slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Težko dihanje • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Težko dihanje

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Težko dihanje

Odgovor Plavolaska tor. 10.apr.2018 13.19

Spoštovani!
Tole sporočilo sem že objavila na forumu, a ne vem, če pravilno, zato ga objavljam še pod "strokovnjak svetuje".
Rada bi predstavila svojo stisko; če se je morda že kdo srečeval s tem, bom zelo hvaležna za podelitev. Ker se prvič oglašam na forumu, bom malo več napisala.
Takole ... Imam neko obliko težkega dihanja, ki se pojavi samo v določenih obdobjih in traja lahko več mesecev, in sicer ...
Prvič se je pojavila kmalu za tem, ko sem spoznala fanta, ki je danes moj mož. Težko dihanje je trajalo kakšne 3 mesece non stop.
Drugič se je začelo 3 mesece pred poroko in trajalo 2 meseca.
Tretjič v prvi nosečnosti. Trajalo je od prvega gin. pregleda pa do prvih popadkov.
Drugič v drugi nosečnosti. Trajalo je le kakšen teden in se končalo.
Sedaj pa se je pojavilo v tretji nosečnosti. Začelo se je okoli 10. tedna, sedaj sem v 27. in še traja. Vmes me je dva tedna bolela glava in v tem času sem veliko pozornosti namenila glavobolu in težko dihanje se je končalo, a čez teden dni spet začelo.
Naj povem, da so vsi zgoraj omenjeni dogodki bili zame zelo lepi, zelo želeni, veselila sem se jih ...

Kako se začne težko dihanje?
Vedno se je začelo povsem nepričakovano, ko je bilo vse OK, brez kakšne panike. Res je, da imam astmo (blago obliko) in sem ponavadi, preden se je razvilo to težko dihanje, malo težko dihala. Vzela sem zdravilo za astmo in piskanje se je končalo, težko dihanje pa ne. In kot sem napisala že zgoraj, je trajalo različno dolgo in tako kot je v miru prišlo, je tudi ob nekem času odšlo.

Kako zgleda težko dihanje?
Dihanje ni plitvo. Imam pa ob vdihu nek občutek teže. Na levi strani prsnega koša imam občutek, kot da je nekaj stisnjeno, npr. kakšna mišica, da se je nekaj skrčilo. Predvsem pa sem zelo zadihana ko hodim, grem po stopnicah, pojem, kar koli delam, sem zadihana in čutim to težo in neko skrčenost na levi strani in bolj čutim bitje srca, kar me vznemirja.

Zdravniki:
Ko sem se s tem dihanjem srečevala prvič, drugič ..., sem šla na pregled na Golnik, kjer so mi naredili EKG, slikanje pljuč, spirometrijo ..., vse je bilo bp. In so zaključili, da je to psihosomatskega izvora. Tudi sedaj so mi naredili sprometrijo, merjenje kisika in je vse bp.

Anksioznost:
Do sedaj sem s težkim dihanjem v vseh zgoraj naštetih obdobjih kar shajal brez nekega strahu. Pred tremi tedni pa sem začela obupovati v smislu: dovolj imam, kdaj bo že konec, vsak dan isto, občutek ujetosti in utesnjenosti zaradi težkega dihanja, neprestano analiziranje dihanja, premalo zraka imam, kaj pa če imam kakšno bolezen ... in razvila sem simptome anksioznosti (občutek pijanosti, pomanjkanje apetita, slabost), ki so sedaj šli. Težko dihanje pa ostaja.

Terapije:
Z možem sva že bila na zakonski terapiji, sedaj sama hodim na terapijo. Imela sem precej ustrahovano otroštvo in veliko maminega strahu je prešlo name. Veliko stvari se zavedam, sem razumsko predelala, a zgleda, da telo še ni. Vem, da moram s simptomom plavat, ga ne analizirat, a vendar je kljub vsemu zavedanju in delu na sebi težko.

Oddaja Tednik:
Zdi se mi, da sem l. 2009 gledala oddajo Tednik, kjer sta dva tožila za podobno obliko težkega dihanja (zadihanost pri hoji, opravilih ...) in si rekla: "To sem pa lani tudi jaz imela!" A danes te oddaje v arhivu ne najdem in se ne spomnim, kako se je to razrešilo, kar me kar malo jezi.

Že v naprej se vam zahvaljujem za nasvet ali podeljeno izkušnjo.

Plavolaska
Plavolaska
 
Prispevkov: 2
Član od: tor. 10.apr.2018 8.03

Re: Težko dihanje

Odgovor Nevenka sr. 11.apr.2018 7.31

Pozdravljeni,

odgovorila sem vam v rubriki "Anksioznost".
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 681
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron