slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Anksioznost • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Anksioznost

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Anksioznost

Odgovor Lejla čet. 3.mar.2016 8.51

Pozdravljeni,

pred približno 5 meseci se mi je najprej pojavil neopredeljen strah (imela sem dokaj stresno leto oz. to se vleče že cca 3 leta-razni stresni dogodki). Nato mislim, da je bila "pika na i" še smrt znanca (samomor). Potem so se mi pojavile vsiljene misli »kaj, če se še meni to zgodi«. Takrat me je zagrabila panika in pomislila sem kaj se dogaja z menoj, saj se mi bo še zmešalo…Od takrat naprej se je to samo še stopnjevalo…teh misli me je bilo strah in pojavljale so se še nove…kaj če kaj storim…kaj če se mi zmeša….. Zaradi tega se je tesnoba še stopnjevala, pojavila se je še nespečnost, ki je vse še poslabšala. Poizkušala sem stvari reševati sama. Jemala sem homeopatska zdravila, hodila na akupunkturo, začela še bolj telovaditi, hoditi na sprehod, teči, se sproščati…Kakšen dan je bilo res izboljšanje, kot da ni nič a tesnoba se je vrnila. Te misli so me čisto ohromile. Začela sem prebirati stvari na internetu in prebrala, da se to dogaja tudi drugim. A to me ni potolažilo. Poizkušam se čim bolj zaposliti samo, da se te misli ne bi pojavile.Včasih mi to tudi uspe a zopet se pojavijo.
Zadnje čase se samo obremenjujem sama s sabo in svojimi simptomi, preveč berem stvari na internetu, kar zadevo še poslabša. Glede na to, da je tesnoba kakšen dan res huda in ves čas me muči nespečnost, sem se odpravila do zdravnice. Zdravnica mi je pred mesecem in pol predpisala Cipralex, ker sem zopet prebrala vse stranske učinke ga seveda nisem pričela jemati. Začela sem hoditi tudi na kognitivno – vedenjsko terapijo. Terapevtka mi je postavila diagnozo – generalizirana anksioznost. Sproščam se po navodilih terapevtke in poizkušam preusmeriti misli. V zadnjem tednu sem imela nekaj zelo slabih dni tesnoba in nespečnost sta bili zelo močni. Zato sem v stanju nemoči pričela jemati polovičko Cipralexa. Sedaj bo 6 dni od kar jemljem polovičko Cipralexa. Strah me je stranskih učinkov in žal mi je, da sem ga sploh začela jemati. Sedaj ne vem ali naj vztrajam in jemljem Cipralex ali naj preneham? Ali lahko jemljem samo polovičko? Zdravnica mi je sicer predpisala 1.teden polovičko, nato celo tableto. Prosim vas za nasvet kaj naj storim? Vem, da AD-ji ne pozdravijo simptomov ampak jih samo potlačijo.
Ali mislite, da bi morala poleg kognitivne terapije obiskovati še klasično psihoterapijo? Druge metode – homeopatijo in akupunkturo sem sedaj opustila…ker se mi zdi, da sem hodila preveč stvari na enkrat in to me je še dodatno zmedlo. Hvala za vaš odgovor.
Lejla
 
Prispevkov: 2
Član od: sr. 2.mar.2016 10.21

Re: Anksioznost

Odgovor Nevenka pet. 4.mar.2016 7.47

Pozdravljena, Lejla,

najprej odgovor kar se tiče zdravil. Čisto ok je, če jemljete nekaj časa samo polovičko, mogoče bo to že dovolj, poleg tega pa bodo stranski učinki manjši. Kognitivna terapija je v tem primeru učinkovita, saj vas nauči, kako delati s simptomi oz strahom. Dve različni terapiji pri različnih terapevtih nista priporočljivi, ker boste še bolj zmedeni. Nobena psihoterapija ni hiter proces, zahteva kar nekaj potrpežljivosti in vztrajnega dela.
Vsiljive misli so včasih trdovratna in neprijetna zadeva, ampak niso nevarne in prav nikoli se ne uresničijo. Zmešati se vam ne more. Zanimivo je, kako si ta pojem skoraj vsak predstavlja po svoje. Nekateri si predstavljajo, da bodo jezni, kričali na mimodoče in divjali naokoli, drugi spet, da bodo čepeli nepremično nekje v kotu. NIč od tega pa seveda ni pododbno temu, da se nekomu zmeša oz. navadno mislimo s tem psihozo. Skratka vsiljive misli niso nevarne, se pa vedno tičejo tistega, česar ne najbolj bojimo.

Glede na napisano vidim, da ste strašen borec, problem intenzivno vzamete v svoje roke in iščete rešitve. To je v življenju sicer dobra in učinkovita lastnost, tu pa ravno ta vaša krčevitost in stres, ki si ga povzročate, pripomore, da simptomi vztrajajo. Pri anksioznosti je potrebno simptome sprejemat, tako rekoč plavati z njimi in se jih ne bati. Nič vam ne bo, ne boste umrli, ne bo se vam zmešalo, vam zagotavljam :pomezik: Samo nekaj časa se boste takole neprijetno počutili, potem pa bo sčasoma vedno bolje in lažje.

Če ponazorim s primerom, je nekako takole. Predstavljajte si, da stojite ob steni in močno tiščite z rokami vanjo. Močneje kot tiščite, bolj se stena upira, večji je pritisk nazaj. In ko popustite, tudi stena ne pritiska več. Ravno tako je s simptomi, bolj ko se borite z njimi, močnejši so, bolj ko se umaknete in se prepustite življenju, manj jih je.

Mirno torej nadaljujte z jemanjem Cipralexa, s kognitivno terapijo in čim manj razmišljjte o težavah. Načrtujte lepe stvari v življenju, poiščite zanimive konjičke, začnite živeti... in vse bo dobro, vam zagotavljam --<--@

Lep sončen da vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Anksioznost

Odgovor Lejla tor. 17.maj.2016 10.18

ga. Nevenka pozdravljena, srčna hvala za vaš odgovor večkrat si ga preberem in mre vedno "dvigne".Še vedno se spopadam z anksioznostjo. Še vedno so prisotne vsiljive misli " kaj če zgubim nadzor, kaj če jomu ali sebi kaj naredim, kaj če imam kašno drugi bolezen npr. šizofrenijo.Preveč sem prebirala razne forume, da bom razčistila določene stvari a dosegla sem kontra učinek. Še vedno hodim na kognitivno terapijo.Kakšen dan sem vredu, bolje, potem pa kakšen dan spet na istem. Nadaljujem terapijo s Ciptale×om.Najprej sem nekaj časa jemala polovičko sedaj pa že ca1,5 meseca 1 tableto. Pričakovala sem večje izboljsanje....Sprasujem se ali so mi AD-ji sploh pričeli učinkovati.Prosim vas,če mi lahko glede na izkušnje poveste kaj lahko pričakujem oz.kdaj je potrebno dozo zvišati.Drugace veliko hodim,telovadim,poiskusim se zaposliti. Prisim vas za nasvet kaj naj še storim, da bi mi bilo bolje.Včasih kar težko prenašam te simptome in strah ter občutki so grozni. Srčna hvala za vaš čas in odgovor.Želim vam lep sončen dan.
Lejla
 
Prispevkov: 2
Član od: sr. 2.mar.2016 10.21


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 2 gostov