slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Strah • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Strah

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Strah

Odgovor sixo tor. 22.jan.2013 19.27

Pozdravljeni!

Sem 22 letna študentka. Težave so se pričele pred prb. enim letom. V tistem obdobju sem doživela zame kar nekaj stresnih situacij: bolezen v družini, prepiri s sorodniki, novica o teti - izgubila je nadzor nad seboj, ni vedela kje se nahaja, ko je odšla v trgovino, obremenjevala sem se z 8 let starejšo sestro, ker sem izvedela, da kadi travo. To sem povedala tudi staršem ampak mislim, da ne morejo kaj dosti narediti glede tega, ker se sestra o tem noče pogovarjati in vse zanika. Malo se počutim krivo, da sem še njih obremenila s tem, dosegla pa nisem nič. Torej je večina teh stresnih situacij takšnih na katere nisem imela/nimam vpliva oz. ne morem kaj dosti narediti, ker nekako to niso moji osebni problemi me pa zelo obremenjujejo, ni mi vseeno. Potem so se postopoma začele pojavljati moje težave: najprej omotičnost, slabost, tresenje rok, velikokrat me je strah, da se mi bo zmešalo, strah pred nekaterimi dogodki, ki sem jih včasih imela zelo rada (potovanja, druženja s prijatelji, koncerti, kosilo v kakšni restavraciji...). Lansko leto sem obiskala tudi osebnega zdravnika, imela različne preglede in preiskave, vsi izvidi so bili brez problemov. Imam zelo dober odnos s starši, mami sem zaupala moje težave. Zdi se mi, da je tudi ona bolj panična v nekaterih situacijah, ni pa nikoli imela takšnih simptomov kot jaz (vrtoglavic itd.). Velikokrat, ko se o tem pogovarjava mi reče naj obiščem zdravnika, ker je mnenja, da imam kakšne zdravstvene probleme.Veliko o anksioznosti sem si že prebrala in o tem dosti vem, res pa je da sem mogoče premalo disciplinirana/vztrajna pri udejanjenju tega kar preberem. Delam na tem, da to popravim. Včasih se kakšen dan počutim v redu, naslednji dan pa je spet žalosten in preživet v strahu, brez kakšnega posebnega razloga. Nekako uspevam brez tablet. Moja želja pa je, da sedaj, dokler (vsaj mislim) še nisem globoko v tem, se nekako dvignem in živim vsaj prb. takšno življenje kot pred enim letom. Anksioznost mi nekako krade lepa leta mojega življenja, nimam volje do veliko stvari, niti ne upam razmišljati o tem, da bi s tem strahom živela celo življenjem, imela ob tem še kakšno vsakodnevno obveznost kot je služba, kjer bi bila 8h ali družino (ki si jo zelo želim) v takšnem stanju. Vse to me žalosti.
Zanima me, če je mogoče opisane težave premagati brez zdravil, zopet zaživeti življenje brez nepotrebnega strahu in seveda prosim za nasvet, na kakšen način se naj lotim reševati nastalo situacijo.
Za Vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Lp
sixo
 
Prispevkov: 2
Član od: tor. 22.jan.2013 18.23

Re: Strah

Odgovor Nevenka tor. 22.jan.2013 21.08

Pozdravljena, sixo, na našem forumu. Zelo lepo si opisala svoje težave. Vem, da z vsem tem ni lahko živeti, čeprav je stvar popolnoma nenevarna. Problem je, ker so simptomi neprijetni in nam jemljejo veliko energije. Praviš, da se zavedaš, da na določene probleme v svoji družini ne moreš vplivati, skrbi te pa še vedno. Verjetno si zelo odgovorna, pridna, hitra oseba, ki nase prevzema še skrbi drugih in to je bilo v nekem trenutku preprosto preveliko breme zate. Veš, z anksioznostjo in njenimi simptomi se ne moremo boriti, potrebno je plavati z njimi, jih sprejeti, se morda spoprijateljiti z njimi, predvsem pa se jih ne bati. Prav nič se ti ne bo zgodilo, čeprav se nam včasih zdi, kot da nas napada nekaj, kar je močnejše od nas in na kar nimamo vpliva. Vse to ima svoj namen in ti želi povedati, da moraš nekaj spremeniti v svojem življenju, morda postati manj zahtevna do sebe, zmanjšati pričakovanja do drugih, se zadovoljiti s povprečno opravljenim delom ali izpitom, nehati skrbeti za druge. Anksioznosti včasih rečemo kar strah pred strahom in se da seveda pozdraviti tudi brez tablet, z intenzivnim delom na sebi oz. psihoterapijo. Težko ti dam nasvet, kako se lotiti tega, ker je treba ozavestiti svoje vzorce vedenja, mišljenja in čustvovanja, ki izvirajo iz otroštva, ter jih spremeniti v nove, ki nam pomagajo pri reševanju problema in bolj polnem življenju. To je proces, ki zahteva svoj čas. Pomembno je, da se ne bojiš telesnih simptomov, da jih ignoriraš in počneš vse, kar te veseli. Ničemur se ni potrebno odpovedati, še več, poišči stvari, ki te napolnjujejo, veselijo in odvračajo tvoje misli od telesa. Nisi bolna, popolnoma zdrava si in mirno si lahko privoščiš tudi službo in družino.
Te pa seveda vabim tudi na našo brezplačno skupino za pomoč pri anksioznosti in depresiji, ki bo naslednjič spet čez 14 dni in kjer se bova lahko kaj več pogovorili o problemih, ki te težijo.

Želim ti lep večer in čim manj strahcev --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Strah

Odgovor sixo sr. 23.jan.2013 8.44

Hvala za Vaš hiter in pomirjujoč odgovor!
Razumljivo in čisto logično mi je, da je potrebno, tako kot ste napisali, ozavestiti vzorce vedenja, mišljenja in čustvovanja ter jih spremeniti v nove. Ali se je potem smiselno poglobiti v to, kako sem v preteklosti, ko je prihajalo do meni stresnih dogodkov, razmišljala, čutila in kaj sem takrat storila ter to poskušati spremeniti. Npr.: če je sestra imela kakšen večji prepirala s starši sem iz sosednje sobe poslušala, glede česa se prepirajo, v glavi sem si že predstavljala, da prepir pride tako daleč, da sestra zbeži od doma ali da bodo starši zaradi tega še cel teden žalostni, včasih sem se vmešala v prepir (hotela sem jih pomiriti) ali pa sem se enostavno zaprla v sobo, tresla in jokala. Za njih pa je to bil prepir po katerem so naslednji dan ali že prej, normalno komunicirali. Zame pa ne tako hitro pozabljiv dogodek npr. ko sem odšla po prepiru ven, sem razmišljala o tem, kaj pa če se spet prepirajo, grem domov, lahko se kaj zgodi in podobno. Sedaj pa bi poskušala npr. z novim načinom, ko pride do prepira, oditi ta čas na sprehod, se zamotiti s čim, se izolirati od neprijetne situacije. In tako bi pri različnih situacijah najprej razmislila, kako reagirati, da mi takšen dogodek čim manj škodi, mi pusti posledice...Do sedaj sem zmeraj pri vsem sodelovala, poskušala pomagati, včasih mi je to uspelo, velikokrat pa na situacijo nisem imela želenega vpliva in se stvari niso zgodile kot sem si želela in to pusti neko bolečino, nemoč, ki je po eni strani nepotrebna (tudi prijatelji večkrat rečejo, da se za tuje probleme ne smem obremenjevati). Na začetku bom imela mogoče občutek sebičnosti, vsekakor pa bom vztrajala, če bom počasi opažala spremembe na bolje. Ali pa je to beg pred problemi in se s tem ne reši nič oz. pomeni to, da se ne znam soočiti z nastalo stresno situacijo? Trudila sem se in še naprej se bom. Poskušala bom najti način, da strahci ne bodo imeli tako velik pomen v mojem življenju, samo na pravo pot se je potrebno usmeriti.
Hvala za povabilo in če uspem dobiti prevoz se z veseljem udeležim. Lp
sixo
 
Prispevkov: 2
Član od: tor. 22.jan.2013 18.23

Re: Strah

Odgovor Nevenka čet. 24.jan.2013 17.59

Mislim, da se ni preveč smiselno poglabljati v preteklost in pretekle prepire, vsekakor pa je dobro, da se oddaljiš od sedanjih. Tvoji prijatelji imajo prav, ko pravijo, da ti prepiri niso tvoj problem in da ne moreš vsega rešiti. Če se zaradi tega počutiš slabo, poskrbi zase tako, da se umakni, počni kaj drugega, kar te pritegne, predvsem pa na splošno počni kaj takega, kar te zares veseli. To je pravzaprav največ, kar lahko sama storiš poleg tega, da poskusiš sprejeti telesne simptome, jih ignorirati in živeti na polno:-)

Lep večer
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron