšne zadeve navadno ne izginejo čez noč in če to pričakujemo, smo navadno razočarani. Za nekaj časa vzemite tole dihanje v zakup in se poskusite sprijazniti z njim. Nikakor se ne izogibajte kakšnih dejavnosti, mirno lahko delate prav vse, predvsem pa se začnite ukvarjati s čim bolj zanimivim in nikakor ne brskajte po spletu, kaj bi to lahko bilo.

Spomnim se klientke, ki je imela podobne težave in je to vsa prestrašena zaupala svojemu fantu, ta pa ji je popolnoma hladnokrvno in v smehu rekel: "...odpri usta, saj lahko tudi tako dihaš..." :pomezik:

Želim vam prijeten, miren in zabaven dan :pomezik:
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 673
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Otezeno dihanje

Odgovor Otezeno dihanje tor. 11.feb.2020 14.45

Pozdravljeni,

Res je da se je to zacelo dogajat, pred 3 tedni po 3 nocni..
Res je da sem takrat malo spala (3ure na dan), pa tudi ponoci nisem delala ze 1 leto.
In od takrat je ta obcutek vedno prisoten.

Imela sem v pondeljek se orl preged, kjer so ugotivili, da imam gerb ter zatecene glasilke, ampak po besedah zdravnika ni to nic nevarnega..

Upam da se stvari pomirijo in da res ni kaj narobe..

Hvala za vas cas in vas odgovor :)
Otezeno dihanje
 
Prispevkov: 2
Član od: pon. 10.feb.2020 15.22


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron