slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
tezave z poziranjem • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

tezave z poziranjem

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

tezave z poziranjem

Odgovor marjetica77 sob. 31.jan.2015 18.21

Ze stirinajst dni imam tezave z poziranjem v predelu scitnice ali adamovega jabolka. Obcutek imam kot da me nekdo stiska za vrat. Imam tudi obcutek da imam nekaj v grlu najveckrat po obroku (kot da bi hotela hrana ven iz zelodca).Imam tudi obcutek polnega zelodca ceprav ne zauzijem nobene hrane. Pogosto se mi spakuje in imam veliko sline v ustih tako da jo kar naprej poziram.Bila sem pri zdravniku in krvni izvidi so bili ok. Tudi scitnica je bila ok (TSH 5,28). Narocena sem na gastroskopijo. Ko sem bila na pregledu v bolnici sem dobila izvid gastroezofagealni refluks. Ker me zgaga nikoli ne pece ali je mozno da je refluks brez okusa (ne grenek in ne kisel) da ga ne obcutim. Ponoci se stanje nekoliko umiti najslabse je cez dan. Trenutno jemljem concor cor 2,25 zjutraj. Stara sem 44 let in me je strah da ni kaksna resnejsa bolezen namrec moj oce je umrl za rakom na poziralniku.
marjetica77
 
Prispevkov: 1
Član od: sob. 31.jan.2015 17.48

Re: tezave z poziranjem

Odgovor Nevenka ned. 1.feb.2015 11.50

Pozdravljena, marjetica,

težava s požiranjem in stiskanjem v grlu ali vratu je lahko eden od simptomov anksioznosti in je precej pogost. Izvidi ščitnice so na zgornji meji, ne vem, če je ščitnica tudi povečana, morda bi bilo tudi tu še smiselno narediti nekaj preiskav.

Vsekakor vse skupaj zelo spominja na psihični vzrok, vendar bi jaz najprej izključila vse možne organske vzroke. Imam kar nekaj klientov s podobno psihosomatiko, ki mine postopoma, ko se nehajo s tem ukvarjati. Skoraj sigurno vas je strah čisto po nepotrebnem in ta strah simptom vzdržuje. Takoj, ko pomislite na grlo in požiranje, se seveda cmok pojavi. In ko ga že vnaprej pričakujete, seveda bo.

Idealno bi bilo, ko bi se nekaj časa ukvarjali s čim popolnoma drugim, kakšno novo dejavnostjo, bolj ko je zanimiva in adrenalinska, bolje je. Vaše misli morate potegniti proč od telesa, drugače se vedno bolj zapletate vanje in posledično je simptom vedno močnejši in pogostejši, čeprav popolnoma nenevaren:-)

Svetujem vam, da torej naredite še potrebne preiskave, in če bodo vse negativne, se mi javite na mail: nevenka.breznik@siol.net, pa se bova dogovorili za pogovor, da vidiva, kaj se dogaja.

Želim vam prijetno nedeljo :)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost