slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Depresija in pretiran strah odhoda na morje • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Depresija in pretiran strah odhoda na morje

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z depresijo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Depresija in pretiran strah odhoda na morje

Odgovor rožica pet. 15.jun.2012 13.59

Pozdravljeni!

Stara sem 29 let in septembra bosta pretekli dve leti, odkar se tudi sama spoprijemam z depresijo in anksioznostjo. Vse se je torej začelo septembra 2010, ko sta tašča in tast odšla na morje in sem se za deset dni preselila k njim, da sem fantu delala družbo (skupaj sva že 10 let, a ne živiva skupaj, občasno samo prespiva drug pri drugem). Potem pa se je začelo dogajati, da je taščin maček, na katerega je bila preveč navezana in za katerega sem ji še pred odhodom zagotovila, da bo vse v redu, zbolel za kugo. Začeli so se vsakodnevni prevozi na veterinarsko ambulanto, stanje pa je iz dneva v dan postajalo slabše, poleg tega pa sem sama preživljala 9 ur na dan, ko je fant bil v službi (po skoraj treh letih diplomiranja, še vedno ne najdem službe) z mačkom, ki je počasi pešal. To je trajalo pet dni, šesti dan pa sem se zlomila in je fant moral priti s službe domov in si vzeti dopust za naslednjih pet dni, ker sem bila čisto na tleh.
Mačka sva morala dati uspavati, ker bi itak sam poginil in začeli so se moji obiski pri zdravnikih zaradi vročine, ki me je oblivala, slabosti, razbijanja srca,... Zdravnica me je pošiljala na razne preiskave, a je vse pokazalo, da ni nič narobe, dokler ni ugotovila, da imam depresijo in anksioznost.
V tem času sta fantova starša prišla domov in tašča o smrti mačka ni vedela nič, ker je fant bil mnenja, da ji ne bova povedala, da ne pokvariva dopusta. Seveda me je takoj klicala, kje je maček in ko sem ji povedala, je brez besed vrgla dol slušalko. Še danes se mi za to ni opravičila.
Začela sem se zdraviti s Cipralexom 10 mg, ki sem ga pol leta pridno jemala, nato sem počasi prenehala. V tem času pa se je bližal moj in fantov dopust in tako kot vsako leto sva se odpravljala na morje za 14 dni. Dva dni pred odhodom sem zopet zbolela, tako da sem prvi teden bila čisto na dnu, dokler se mi po nekaj vzetih tabletah stanje ni začelo spet izboljševati. Spet sem jemala tablete pol leta, letos januarja sem prenehala. Prvih nekaj mesecev sem se počutila super, že sem mislila, da sem se pozdravila, zadnji mesec pa se se zopet vse začelo. Za dva tedna spet odhajava na morje, mene pa je grozno strah, da se bo zgodba spet ponovila. Zato so se znova začele moje slabosti, zdaj še občutek pekoče kože, razbijanje srca in grozen, grozen strah, kaj bo z mano in kako bom preživela dva tedna daleč stran od doma. Spet sem šla k zdravnici po napotnico za psihoterapevta, a kaj ko pridem na vrsto šele 24. julija, kaj pa bom do takrat?
Ponovno sem začela jemati Cipralex, najprej šest dni polovičke, zdaj pa že dva dni celo tableto, pa se mi zdi, da še ni izboljšanja. Prej mi je takoj v nekaj dneh že delovalo, zdaj pa še vedno nič. V strahu se sprašujem, ali mi bodo tablete sploh prijele in kaj bom počela na morju, če mi ne bodo? Pojavil pa se mi je tudi strah biti sama, ker se bojim, da bi mi prišlo na misel, da bi si kaj naredila. Saj ne, da bi si res rada, a kaj če bi slučajno prišel tak moment, jaz pa sama? Pa ko mi je včasih tako hudo in slabo, da bi najrajši kar umrla, še posebej vsak dopoldan, ko nimam nobenih moči in samo spim. Komaj popoldan pridem malo k sebi in dobim nazaj nekaj apetita, čeprav sem že spet shujšala za skoraj 7 kil.
Morala sem se nekomu izpovedati, ker več ne vem, kako naj si pomagam, dokler ne pridem do psihoterapevta. Iskreno prosim za kak nasvet, da se bom vsaj malo znebila tega čudnega strahu, čeprav je v ozadju verjetno še kaj več, kot samo to, kar sem napisala, ker zdaj me je začelo postajati strah že skoraj vsega.
rožica
 
Prispevkov: 1
Član od: pet. 15.jun.2012 13.15

Re: Depresija in pretiran strah odhoda na morje

Odgovor Nevenka sob. 16.jun.2012 22.57

Draga rožica, pozorno sem prebrala tvoje sporočilo in verjamem, da si res v stiski. Ujela si se v krog strahu pred strahom, tipičnega problema, ki mu malo bolj učeno pravimo anksioznost. Vsi tvoji simptomi so samo odraz adrenalina v tvojem telesu in SO POPOLNOMA NENEVARNI!!! Prav nič se ti ne more zgoditi, mirno lahko počneš vse, kar si želiš, greš na morje in kamorkoli ti srce poželi. Seveda bodo simptomi prisotni, ker si boš predstavljala, kaj vse te čaka, vendar je najboljša in najhitrejša pot, da jih preprosto ignoriraš, preusmeriš svoje misli in videla boš, kako hitro bodo minili. Čakajo te dnevi in trenutki, ko bo tvoje počutje precej nihalo, včasih se boš počutila slabše, drugič bolje. Vedi, da gre napredek in zdravljenje v obliki sinusoide počasi navzgor, vendar traja.

Vabim te na našo skupino za pomoč pri anksioznosti in depresiji, kjer boš lahko videla, kako se drugi spopadajo s podobnimi problemi. Veseli te bomo.

Mirno noč ti želi, jutri pa en krasen in miren dan
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron