slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Sin ima panične napade • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Sin ima panične napade

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Sin ima panične napade

Odgovor zdenka35 čet. 17.okt.2019 12.53

Pozdravljeni,

imam sina, študenta, ki je star 22 let in ima že nekaj časa panične napade. Zelo ga je strah, to pa tudi mene spravi v veliko stisko. Ne znam mu pomagati. Sin obiskuje psihiatra, ki mu je predpisal antidepresive, vendar jih noče jemati. Lepo prosim za nasvet in kakršnekoli izkušnje.

Hvala in lp
Zdenka
zdenka35
 
Prispevkov: 7
Član od: pon. 15.jan.2018 12.18

Re: Sin ima panične napade

Odgovor Nevenka ned. 20.okt.2019 16.38

Pozdravljeni,

panični napadi znajo biti vsekakor izziv in precej neprijetna izkušnja, niso pa nevarni, nihče od njih ne umre, ne zmeša se mu, niti ne ostane kakorkoli poškodovan. Zato je vaš strah popolnoma odveč. S tem, ko je strah tudi vas oz. sina zaskrbljeno gledate, mu prav nič ne pomagate.

Še najbolj ste mu lahko v pomoč, če mu takrat ponudite kozarec mrzle vode, drugače pa mu hladnokrvno in mirno povejte, da se mu ne more nič zgoditi in da bo minilo tako hitro, kot je tudi prišlo. Nikakor mu ne dovolite (če se le da), da bi zaradi tega ostajal doma, pozabljal na študij in druženje.

Antidepresivi so lahko v oporo, vendar se lahko težave ponovijo, ko bo prenehal z jemanjem. Vsekakor je dobro, da bi začel obiskovati psihoterapijo, da bi se naučil te simptome obvladovati. Panični napadi običajno prenehajo zelo hitro po tem, ko se jih ne bojimo več in jih ignoriramo. Čeprav se zdi, da je nemogoče, lahko z njimi skupaj živimo dokaj normalno življenje, lahko gremo ven, na avtobus, v trgovino, se družimo, karkoli... Včasih si tega ne upamo sami, čeprav se nam prav gotovo ne bo nič zgodilo, zato je dobro, da poiščemo terapevta.

Vse dobro vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost