slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
anskioznost? • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

anskioznost?

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

anskioznost?

Odgovor iggy pon. 8.feb.2021 21.09

Pozdrav

Novi sem tukaj. Zanima me mnenje ostalih, ce se je kdo srecal z naslednjo zadevo (se nisem obiskal zdravnika). Po novem letu sem obcasno v mirovanju opazil da mi srce mocno hitreje toce. Pri sedenju (ko imam recimo racunlanik na sebi in delam nekaj) pa obcutek v nogah ter stegnih valovanja, kod da bi obcutil potres (ki ga seveda ni) dejansko pa se sam ne premaknem niti milimeter. Simptomi z casom se le stopnjujejo, po tistih obcasnih zdaj preden grem spat obcutim (znotraj sebe) kot da bi elektrika slabega toka tekla, neprijetn obcutek ki ne boli ampak ga se ne da zenbiti, v celem telesu ampak najvec v trbuhu, grudih ter glavi ter cutim srcni utrip ter tudi valovanje telesa. Tesko opisati, dejansko kot da mi je zelo mrzlo ampak na zunaj se nic ne vidi (nobenga tresenja, nic). Obcasno tudi cutim pritisk v glavi, kot neko vrocino v predelu useh ter proti hrbtu. Noge hadne, vsacih spotene in hladne (nikoli v zivljenju nisem imel hladnih nog, celo zimo hodim bosih nog recimo)...Bolj kot razmisljam o tem bolj cutim simptome in tako naprek, krog ki mu ni konca.
Tesko zaspim po noci (zaradi simptomov) ampak popoldan ne rabim niti 5min, ko se ulezem na kavc takoj zaspim.
Seveda tu zdaj pride internet, citam vsaki dan in razmisljam kaj mi je. Recimo da nimam Parkinsa ali MS:) najbolj ocitno je da je anskioznost? Kar me preseneca ker nikoliki ne bi za sebe povedal da sem nagnjen temu?

Ali lahko vsa zadeva glede korone vpliva na to da sem postal aksiozan (neporocen sam, delamo od doma ze peti mesec, sam sedim doma vecino dneva za racunalnikom, dekle katero videvam je v drugi drzavi, zaradi otezenih potovanj smo se vidli le 2x v pol leta). Do zime sem dejansko bil zelo aktiven, pijaca z kolegi popoldan, fitnes, mali nogomet, ob vikendih izleti, en vikend bi punca prisla do mene, naslednji do nje...star 40let.

Najbolj me skrbijo tisti "internal tremors" ki so zelooo moteci. Ali se je kdo srecal s tistim? Mogoce kakav nasvet (Brez zdravil) caji, prehrana, meditacija? Kaj lahko pomaga.

LP,
iggy
 
Prispevkov: 1
Član od: pon. 8.feb.2021 20.53

Re: anskioznost?

Odgovor Nevenka tor. 9.feb.2021 20.24

Pozdravljeni na našem forumu,

v vašem primeru vsi vaši znaki govorijo za to, da gre za tipično anksioznost. Kadar so simptomi tako različni in na različnih koncih telesa, je to zelo značilno. Najprej bi vam močno odsvetovala kakršnokoli brskanje po internetu. Vem, da iščete tolažbo in pomiritev, ampak navadno slej ko prej preberemo kakšno kritično besedo ali dvom v stilu: "Če pa se to dolgo dogaja, pa obiščite svojega zdravnika...." :jao , pa je naš mir porušen. Tega res ne rabite.

Težko je reči, kje je vzrok. Navadno gre nekako takole: čisto po naključju začutimo neko neobičajno senzacijo v telesu, lahko nam npr. preskoči srce, čutimo trzanje v mišicah ali kakšen električni impulz po glavi, kaj nas špikne, zaboli, karkoli, važno je, da pritegne našo pozornost. Malo se ustrašimo in postanemo pozorni na telo. Potem se to še nekajkrat ponovi, pa še kaj zraven in smo tam. Vedno bolj nas je strah, začnemo raziskovati simptome po spletu, kjer nam seveda vrže ven same usodne in smrtonosne diagnoze. Tako se vedno bolj zapletamo in hranimo svoje strahove.
Seveda tale karantena ne pomaga, saj smo več sami in imamo več časa za razmišljanje in strahove.

Kako ven?
Zadeva ni tako enostavno rešljiva, ker ste že precej vpleteni. Če vam svetujem, da se ukvarjajte z nečim drugim, ne bo šlo, ker boste vedno z enim očesom na simptomih. Čajčki, prehrana in meditacija tudi ne bodo v veliko pomoč. Simptomi ne bodo kar izginili. Navadno gre tako, da se jih najprej nehamo bati, potem ti še nekaj časa vztrajajo in šele potem zelo počasi in postopoma izzvenevajo. Najprej je treba pri sebi popolnoma razčistiti s tem, da je to samo anksioznost. Tukaj se navadno zaplete, ker en del nas vedno straši in dvomi.

Verjetno bo najhitreje, če boste vsaj nekajkrat obiskal pomoč psihoterapevta ali terapevtske skupine, vsaj toliko, da boste zmanjšali strah pred simptomi in se naučili, kako jih sprejeti in ignorirati. To ni reklama za psihoterapijo, ampak preprost nasvet glede na dolgoletne izkušnje s klienti.

Želim vam miren večer in vse dobro
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron