slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL

Odgovor Metuljčica čet. 26.jan.2012 16.57

Trpim za kronično tesnobo in anksioznostjo, ki jo občutim kot pekoč in nevzdržen tenzijski glavobol. Lani septembra in oktobra sem bila na psihiatriji hospitalizirana zaradi nespečnosti in so mi predpisali pomirjevala (apaurin)in glavobol mi je prenehal, postopoma mi je psihiatrinja zmanjševala apaurin na min (2 MG) zvečer in to terapijo imam poleg ad jev in antipsihotikov. Ker jemljem apaurine zdj že redno od septembra me je strah da bom postala odvisna, čeprav me je strah tudi če ukinem bo glavobol zopet postal nevzdržen, zdj se je pojavil spet 10 dni, imam more ponoči, kljub temu da se 2x dnevno sproščam s PMR (progresivno mišično relaksacijo) Ima kdo izkušnje kako pozdraviti in premagati tenzijski glavobol na kak še drug način da bi lahko postopoma ukinila pomirjevala in ne bi mela glavobolov. Če je hudo me boli neznosno 24 ur na dan, me je bolelo tko najdle 5 let, potem 1 leto in 7 mesecev in še pol leta, potem so mi uvedli pomirjevala, sj sm slutila da bi to pomagalo sam sem raje trpela iz strahu da bi bila odvisna. Zdj me je strah da bom mogla skoz jemat pomirjevala, je pa očitno da se mi zaradi strahu in tesnobe in anksioznosti sprošča ful adrenalina v glavi in to povzroča peklenske bolečine. Kako nj si še pomagam, dosi hodim na sprehode, samo ko je hudo tudi to ne pomaga. Kako bi premagala ta tenzijski glavobol oziroma strah in tesnobo in anksioznost????Hvala za odgovor. in lep dan vsem še naprej!!!!
Uporabniški avatar
Metuljčica
 
Prispevkov: 20
Član od: tor. 13.apr.2010 18.54

Re: ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL

Odgovor mateja pon. 30.jan.2012 14.33

Hojla, Metuljčica!
Najpogosteje je tenzijski glavobol posledica stresa (strah, nemir,...). Znanstveniki še ne vedo, kako nastane in zakaj nekateri ljudje na stres reagirajo z glavobolom, drugi drugače.
Tenzijski glavobol se najpogosteje "zdravi" s spremembo življenjskega sloga, da bi zmanjševali stres in po potrebi ob glavobolu lahko vzamete tableto analgetika.
Zaradi vzrokov stresa kot so strah in nemir, vam zdravnik lahko predpiše tudi antidepresive, ki jih morate jemati vsaj pol leta. Vi ste dobili Apaurin, verjetno za pomiritev. Sicer ima Apaurin tudi druge indikacije, ko ga predpišejo pred kakšnimi posegi iz fizioloških razlogov (ne psiholoških). Ti pa ga zagotovo jemlješ že predolgo. Anksiolitiki, kamor spada tudi Apaurin, povročajo tako fizično kakor tudi psihično odvisnost. Za isti učinek je potrebno sčasoma višati dozo, ob ukinitvi pa nastopijo adtegnitveni simptomi.

Svetujem ti, da prenehaš jemati Apaurin!!!

Poišči kakšnega terapevta, vzami si čas in raziščita skupaj, kaj so razlogi tvojih glavobolov. Praviš, da trpiš za kronično tesnobo in anksioznostjo. Pod tesnobo se običajno skriva STRAH, pod anksioznostjo pa prav tako. Zato menim, da imaš veliko strahov, ki izvirajo iz tvojih zgodnjih izkušenj. Prepričana sem, da si lahko s psihoterapijo kvalitetno pomagaš. Antidepresive še jemlji, Apaurin pa ni OK.

Želim ti poguma in sreče.
Mateja
mateja
 
Prispevkov: 35
Član od: sr. 18.avg.2010 15.11

Re: ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL

Odgovor sucytim tor. 7.feb.2012 19.06

Pozdravljeni

Sem nov na tem forumu in sicer,moja težava je tenzijski glavobol z depresijo in anksioznost,imam močne bolečine v glavi in pritisk v glavi in delno omotico.To se mi dogaja že skoraj dve leti,poskusil sem že vse akunpuktura,bioenrgetik,homeopat.Bil sem na vseh preiskavah za glavo in vse je bp.Nevrolog mi je predpisal amyzol pa ni bilo nič boljše.Psihiater pa mi je predpisal mirzaten,vendar mi tudi to ne pomaga,ne vem več kaj naj še naredim,da se rešim te zoprne nadloge v glavi.Ali ima kdo podobne izkušnje in mi lahko kako svetuje.
sucytim
 
Prispevkov: 3
Član od: tor. 7.feb.2012 18.56

Re: ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL

Odgovor Nevenka sr. 8.feb.2012 14.11

Pozdravljen, Sucytim, glavobol je res trdovratna nadloga in pogosto spremlja anksioznost. Ali se ti pojavlja ves čas ali samo ob bolj napetih trenutkih dneva? Kako je pa ponoči? Ali bolečine pojenjajo, če si pomagaš s kakšnim anksiolitikom (Helex, Lexaurin...) ali je bolečina stalna in ves čas enaka? Kaj se je v tvojem življenju dogajalo, ko se je vse to začelo? No, to bi bilo nekaj mojih vprašanj za začetek, da se lahko malo orientiram, za kakšen problem gre in s čim je povezan...

Lep zimski dan ti želim in veliiiiko sončka :)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL

Odgovor sucytim sr. 8.feb.2012 14.29

Najprej hvala za odgovor.
To se mi je pojavilo pred dvemi leti,čez noč,ko sem zjutraj vstal je bila prisotna močna omotica in pritiski v glavi,kar je prisotno še danes.To je prisotno vsak dan,so kaki dnevi ko ni tako izrazito izraženo in se stanje malo izboljša,nato pa se to spet ponovi,da ni za zdržat.Z spanjem pa je tako,se je nekako izboljšalo kot pred meseci ko nisem cele noči spal,se pa še zmeraj ponoči zbujam in premetavam.Zjutraj se zbujam ves omotičen in z groznimi pritiski v glavi,no mogoče tekom dneva malo popusti,so pa obdobja ko me to drži zelo intenzivno tudi deset dni ali več in šele nato popusti.Zraven je prisoten še strah,ko da bom umrl,vendarvse to zaradi teh groznih občutkov.Ne vem ali je to povezano z preteklostjo,izguba matere pri 25 letih,zadnja leta huda bolezen očeta,ki je pred enim letom umrl,mogoče moj alkoholizem,vendar ne pijem že dobrih 14 let,ali jeto se v podzavesti,ker zavestno to ni prisotno.No toliko za zdaj,lahko povem še več v sebi
sucytim
 
Prispevkov: 3
Član od: tor. 7.feb.2012 18.56

Re: ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL

Odgovor Nevenka čet. 9.feb.2012 6.57

Pozdravljen, težko je takole iz sporočila razbrati, zakaj gre. Nisi mi še odgovoril, če je kaj bolje po anksiolitikih. Te torej tudi ponoči boli glava? Vsekakor bi bilo dobro, da se enkrat oglasiš na skupini ali individualnem razgovoru, da se malo več pogovoriva o tvojih težavah in skupaj poiščeva rešitev zate. Je pa res, da je tenzijski glavobol, če je psihičnega izvora, precej trdovraten simptom anksioznosti.

Lep dan ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL

Odgovor sucytim čet. 9.feb.2012 12.30

Kar se tiče spanja ponoči,zelo hitro zaspim,nekje proti jutru pa se zbujam,pa tudi vmes med drugo in četrto zjutraj.Ponoči ne čutim bolečin,zjutraj pa se zbudim z omotico in pritiskom,ki deloma čez čas popustivčasih pa je še bolj intenzivna.Jaz sem opravil vse preiskave-MR,CT,pregled ščitnice,CT oz. RTG vratnih vretenc,krvno sliko in vse bp.Po mnenju nevrologa in psihiatra je vse to psihičnega izvora,kajti vsi izvidi so ok.Sedaj jemljem mirzaten 30mg zvečer,vendar zaenkrat ni nič bolje,res da jemljem šele dva tedna.Prej sem jemal amyzol in ecytara,vsakega po tri mesece,vendar brez uspeha.Jutri imam kontrolo pri psihiatrinji,da ji povem kako je z mirzatenom.Moram pa rečt,da sem že kar malo obupal,nad temi težavami,skoraj dve leti že pa nobenega izboljšanja,kot da ni zdravila oz. rešitve za te moje težave.Bi pa res prišel na en pogovor individualno.

andrej
sucytim
 
Prispevkov: 3
Član od: tor. 7.feb.2012 18.56

Re: ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL

Odgovor Nevenka čet. 9.feb.2012 12.45

Aha, potem je verjetno vse res psihičnega izvora. Mirzaten še ne more prijeti, je še prekmalu, tako, da boš videl, kako bo čez približno 14 dni. Če se želiš oglasiti, me za termin lahko kontaktiraš na mail: nevenka.breznik@siol.net.

Želim ti lep dan in čim boljše počutje
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL

Odgovor Altara pet. 13.jul.2012 21.36

Pozdravljeni,

jaz imam eno vprasanje za Vas, ce mi lahko kdo pomaga... ne vem koga naj vprasam...
Ze nekaj casa opazam pri sebi neke pekoce glavobole, ampak niso ravno glavoboli, ampak me drzi neka pekoca nezna bolecina, ki jo cutim v desni strani glave ceu skoraj celi dan... Vcasih me se nekako pikne po desni strani, kot bi me nekdo piknil z metersko iglo, cez celo pa do spodnjega dela glave, ... obcasno imam tudi vrtoglavice, mislim da je potres ali pa da bom vsak cas padla skupaj... Pritisk imam od druge nosecnosti nizji... vcasih ko se samo malo sklonim, npr da sinu preberem kako knjigico, se mi tako zvrti,kot bi naredila ne vem kaj... vcasih, kot npr zdaj,ko Vam pisem to sporocili, imam tudi nek pekoc obcutek v grlu,ki se povezuje s tem v glavi... Kot je nekdo prej tudi napisal, malo se vcasih ustrasim, da bi e mi kaj hujsega zgodilo... sej veste,ljudje vedno pomislimo na najslabse stvari...

Prosim, ce mi lahko nekdo pove ( ga. Nevenka ) ali imam kako skrb za preplah ali je to posledica niskega pritiska, ali kaj....

Lp Altara
Altara
 
Prispevkov: 1
Član od: pet. 13.jul.2012 21.26

Re: ANKSIOZNOST IN TENZIJSKI GLAVOBOL

Odgovor Nevenka ned. 15.jul.2012 13.03

Pozdravljena, Altara, iz tvojega opisa znakov ti res težko odgovorim na tvoje vprašanje. Seveda so tvoji simptomi lahko posledica anksioznosti, ni pa nujno. Mogoče najprej nekaj vprašanj zate: Ali so prisotni cel dan? kako je takrat, kdar se ti dogaja kaj zanimivega, si v družbi oz. kje, kjer pozabiš nanje? kdaj so najmočnejši? Preden zaključimo, da so znaki psihičnega izvora, je navadno potrebno dati skozi nekatere preiskave, ki ovržejo organski vzrok težav. Zato ti priporočam, da najprej stopiš do tvoje zdravnice, ki bo najbolje vedela, katere preiskave je smiselno narediti. Šele po preiskavah, če bo vse ok, lahko razmišljamo o zdravljenju anksioznosti, čeprav je res, da so tvoji znaki precej podobni psihosomatskim znakom te motnje.

Lepo nedeljo ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Naslednja

Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost