slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
potreba po globokem vdihu • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

potreba po globokem vdihu

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

potreba po globokem vdihu

Odgovor bina123 čet. 3.jan.2013 12.49

Spoštovani,

Moj problem traja že kakšna dva meseca. Problem je v tem, da imam ves čas občutek, da moram globoko zajemati vsake toliko časa, sapo. Ko poskušam globoko zajeti sapo se mi velikokrat pri tem zgodi,da je ne morem zajeti, saj imam občutek, kot da mi nekaj zapre dihalno pot, vendar pri tem lahko vdihnem, ampak v pljučih ostane občutek kot,da nimam dovolj sape. Občutek je moteč in nepriojeten. Bila sem pri plumologu in ugotovil mi je astmo. Vendar tudi po dvotedenskem jemanju zdravil se moje stanje ne izboljša. Naj povem še da sem se pred enim letom zdravila za depresijo. Zato sem šla do svojega psihiatra, ki mi je predpisal Efectin. Zdaj sem na 150 mg (tretji dan). vendar je moje dihanje še vedno tako, kot sem ga opisala. Nenehna potreba po zajemanju sape oz. globokem vdihu.
Zanima me ali je kdo imel podobne težave in kakšne so vaše izkušnje pri tem, vam je zdravilo sploh pomagalo pri takšni težavi?
najlepša hvala za vsak nasvet, komentar...
bina123
 
Prispevkov: 8
Član od: čet. 14.jul.2011 19.51

Re: potreba po globokem vdihu

Odgovor Nevenka čet. 3.jan.2013 14.07

Pozdravljena, Bina, vaše težave z vdihom pogosto spremljajo anksioznost in so precej nadležne. Seveda samo iz vašega sporočila ne morem trditi, da je problem psihičnega izvora, je pa natanko tako stanje, kot ga opisujete, velikokrat samo eden od psihosomatskih simptomov. Če je možno, ga ignorirajte in počnite vse normalno oz. se lotite nečesa, kar vas bo polno zaposlilo in navdušilo, bolj kot je drugačno in nenavadno, bolje bo. Predvsem pa se ne opazujete. Prav nobene nevarnosti ni, da bi se zadušila, čisto nič se vam ne bo zgodilo in stvar bo, če se ji ne boste posvečali, sčasoma izginila tudi brez zdravil...

Lep dan
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: potreba po globokem vdihu

Odgovor bina123 čet. 3.jan.2013 14.21

Najlepša hvala za hiter odgovor. Mogoče še to, kako mi pa pri tem lahko pomaga zdravilo Efectin, če mi sploh bo in kdaj...
Hvala!
bina123
 
Prispevkov: 8
Član od: čet. 14.jul.2011 19.51

Re: potreba po globokem vdihu

Odgovor bina123 čet. 3.jan.2013 14.25

Mogoče bi dodala še to, da drugih težav nimam, torej nobenih drugih simptomov, ki bi bili značilni za anksioznost, razen te nenehne potrebe po globokem vdihu. Je pa res, da sem trenutno v težki situaciji in se veliko sekiram.
Hvala za odgovor.
bina123
 
Prispevkov: 8
Član od: čet. 14.jul.2011 19.51

Re: potreba po globokem vdihu

Odgovor Nevenka čet. 3.jan.2013 19.37

Efectin je zdravilo, ki pomaga pri premagovanju depresije in anksioznosti. Če je vaša težava psihičnega izvora, bo zdravilo najverjetneje pomagalo, včasih se pozna učinek že po 14-tih dneh. Še vedno pa velja, da je oteženo dihanje samo simptom, treba je pa odpraviti vzroke. Tega samo z zdravili ne morete, velikokrat se problem ponovi, ko jih prenehate jemati, če medtem ne zamenjate tudi svojih vzorcev mišljenja, vedenja in čutenja. Psihosomatske težave so večinoma posledica strahov in občutka nemoči v stresnih situacijah in tu vas čaka delo.

Lep večer vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: potreba po globokem vdihu

Odgovor fidolino ned. 17.apr.2016 19.46

Spoštovani,

Že kake pol leta imam popolnoma enak problem kot ga opisuje ga. Bina. Imel sem res stresno preteklost, ampak, dvomim, da bi mi to pustilo tako hibo, ker sem zelo močna osebnost.

Sem popolnoma zdrav in v super formi, natreniran in v kondiciji. Zadnje pol leta čutim potrebo po globokem vdihu. Čutim, da mi manjka zraka, čeprav točno vem, da mi ga ne. Ko globoko vdihnem, mi ne odleže vedno, ampak, ko to naredim čez nekaj časa, je pa občutek res sproščujoč, kot, da bi se mi kamen odvalil od srca. Zanimivo je to, da lahko na to težavo skoraj pozabim, na primer, če grem s prijatelji ven, da se imamo vredu in da se res sprostim, ta težava v praktično 95% izgine... če pa se začnem ukvarjati z mojim problemom, pa mi non stop "primankuje zraka"...


Ge. Bini sem pisal, pa mi ni odgovorila, če vi veste, ali je rešila svojo težavo in na kakšen način, vas res lepo prosim za pomoč.

Kaj menite o klinični hipnozi, bi lahko na ta način pozabil na svoj problem?

Hvala.

M
fidolino
 
Prispevkov: 2
Član od: pet. 25.sep.2015 11.40

Re: potreba po globokem vdihu

Odgovor Nevenka pet. 22.apr.2016 11.06

Pozdravljen, "fidolino", najprej se opravičujem za pozni odgovor, sem bila nekaj časa odsotna.

Pri močnih osebnostih se težave, povezane z anksioznostjo še rajši pojavijo, ker kot "močna" osebnost navadno ne izkazujemo čustev, še čutiti si jih ne dovolimo. In potem se ta izražajo v obliki različnih psihosomatskih težav.

Premalo poznam hipnozo, da bi vam vedela tu prav svetovati, prav gotovo je za poskusiti. Je pa res, da s tem svojega problema trajno ne boste rešili. Prej ko slej se bo spet pojavila neka psihosomatika ali simptom, ki vas bo prestrašil. Veliko bolj učinkovita je tu psihoterapija, ki pa je seveda daljši proces.

Enkrat mi je rekla klientka s težavami, podobnimi vašim, da ji je njen partner, ko se ji je zdelo, da ne more prav zadihat, rekel: "...ja, usta odpri..., saj ne moreš dihat samo skozi nos...". Malo zares, malo za hec, ne mi zamerit...

Ključ je v preusmeritvi misli, v ignoranci simptoma, v sprejemanju, da boste kdaj pa kdaj pač težje dihali, pa kaj potem... Tudi ko smo zadihani po kakšnem športu, se nam zdi, da nam zmanjkuje zraka, pa kljub temu preživimo ;)

Lep dan vam želim --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: potreba po globokem vdihu

Odgovor fidolino ned. 24.apr.2016 14.14

Pozdravljeni,

Hvala Vam za topel in prijazen odgovor. Zavedam se dejstva, da se ne bom zadušil in da mi dejansko ni treba hlastati po zraku, ampak upreti se temu ni tako enostavno, postane del tebe...

Ali vseeno mogoče veste, kako je z gospo, ki je začela to debato?

Hvala in LP.
fidolino
 
Prispevkov: 2
Član od: pet. 25.sep.2015 11.40


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 2 gostov

cron