slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Strah pred psihozo in drugimi podobnimi motnjami • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Strah pred psihozo in drugimi podobnimi motnjami

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Strah pred psihozo in drugimi podobnimi motnjami

Odgovor Maksima ned. 20.sep.2020 10.56

Pozdravljeni!

Sem mamica 1 leto starega sinčka. Že od majhnega se borim z vsiljivkami z agresjvno vsebino in panicnimi napadi. Bilo je tudi par let cisto ok, zdaj se pa spet zacelo na polno. Zelo zelo se bojim, da kdaj zgubim kontrolo nad tem. V bistvu se bojim shizofrenije in psihoze in vse kar je povezano s kontrolo. Zdaj me pa zanima, ali je mozno da bi bile te vsiljivke oz OKM (nisem prepricana ce bi to bil OKM, ker nimam nobenim posebnih kompulzij) lahko povod v te hujse bolezni kot so psihoza oz shizofrenija? Oz ce vprasam boljse. Ali imam kaj vecjo verjetnost za razvoj teh bolezni, kakor nekdo ki nima OKM?

Nevem točno kako bi se lotila in soočila s temi vsiljivkami, če imam pa grozen strah pred izgubo kontrole? Na splošno me je strah, da kdaj škodujem svojemu otroku katerega imam najrajši na svetu. in to je zelo grozen strah, da bi najrajši videla, da me nekam zaprejo in se tako izognem tem občutkom.

Sem prebrala na internetu (vem, napaka), da naj bi obstajala neka povezava med tema boleznima in potem se je začela velika panika. Lahko vam dam tudi povezavo do članka, mogoče sem si ga tudi narobe interpretirala, ampak v moji glavi je to en velik alarem.

Naj povem, da bolezni kot so psihoza in shizofrenija poznam samo iz vidika prisluhov in tem, da nekaj narediš drugemu, ker ti je to glas rekel itd. No in tega je mene najbolj strah in potem skos preverjam če mam prisluh ali nimam in si kr neke stavke govorim v glavi da preverjam če je prisluh itd. v glavnem grozno :( :( imam čudovitega sinkota, ampak jaz skooos samo o tem premišljujem, raziskujem.

Zakomplicirana sem, vem. Lepo bi vas prosila za nasvet oziroma malo bolj realistično razlago teh mojih strahov
Maksima
 
Prispevkov: 1
Član od: ned. 20.sep.2020 10.46

Re: Strah pred psihozo in drugimi podobnimi motnjami

Odgovor Nevenka pon. 21.sep.2020 10.37

Pozdravljeni,

verjetnost, da zbolite za shizofrenijo ali kakršnokoli obliko psihoze je enaka kot jo imamo vsi, torej praktično zanemarljiva. Pri psihozah ima velik faktor dednost.

Pri anksioznosti so strahovi lahko različni, najpogosteje pa nas je strah smrti, tega, da bi se nam zmešalo (pod to si predstavljamo različne stvari, večinoma kakšne psihoze) ali da se ne bi mogli normalno gibati.
Večino tistih, ki imajo takšne vsiljivke kot vi, je strah psihoze, še posebno, kadar brskajo po spletu in naletijo na kakšen čuden članek (teh je pa tam vedno dovolj).

Velikokrat se kakšne čudne agresivne misli pojavijo po porodu, verjetno pod vplivom stresa, ki ga prinese skrb za malo bitje, malo pa tudi pod vplivom zmešnjave hormončkov, ki se počasi sestavljajo v normalno stanje. Takrat so mamice utrujene, zaskrbljene in neprespane. Agresivne misli, ki se nam vsiljujejo, navadno samo povedo, kakšne so naše vrednote. Če imamo npr. najraje na svetu svojega otroka, se nam bodo vsiljevale misli, da bi mu kaj naredili, ga zadušili z blazino, vrgli skozi okno, skratka zelo morbidne in nasilne misli. Navadno mamice sklenejo, da morajo biti same zares čudne, psihopatske morilke ali pa da se bliža obdobje, ko se jim bo zmešalo in bodo počele stvari, ki se jih najbolj bojijo.

To se nikoli, nikoli ne zgodi. Misli so namreč misli, dejanja pa nekaj povsem drugega.
Kar poskusite npr. intenzivno razmišljati, da vržete svoj telefon ob steno. Zelo intenzivno razmišljajte, predstavljajte si z vso domišljijo. No, ste ga vrgli? Niste, kajne? Zakaj ne? Ker tega nočete in ker je za dejanja potrebna popolnoma drugačna sila kot za misli. Misli so lahko kakršnekoli, dejanja pa so nekaj povsem drugega.

Torej, lahko ste povsem mirni. Prav nič se ne bo zgodilo in tudi to obdobje bo minilo. Pa še nekaj. Ne morete se boriti z mislimi in zelo težko na silo razmišljate kaj drugega. Lahko pa poskrbite, da boste bolj spočiti, najdete kakšno meditacijo ali tehniko sproščanja in poskrbite za to, da imate tudi kaj časa zase. Nadležne misli so namreč najbolj podivjane takrat, ko smo utrujeni, nemočni, jezni, žalostni...

Če ne bo bolje, bi vam pa priporočila psihoterapijo. Lahko nas pokličete in se oglasite, zdaj veliko delamo tudi online, tako da oddaljenost od Ljubljane ali pomanjkanje časa ni več problem.

Vse dobro vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 697
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron