slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
depresija pri partnerju • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

depresija pri partnerju

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z depresijo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

depresija pri partnerju

Odgovor Mornarka15 tor. 20.jan.2015 16.12

Spoštovani,

Prosim vas za nasvet, ker sem v stiski. S partnerjem sva skupaj že skoraj 3 leta. Jaz sem oseba, ki je zelo prilagodljiva, zato se večinoma prilagajam vsemu. V pretklosti je imel partner že težave z depresijo, zdravil se je z antidepresivi, ko je nehal s terapijo nekje sva se spoznala. Zdaj pa somse težave vrnile. Stojim mu ob strani in mu skušam pomagati on pa me enostavno duši. Vsak dan me sprašuje vse podrobnosti iz moje pretklosti, vse mora vedeti do potankosti, za vse zadeve mu moram prisegati, da res držijo. Ne živiva skupaj, vendar sem večinoma proste dni pri njemu. Ob začetku depresije se je odločil, da se preselim k njemu, jaz pa imam občutek,da bi raje še malo počakala. Počutim se zadušeno in sem mnenja, da trenutno to ni dobra ideja, še vedno sem mu na voljo in ob njem. Vendar on me ne posluša, ni pomembno kaj jaz mislim in čutim. V njegovih očeh je meni vse bolj pomembno od njega, ne stojim mu ob strani in ni me, ko me najbolj potrebuje, čeprav to ne drži. On to vidi tako. Danes mi je rekel, če se ne bom k njemu (in njegovim staršem) preselila takoj, je med nama konec. Jaz ne morem, ker sem pred prevelikim pritiskom. Vedno sem si to želela in sem to tudi planirala v tem letu. Vendar če to storim zdaj bom pod še večjim pritiskom, izgubila bom sebe in potonila. Tudi jaz potrebujem napolnit baterije, da sem mu lahko v oporo, vendar imam občutek, da me zaradi svoje bolezni izsiljuje in manipulira z mano. Jaz pa sem izgubljena, otopela, sploh več ne vem kdo sem in kaj si želim. Kaj vi mislite ?

Hvala in lep dan vam želim
Mornarka15
 
Prispevkov: 4
Član od: tor. 20.jan.2015 15.55

Re: depresija pri partnerju

Odgovor Nevenka tor. 20.jan.2015 20.48

Pozdravljena, "mornarka" na našem forumu. Živeti s partnerjem, ki ima depresijo je velik zalogaj za vsakega. Odnos, ki je do bolezni deloval v redu, se lahko naenkrat spremeni. Partner se lahko nenadoma ohladi, ni mu več do telesnih stikov z nami, nikamor se mu ne ljubi, neprestano se pritožuje ali pa pretežni del dneva prespi in je neverjetno utrujen. Vse vidi črno in nič ga ne veseli. To je za bližnje zelo težko in boleče, še posebej zato, ker ga ne morejo razumeti, želijo pomagati, pa velikokrat naletijo na hlad in zavračanje.

Kljub temu pa je depresija ozdravljiva, če gre za težjo obliko, je najboljša kombinacija antidepresivov in psihoterapije. Vaš partner si dovoli, da se v imenu svoje depresije do vas obnaša precej gospodovalno in izsiljuje nekaj, kar mu ne morete in nočete dati. Že zdaj, ko še ne živita skupaj, je vse to za vas zelo težko, vprašajte se, kako bi bilo, če bi bili ves čas ob njem.

Zelo dobro ste začutili, da bi ob tem popolnoma izgubili sebe, verjetno tudi vajin odnos. Ali si predstavljate tako živeti z njim na dolgi rok? Vedno smo dolžni najprej poskrbeti zase in šele potem lahko skrbimo za druge. Verjamem, da vas je strah in ste zmedeni, ampak mislim, da vam vaše telo in srce jasno govorita, kaj je dobro za vas, in to sami najbolje veste. Tudi vi morate postaviti mejo. Partner se mora zdraviti in to ne samo z zdravili, ampak tudi s psihoterapijo, tu morate vztrajati, ker izsiljevanje ni posledica bolezni, ampak vzorec, s katerim poskuša izvajati kontrolo nad vajinim odnosom, čeprav se ne zaveda, kako uničevalno to deluje. S tem izgublja tako vašo podporo kot ljubezen.

Želim vam veliko poguma in pravo odločitev:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: depresija pri partnerju

Odgovor Mornarka15 čet. 22.jan.2015 11.18

Spoštovana,

Hvala vam za odgovor in nasvet. Res sem v precepu in se počutim zelo pod pritiskom, ker zdaj se obnaša obratno, prisegel je,da ne bo več nikoli tako reagiral oz. se tako obnašal. Vse bi storil,da bi mi ustregel in me osrečil. Začel bo s psihoterapijo, tablete že jemlje. Vendar jaz vem,da to ni on. Vem,da vse to počne, ker ima slabo vest, ampak jaz nočem,da to počne, ker to ni rešitev. Kar se tiče psihoterapije in tablet sem srečna,da se je odločil, ker bo to dobro za njega, da bo lahko normalno funkcioniral. Vendar jaz še vseeno nisem srečna, ker vem,da tudi on ni, samo želi si popraviti vse, ker me ima rad. Sploh ne vem kaj storiti :(

Lp --<--@
Mornarka15
 
Prispevkov: 4
Član od: tor. 20.jan.2015 15.55

Re: depresija pri partnerju

Odgovor Nevenka čet. 22.jan.2015 13.40

Pozdravljeni, lepo, da se je odločil za pomoč. Seveda se boji, da vas bo izgubil in želi vse to popraviti. In seveda ni srečen, nihče, ki ima depresijo ni, to je vendar glavni simptom te bolezni.

Zavedajte se, da se med depresijo spremeni način vedenja, čustvovanja, mišljenja, človek se lahko spremeni tudi po zunanjosti. Nekaj časa bo trajalo, da se bo spet vrnil v svojo kožo.

Če mu želite pomagati, glejte na drobne malenkosti, ki se jih morda razveseli, karkoli, in izogibajte se opazovanju negativnih stvari. To resnično ni on, ta trenutek iz njega govori bolezen. In seveda se bo pozdravil. Take stvari niso nikoli samo slabe. S tem, ko se je odločil za psihoterapijo, bo verjetno tudi marsikaj pri sebi spremenil, kar bo vplivalo tudi na vajin odnos.

Stojite mu ob strani in ga spodbujajte in hvalite, s tem lahko še največ pomagate. Obenem pa seveda ne pozabite nase in na svoje potrebe. Od njega ta trenutek ne morete veliko dobiti, zato poiščite nekaj, kar vas bo dvigovalo in polnilo izven tega odnosa, kakšne nove hobije, prijatelje, aktivnosti, karkoli, kar vam bo ponovno dalo energijo.

Želim vam čim več lepih misli za prihodnost --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost