slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Sramežljivost ali socialna anksioznost? • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Sramežljivost ali socialna anksioznost?

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Sramežljivost ali socialna anksioznost?

Odgovor january pon. 4.nov.2013 14.07

Lep pozdrav,
Stara sem 20 let, že nekaj časa prebiram o socialni fobiji in se sprašujem, če je to to pri meni. Vedno sem bila sramežljiva in tiha. V osnovni šoli sem imela eno prijateljico, z ostalimi se nisem družila. V srednji šoli se je zgodba prav tako ponovila, spet sem si našla eno zelo dobro prijateljico. Z obema sem še vedno v stiku, ampak se vidimo bolj kot ne občasno. Imam res veliko težavo pri spoznavanju novih ljudi, ker ne vem o čem bi se pogovarjala. Sploh, ko gre za večjo skupino neznancev. Vedno razmišljam kaj bom rekla, da ne bo kaj narobe ali pa da bi se osramotila pred njimi. Večinoma se raje izognem takim situacijam, ker me delajo živčno in kasneje spravijo v slabo voljo :( . Malo sem si prebrala simptome socialne fobije - nekateri držijo pri meni (strah pred neznanci, potenje, strah pred osramotitvijo, pospešen utrip srca). Naj še povem, da nimam strahu pred nakupi v trgovini ali obiski restavracij, kina, itd. Gre bolj za strah, ko se moram s kom pogovarjati. Gre pri meni samo za sramežljivost ali je to povezano s socialno fobijo?
Se zahvaljujem za bilokakšen odgovor. :)
january
 
Prispevkov: 1
Član od: pon. 4.nov.2013 13.39

Re: Sramežljivost ali socialna anksioznost?

Odgovor Nevenka pon. 4.nov.2013 19.11

Pozdravljena, "january" na našem forumu. Sramežljivost ali socialna anksioznost? Zelo nerada govorim o kakršnihkoli diagnozah na osnovi kratkega sporočila. Pa saj pravzaprav tudi niso pomembne. Pomembno je, da imaš težave, ki te ovirajo v vsakdanjem življenju. Te težave pa so prav gotovo rešljive, čeprav se ne bodo rešile kar same od sebe. Navadno je vzrok v tem, da se vidimo kot manj pomembne, neprivlačne, nezanimive, skratka kot osebe, s katerimi je nekaj narobe, zaradi česar se imamo za manj vredne od ostalih. In tu potrebuješ nekaj dela na sebi, da ugotoviš, zakaj je tako, od kdaj se tako počutiš.. To namreč niso občutki tukaj in zdaj, ampak občutki iz preteklosti, otroštva. Zato se je potrebno vrniti nazaj in ugotoviti, kaj se je takrat zgodilo, da tako razmišljaš. In tu se začne psihoterapija oz. delo na sebi, ki je v takih primerih kot je tvoj, zelo uspešna. Če želiš, se lahko za začetek oglasiš na naši skupini za pomoč pri anksioznosti in depresiji, kjer bova lahko kaj več rekli o tem, obenem pa boš ugotovila, kako podobne probleme premagujejo drugi. Urnik in kraj dogajanja najdeš pod "aktualno".

Zaenkrat ti želim lep večer in veliko svetlih misli za prihodnost
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron