slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
nadzorovanje dihanja • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

nadzorovanje dihanja

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z depresijo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

nadzorovanje dihanja

Odgovor svetlan ned. 22.nov.2020 21.23

Pozdravljeni,

v zadnjem času se mi dogaja nekaj zares čudnega. Začelo se je tako, da sem enkrat kar tako začel opazovati, kako diham. Naenkrat me je od nekje prešinila misel, da mogoče sploh ne bom mogel nehati nadzorovati dihanja, da to nekako moram početi, drugače bo..., ne vem, kaj bo, mogoče bom nehal dihati. Od takrat naprej se te misli ne morem znebiti. Kakšen dan je sicer bolje in se mi zdi vse skupaj smešno, potem pa spet začne. Bojim se, da se mi že meša. Ne upam si nikomur povedati, ker bi verjetno mislil, da sem zrel za norišnico. Postal sem utrujen in brezvoljen, pa tudi apetita nimam več.
Zdaj v tej situaciji si tudi ne predstavljam, da bi šel kam po pomoč. Trudim se zaposliti z vsem mogočim, samo da ne bi mislil na dihanje, včasih uspeva, drugič ne. Zdi se mi, da ves čas samo bežim pred tem.

Lepo prosim za pomoč, nasvet, karkoli...
svetlan
 
Prispevkov: 4
Član od: tor. 2.jan.2018 13.13

Re: nadzorovanje dihanja

Odgovor Nevenka sr. 25.nov.2020 16.21

Pozdravljeni,

pri vas gre za vsiljivke, torej misli neprijetne vsebine, ob katerih se začnemo počutiti tesnobno. Zato poskušamo od njih bežati, kar pomeni, da jih poskušamo preusmeriti, se zaposliti z nečim... Kmalu ugotovimo, da to ne pomaga. Ne moremo zbežati od nas samih in bolj ko bežimo, več je misli. Verjetno ste ugotovili, da je misli več, kadar ste v kakšnem stresnem obdobju oz. se vam tudi v življenju dogaja kaj, kar vam jemlje več energije.

Ukvarjanje z vsiljivkami in njihovo logično razčlenjevanje ne pomaga. Beg tudi ne. Navadno je dobro začeti tako, da pogledamo, kaj se nam dogaja v življenju, ali kje čutimo nemoč, jezo? Velikokrat je anksioznost povezana z neizražanjem nekaterih čustev.

Poskusite enkrat ostati z mislimi, to pomeni, da jih ne odganjate, ne bežite, ampak samo obsedite tam, kjer ste in opazujete dogajanje v svojem telesu in razumu. Najbolje je, da zamižite, saj boste tako bolj pozorni. Opazujte misli, opazujte tesnobo, karkoli se že pojavi. Bodite kot nekakšen zunanji opazovalec. Lahko se bo zgodilo, da bo misli v začetku več, lahko se bodo spreminjale v kaj drugega, lahko bo več tesnobe, lahko se bo spremenila v žalost. karkoli se bo pojavilo, samo ostanite s tem. Videli boste, da se bo na koncu vse umirilo, vi pa boste dobili zanimivo in poučno izkušnjo: da se vam nič ni zgodilo, čeprav ste se soočili s svojimi mislimi. Vaš živčni sistem bo tako počasi začel dobivati sporočilo, da je vse v redu, tudi če se pojavijo misli, da niste v nevarnosti. In tako bo počasi vse skupaj postajalo lažje.

Veliko poguma in vse dobro vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 681
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost