slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Kaj mi je? • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Kaj mi je?

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Kaj mi je?

Odgovor Obupana21 sr. 21.apr.2021 15.17

Pozdravljeni.

Zadnji mesec se mi dogajajo čudne stvari. Začelo se je z glavoboli, sledila je omotica, ki še kar traja - že dober mesec. Sedaj se je omotici pridružilo še razbijanje srca, občutek tiščanja v prsih. Imam super službo, s partnerjem se zelo dobro razumem. Razmišljam, da je morda vse povezano s stresom, a pravega vzroka ne najdem, saj se mi trenutno ne dogaja nič posebej stresnega. Zelo me skrbi, ker me omotica in občitek tesnobnosti zelo ovirata pri opravljanju dela in življenju nasploh. Zelo me skrbi, ker si ne znam pomagati, kar situacijo še poslabšuje. Zadnji teden izvajam meditacije, akopresuro, poskušam se čimveč gibati, a me ta omotica in čuden občutek (kot da lebdim) pri tem ovira.
Bila sem pri nevrologu, ki ke izključil nevrološke vzroke s pregledom.

Prosim za pomoč.
Obupana21
 
Prispevkov: 1
Član od: sr. 21.apr.2021 15.09

Re: Kaj mi je?

Odgovor Nevenka pon. 26.apr.2021 17.09

Pozdravljeni na našem forumu, se opravičujem za pozni odgovor.

Vaše težave so zelo verjetno posledica anksioznosti, kar pomeni, da so zoprne, ampak nenevarne. Meditacija, akupresura in gibanje so super, ampak težav verjetno ne bodo odpravile. Anksioznost se navadno ne pojavi v obdobju stresa, ampak po kakšnem daljšem stresnem obdobju ali pa takrat, ko je vse navidezno v redu in morda celo malo enolično. Obdobje karantene je za te težave kot nalašč in marsikdo je v tem času prvič občutil takšne probleme.

Ne se preveč ustrašit, ker to ne pomeni konec sveta, pač pa je na nek način celo koristno, saj nas prisili, da se malo ustavimo, zazremo vase in kaj spremenimo. Pravite, da je v vašem življenju vse ok. To je čisto možno, prav gotovo pa imate nekatere vzorce mišljenja, vedenja ali čustvovanja, ki pripomorejo k razvoju anksioznosti. Npr. mogoče se trudite, da ste ves čas prijazni in ustrežljivi do vseh, mogoče želite vse narediti popolno in brez napak, ostajate malo dlje v službi, ker vam ne uspe vsega narediti, mogoče ste zelo hitri, želite imeti vse pod kontrolo... Kakorkoli, kar nekaj takšnih vzorcev je, ki nas lahko pripeljejo do takšnih telesnih senzacij. Če se ukvarjamo samo s temi simptomi, ne moremo zmagati, v bistvu jih je treba sprejeti, plavati z njimi, ne pa jih izganjati kot eno čudno strašljivo stvar. Prav nič vam nočejo in NIČ SE VAM NE BO ZGODILO!. Samo povedati vam želijo, da se morate malo umiriti, sprostiti, prepustiti in se imeti tudi malo fajn.

Pravite, da ste bili pri nevrologu in je vse ok. Mogoče bi se splačalo pogledati še ščitnico, ta včasih povzroča podobne težave. Ko pa izključimo še to, lahko težave pripišemo anksioznosti. Pri tem pa vam vsekakor priporočam psihoterapijo.

Lep in miren dan vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 4 gostov