slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Več simptomov hkrati • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Več simptomov hkrati

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Več simptomov hkrati

Odgovor anonimni ned. 24.avg.2014 11.22

Pozdrav. Imam nekaj težav. Več berem in se izobražujem na področju anksioznosti, paničnih napadov, socialne fobije... v vsaki od teh se najdem ali pa se delno najdem. Imam veliko težav in rabim nasvete! Torej gremo k mojim težavam:

1.) SRAMEŽLJIVOST: Star sem 30 let in že od nekdaj sramežljiv, zadnje čase vedno bolj. Hudo sramežljiv, tako sramežljiv,da med pogovorom ne morem imeti eyecontact več kot kako sekundo ali dve. Tako sramežljiv, da se mi na obrazu in telesu vidi. Skrivam svojo sramežljivost z tem, da probam govoriti in se obnašati brezhibno in brez kazanja čustev, odpiram usta minimalno, kot robot. Zaradi sramežljivosti ne puščam ljudi preveč blizu in imam določeno distanco. Domnevam,da so moje naslednje težave povezane z sramežljivostjo in so se z leti razvile (napredovale).

2.) ANKSIOZNOST: Včasih pretirani strah in zaskrbljenost brez razloga. Veliko razmišljam sam o sebi, o stvareh, o dogodkih, o besedah ki sem jih izrekel, o besedah drugih ljudi... in tako se ponavadi privedem do anxioznosti. Na splošno imam solidno oziroma dobro mnenje o sebi in tudi drugi ljudje imajo dobro mnenje o meni ampak ne vem kje je problem. Rad ljudem ugodim 100%, nočem biti v središču pozornosti in nobenega nočem užalit, raje sam trpim kot bi drugim povedal kaj žalega (tudi ko si zaslužijo). Na vseh internetnih testih sem bil ocenjen kot high level anxiety. Velikokrat se počutim anksiozno (tudi sedaj ko pišem, ker o tem razmišljam), ko pozabim mi je v redu. Anksiozno se počutim na različnih mestih, v službi, doma, v množici, ko se z kom pogovarjam (socialna fobija), med vožnjo.

3.) PANIČNI NAPADI: Tukaj pa nastane problem. Po poklicu sem šofer. Prvi panični napad sem doživel pred 8 leti med vožnjo. Od takrat naprej sem jih doživel kar nekaj z obdobji, ko sem jih doživel nekaj na mesec do nekaj na dan. Panični napadi se hranijo z našim strahom pred samim napadom. Kak smešen in nesmiseln začaran krog. Jaz to vem, ampak se jih ne morem rešit, ker jih ne morem odmislit. Moji panični napadi so pritisk v glavi, vrtoglavica,, suha usta, slabost, plitko dihanje, znojenje, čudna slika (vidno polje), po napadu popolna izčrpanost. Zadnje čase so zelo napredovali in vplivajo na moje počutje. Skoraj jih doživim večkrat na dan, dejansko jih doživim redko kdaj. Opazil sem spremembe, ki me zelo motijo. Začel me je boleti vrat, kot da bi imel težko glavo. Bral sem,da je tudi to eden od simptomov. Naslednji nov simptom je rahla vrtoglavica, angleški izraz je Lightheadedness, slovenskega ne poznam. Sem fizično zelo aktiven tako, da mi ta sprememba življenskega stila ne pride v upoštev. Sigurno pa bom doživel napad (panični ali anxiozni), ko mi kdo gleda pod prste med delom, me opazuje, ali pa ko imam občutek da me opazuje...

4.) PARURERIS: Še ena bolezen, ki je po mojem povezana z sramežljivostjo. Parureris (sodi med socialne fobije). To fobijo imam že zelo dolgo, od mladih nog. Ne morem urinirati, ko je kdo blizu mene, ko me sliši, ko ga slišim, ko me vidi. Enostavno dobim tremo in se ne morem skoncentrirati na uriniranje. Navadil sem se živeti z tem ampak je moteče. Moteče je, ko te prijatelj na zabavi vpraša "zakaj si šel 300 metrov stran scat"?

5.) OSNUTEK: Naj povdarim še enkrat,da imam dobro splošno mnenje o sebi in tudi drugi me imajo radi ter se radi družijo z mano. Moja punca pozna vse moje težave in jih razume ter mi stoji ob strani, drugi pa noben ni seznanjen z mojimi težavami. V službi imamo zdravniške preglede in tam psiho teste, ki jih rešim brez problemov, ker poznam pravilen odgovor in ne obkrožim resničnih odgovorov (zlažem se). Ne bom rekel, da sem zaradi teh bolezni nefunkcionalen ampak sem nesrečen in slabe volje. Poleg tega pa med vožnjo doživeti panični napad je lahko nevarno. Ostale težave me ne motijo tako kot anxioznost in panični napadi, ker le ti dejansko vplivajo na človeka in jih ne moreš zanemarit. Ne pričakujem od vas čudežev, zanima me vaše mnenje, izkušnje...
anonimni
 
Prispevkov: 3
Član od: ned. 24.avg.2014 10.21

Re: Več simptomov hkrati

Odgovor Nevenka sr. 27.avg.2014 11.30

Pozdravljen, anonimni, najprej mi je padlo v oči, da se neprestano "izobražuješ" o svojih težavah in se seveda v vsem najdeš. Pri tvojih težavah je to prav uničevalno, ker se z neprestanim razmišljanjem o tem tvoj strah povečuje, s tem pa tudi težave.
Praviš, da nimaš slabe podobe o sebi. Zakaj pa potem čutiš sram, ko si v družbi in ne moreš gledati v oči. Te težave so vedno povezane s slabo samopodobo. Če nas je sram, nas je pač sram nečesa, kar bi lahko sogovornik opazil na nas, in mi tega pri sebi ne sprejemamo.
Ujel si se v svoj krog simptomov, ki se pri anksioznosti vedno spreminjajo. Ko se na enega navadimo, pride drugi, ki se ga spet ustrašimo, zato se pojača, in tako se vrtimo v navidez začaranem krogu.
Praviš, da bi želel nasvet. Moj nasvet je, da si čim prej poiščeš pomoč v obliki psihoterapije, lahko se za začetek oglasiš tudi na naši brezplačni skupini za pomoč pri depresiji in anksioznosti. Naše naslednje srečanje je v torek ob 18.00 v gasilskem domu Brdo, pa se bova tam kaj več pogovorila v živo.

Lep dan ti želim:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Več simptomov hkrati

Odgovor anonimni čet. 18.sep.2014 20.27

To žal ne bo možno, ker sem doma 200 km v eno smer. Zanima me, če obstajajo kaka zdravila za anksioznost ali panično motnjo, ki se dobijo brez recepta, ne povzročajo odvisnosti in ne vplivajo na sposobnost vožnje vozil?
anonimni
 
Prispevkov: 3
Član od: ned. 24.avg.2014 10.21

Re: Več simptomov hkrati

Odgovor Nevenka sob. 20.sep.2014 21.49

Pozdravljen, v lekarni lahko nabaviš nekaj vrst naravnih antidepresivov na osnovi B-vitaminov, žafrana, mlečnih beljakovin..., ki ne povzročajo odvisnosti, so pa seveda veliko blažji od običajnih antidepresivov. Mogoče ti malo olajšajo simptome, ampak še vedno ti svetujem, da nekje v svoji bližini poiščeš pomoč psihoterapevta, da ugotoviš, kaj se dogaja in odpraviš svoje strahove.

Lep večer:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Več simptomov hkrati

Odgovor kuhar991 pon. 17.nov.2014 10.15

Že nekaj let so mi znani napadi panike in anskioznosst sedaj pa vas sprašujem za mnenje glede teh simptomov: rad kempiram ampak v obdobju anskioznosti me misli na to utesnjujejo in sicer ko pomislim na to dobim tak občutek praznine ne navdihne me to kot prej imam občutek in misli da bom v šitoru utesnjen kot kip brez čusstev da bom kot.zombij in se ne bom mogel sprostit. Ko sem tesnoben in pomislim na kaj lepega se prestrašim da me.bo to otesnjevalo da ne bom mogu funkcionirato občutki in misli so res grozne včasih imam občutke greze ko sedim na terasi vv mraku me spreleti občutek groze da se bo zgodilo kj groznega včasih imam tudi neracionalen strah občasno me stisne takšna tesnoba da dobim občutek da bo konec da tako ne bom mogel več živet naj ovem da občutka krivde nima oz.kakšnih prividov prislouhov ali kaj podobnega samo taki. Grozni občutki ko pomislim na dogodek ki je realn to se pojavlja občasno driugače pa ko tega ni sem popolnoma normalen z normalnimi mislimi zanima pa me ali lahko misli o tesnobi in simptomih povzročijo da.ne.moreš občutiti iste sproščenosti in veselja kot prej oz postaneš brez volje in veselja ali je to posledica tesnobe in tuhtanja ker ko se sprostim zopet dobim prijetne občutke in vse pa še zanima me vedno me.je najbol veselilo mišlenje in veselje do vsega v prihodnosti sedaj pa kot da bi imel neko blokado čustev takrat me ta misel otesnjuje oz mi daje take obupane občutke da bom kot kip in se ničesar ne bom veseliu kar me osrečuje. To je takšna huda zaskrrbljenost in občutek utesnjenosti je res vse to moj negativni način razmišlanja v času anskioznosti??
.Po naravi sem srečen veselim se vsega imam ideje in se veselim prihodnosti z punco...ampak potem pride obdobje napisanega ali je to znak začetek manične depresije naj povem d to obdobje traja kakšna 2.meseca drugače pa sem skos dobre volje in veseu manije še nisem doživel ...v anskioznosti se velikokrat zaprem vase in me že to da je nekdo zraven mene utesnjuje hvala za odgovor
kuhar991
 
Prispevkov: 6
Član od: pon. 17.nov.2014 10.06

Re: Več simptomov hkrati

Odgovor Nevenka pon. 17.nov.2014 20.20

Pozdravljen, kuhar991 na našem forumu. Boj s simptomi anksioznosti je vedno težak in človeka izmuči do te stopnje, da postopoma ne čuti več veselja, samo še neznansko utrujenost in brezvoljnost. zato psihiatri velikokrat diagnozi anksioznost dodajo še depresija. Gre za to, da se s simptomi ne moremo boriti, ker v tem boju simptomi navadno zmagajo oz. se pojačajo in postajajo pogostejši. Pravi ključ je umirjanje in sprejemanje v stilu: " Bom pač nekaj časa "kip brez čustev", pa kaj?" Prav nič se ti ne more zgoditi in od anksioznosti ne boš okamenel ali kaj podobnega, navadno sploh ne okamenimo, niti slučajno, saj nas simtomi ponavadi prisilijo v gibanje, včasih nas mrazi, nam je vroče, imamo mravljince, glavobol, tesnobo.... in večina se v izogib simptomom giba, hodi naokoli, se zamoti s čim... Bistveno je, da se da stvar preživeti in bolj kot jo sprejemamo kot normalen del našega življenja (čeprav to ni lahko!), prej se simptomi zmanjšajo, mi pa dobimo spet nazaj energijo in veselje.

Če imaš možnost, se nam pridruži na skupini za pomoč pri anksioznosti in depresiji, ki poteka vsek drugi torek ob 18.00 v Gasilskem domu Brdo, Brdnikova 14 v Ljubljani. Skupina je brezplačna.

Želim ti lep večer in veliko zaupanja v prihodnost --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Več simptomov hkrati

Odgovor kuhar991 pon. 17.nov.2014 21.46

najlepša hvala za odgovor,ki mi zelo veliko pomeni!! ali lahko večkrat dnevno dobim take občutke ko sm jih opisal in sem nato zopet vesel in srečen ali je to lahko znak bipolarne motnje občasno imam tudi takšne občutke tesnobe podobne žalosti ne znam opisat ko to mine sem zopet zadovoljen ...ker sem anskiozen berem veliko o raznih motnjah z podobnimi simnptomi zasledil sem mejno osebnostno motnjo in sem takoj pomislil na sebe in postal grozno prestrašen: včasih imam občutke praznine ,zaradi sedanjih uspehov se velikokrat počutim malo bol pomembnega... pri prvi moji ljubezni sem se zelo navezal in potem je bilo konec in me je to zelo sesulo zato me je zdaj velikokrat obremenjuje oz.straši misel ko sem v zvezi da če se ne bom neprestano trudil oz ko bom postal tesnoben in bom se malo zapru vase da me bo punca pustila strah me je navezat se ker se bojim da bom trpeu ko bo konec izbruhov jeze nimam imam stalne prijatelje če se skregam z prijatelji se pobotamo in jih ne sovražim kasneje ne idealiziram ljudi včasih imam tudi kakšno bol impulzivno misel ampak ko premislim odreagiram pravilno, po naravi sem srečen in tudi zato uživam v ljubezni ampak ko se pojavi tesnoba se mi čustva ohladijo in se zaprem vase vendar ne postanem sovražen v glavnem :simptome ki jih sam povezujem z motnjo so
-strah da bi me zaradi občasnih obdobij anskioznosti zapustila ljubljena oseba
-strah da bi me punca zapustila
-malo večja samozavest
-občasna anskioznost
-v času tesnobe se malo ohladim
-v zvezi preveč gledam na sebe
-navezanost na starše nasplošno me skrbi ali bom lahko normalno ohranjal ljubezenski odnos zaradi napisanega

ker sem se v na testu najdel v petih trditvah od 46 kar kaže da absolutno nimam motnje se js oklepam parih simptomov in jih še bol poglabljam tako da že nakoncu verjamem v to
lp.
kuhar991
 
Prispevkov: 6
Član od: pon. 17.nov.2014 10.06

Re: Več simptomov hkrati

Odgovor kuhar991 pon. 17.nov.2014 22.04

Samo tole bi še rad povedal ,da me veseli še en drug poklic vendar sem potem pomisli da bom kot kuhar bolj pritegnil punce zelo rad se vozim z motorjem ampak ker je oče navdušen nad motorji se počutim bol ponosnega ker se mi zdi da me oče bol ponosen na mene pa tudi želim imeti punco ki nima motorja da bi imel jaz večji ego vendar ko imam punco jo ljubim in če se skregama mi je hudo do zdej me to ni oviralo venda se zavedam tega sedaj pa ko sem prebral članek o MOM sem popolnoma prestrašen naj povem da sem drugače samozavesten lahko tudi želim da imam motor samo jaz da ji lahko na tak način pokažem kaj novega in še bolj uživa z mano se opravičej ker vas utrujam :)
kuhar991
 
Prispevkov: 6
Član od: pon. 17.nov.2014 10.06

Re: Več simptomov hkrati

Odgovor Nevenka sr. 26.nov.2014 16.32

Pozdravljen,

prvo pravilo pri vseh vrstah anksioznosti in strahov je, da prenehamo brskati po internetu, delati teste in iskati diagnoze. Prav vsi se lahko na nek način najdemo skoraj v vseh psiholoških težavah in diagnozah, če le zadosti dolgo beremo. Anksioznost ima namreč to lastnost, da ko se nečesa ustrašimo, se to pojavi ali pojača, pa čeprav nam nič ni oz. smo zdravi. Če bi zdajle npr. prebral, da je boleč palec na nogi znak neke smrtonosne bolezni, bi prav v kratkem začel čutiti rahlo zbadanje, pekoč občutek ali bolečino v palcu, ki bi z dnevi verjetno narasla. Bolj ko se opazujemo oz. smo detektiv lastnega telesa, bolj je vse narobe z nami oz. se nam to zdi. Zato je edina rešitev: prenehanje z brskanjem in opazovanjem telesa in skok v pravo življenje. Kar pomeni, začeti z novimi konjički, bolj so nori in nenavadni, bolje je, začeti z druženjem, žurkami, novim študijem, službo, karkoli, samo, da spremenimo način življenja in obrnemo svojo pozornost na nekaj, kar je mnogo bolj zanimivo in lepše od čakanja na to, kdaj bomo zboleli...

Želim ti lep dan, veliko smeha in čim prejšnji skok v življenje:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Več simptomov hkrati

Odgovor kuhar991 sr. 26.nov.2014 21.52

Hvala za vaš odgovor

ali so grozni občutki pogube včasih me zagrabi tako grozen občutek da bi v tistem trenutku najraje pobegnil ali umru tak občutek groze da ne bom mogel živeti da me bo stisnilo v prihodnosti da me bo svet otesnil ne znam opisat pač groza o pogubi sebe ali je to znak anskioznosti?
lp.
kuhar991
 
Prispevkov: 6
Član od: pon. 17.nov.2014 10.06


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 2 gostov